Skocz do zawartości

Jaki procent nofollow?

wedrowiec

Jaki procent nofollow  

130 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki procent nofollow?

• <1
      7
    • 1-2
      1
    • 2-5
      5
    • 5-10
      14
    • 10-15
      8
    • 15-20
      10
    • 20-30
      10
    • >30
      20

Rekomendowane odpowiedzi

Jedna z firm dla których robię jako podwykonawca przesłała kilka tygodni nowe "wytyczne" co do linkowania. A w praktyce nakaz ;)

Jednym z punktów jest % linków nofollow. Generalnie nie mam z tym problemu, problemem według mnie jest wymagany poziom. Co najmniej 20% linków nofollow.

Sam linkuję na poziomie od 2 do maksimum 10%. Średnio można przyjąć poziom lekko powyżej 5%. 20% to dla mnie ostre przegięcie. Jak to u Was wygląda? Może zdobędę jakieś argumenty na rzecz obniżenia tego wymaganego poziomu.

dymna.jpg

• Odpowiedzi 44
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Sprawdź profil BL ich największej konkurencji i przedstaw im - może to zadziała (o ile % nofollow będzie dla Ciebie odpowiedni).

Mendelejew zawsze mówił, że 40% jest the best. Ale wtedy nie było linków nofollow.

Sprawdzili i na tej podstawie ustalili te 20%. Sam też sprawdzałem, widać całkiem wyraźną tendencję wzrostową - chyba pozycjonerzy się naczytali że trzeba więcej nofollow i pompują. Natomiast sam wynik nabijają pojedyńcze serwisy, większość ma jednak okolice 2%, na 10 trafia się jeden-dwa co ma 20-40% i zawyża średnią.

dymna.jpg

Ciężko to ocenić w sposób uśredniony ale tak jak napisał Max do 50% natomiast wiele zależy też od indywidualnych spraw takich jak PP czy duperelki do instalki na stronach z linkami . Mam przykłady gdzie ogólna liczba nofollow sięgała 70% całości linków ;).

Najlepiej oceniać do w odniesieniu do "siły" stałych linków prowadzących do serwisu

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

Jeśli trzymac się kurczowo procentów to ja tlyko 40% ;)

Ale tak na poważnie to zalezy od branży... w jednej 2-3% jest spoko, w innej trzeba sobie "pozwolić" na większe ilości. Mam kilka wtryn gdzie NF jest wiecej niż DF ... ale akurat to specyficzna strona :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO oraz Google Ads dla wielu firm małych i dużych. 

U mnie zawsze minimum 50% - grunt by byly brandowo lub anchor = url lub tez generator imion z SB ;)

Mam tez projekty gdzie linkow nofollow jest okolo 80% (gdzie cala gama linkow ahrefs to okolo 600-700k) - wszystko ladnie siedzi w topach, żaden pingwin im nie straszny :)

• 2 tygodnie później...

Ja znam strony co NF jest z 3% reszta DF i też znowu co mają zupełnie odwrotnie i mają się dobrze. Jak by to miało takie znaczenie to ludzie mogli by wykańczać nieświadomie strony innych tym. Znaczenie może mieć ale nie kolosalne. A 50% czy jest naturalne też trudno powiedzieć, nie bardziej niż 20 czy 10.

Pytam o wiele, za wszystko dziękuję. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności