Skocz do zawartości

Kilka słów o katalogach i sensie ich istnienia w SEO

Beerbant

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że co chwila ktoś pyta o "katalogi stron" no to napiszę kilka słów w temacie od siebie ;)

Katalogi "ogólno-tematyczne" są g...uzik warte.

Na rynku są góra 3-4 katalogi do których warto dodać stronę (związane z dużymi portalami informacyjnymi)

Teraz odpowiem na najważniejsze czyli : "czy opłaca się robić katalogi?" oraz "czy katalogi mogą rankować"

Na obydwa pytania można odpowiedzieć TAK ale pod pewnym warunkami.

Warunki które muszą być spełnione są następujące: katalog nie może być wartością samą w sobie ale musi być integralną częścią serwisu internetowego, integralną częścią związaną ściśle tematycznie z serwisem. Czyli jeżeli mamy serwis informacyjny dotyczący jakiegoś miasta to naturalną rzeczą jest katalog firm z tego miasta (zakładając oczywiście, że serwis informacyjny to jest serwis a nie jakiś preclkosrecel z darmową skórka magazynową WP.

Podobnie, jeżeli mamy serwis o tematyce akwarystycznej to aż się prosi o katalog sklepów akwarystycznych zarówno internetowych jak i stacjonarnych. 

ITP ITD.

Kwestia linków DF czy NF jest kwestią drugorzędną w takich przypadkach.

You welcome...

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
30 minut temu, Beerbant napisał:

"katalogi stron"

Od dawna miałem przeczucie, że "PiOzycjonujesz" katalogami :rolleyes:

@Beerbant  Zarzuć linkiem via priv może pokataloguję jeśli nie zdzierasz na multikodach ;)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Masz mnie :D. Właśnie robię zapleczówkę i jak osiągnę na niej zakładane parametry wizyt z SERPów to wetknę tam coś ala katalog :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Obecność katalogów stron w SEO branży zawsze była jest i będzie kwestia lenistwa. To najłatwiejszy sposób pozyskania linka. Do czasu póki jest popyt będzie podaż. A czy te linki rankują czy nie zupełnie nie ma znaczenia.

Godzinę temu, Beerbant napisał:

You welcome

Dziękuje.

Ogólnie przychylam się do opinii.

Katalogi poniekąd mogą być wartością samą w sobie, ale... nie mogą to być katalogi stricte pozycjonerskie. Muszą to być katalogi tematyczne/branżowe. Oczywiście moderowane, żyjące.

Wbrew powszechnemu mitowi, katalogi robią swoją robotę. :)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

11 minut temu, SzlafRock napisał:

Wbrew powszechnemu mitowi, katalogi robią swoją robotę. :)

No i zaraz się zacznie :D

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

27 minut temu, SzlafRock napisał:

Katalogi poniekąd mogą być wartością samą w sobie

Nie, "spis stron" praktycznie jest spisem stron także jako spis dla samego spisu jest nic nie warty.

3 minuty temu, Beerbant napisał:

Nie, "spis stron" praktycznie jest spisem stron także jako spis dla samego spisu jest nic nie warty.

Przyjmując Twoją logikę to google też jest spisem stron bez wartości dodanej, a więc jest nic nie warty.

Tu nie chodzi o sam spis stron jako taki tylko o przeznaczenie tego spisu stron.

Jeśli będzie on zrobiony tylko jako zaplecze to faktycznie jest nic nie warty. Jesli będzie zrobiony jako spis stron o wspomnianej tematyce akwarystycznej to będzie spis stron akwarystycznych. 

25 minut temu, Nikonem napisał:

No i zaraz się zacznie

Ponieważ w seo jest dużo mitów i półprawd, które w oczach mniej doświadczonych pozycjonerów mogą stać się prawdą.

Co jest szkodliwe.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

5 minut temu, SzlafRock napisał:

Co jest szkodliwe.

Zalezy dla kogo ;) Po to są testy by wykluczać lub potwierdzać założenia. Wtedy nie trzeba się oglądać na opinie innych ;)

6 minut temu, SzlafRock napisał:

to google też jest spisem stron

Google nie jest katalogiem sensu stricte, mówimy o witrynie internetowej zwanej potocznie "katalogiem stron" zawierającej zaindeksowane strony z informacjami o innych stronach. Nie kombinuj z google bo ściągniesz dyskusję do poziomu sporu o przecinek ;) . 

Godzinę temu, Beerbant napisał:

zwanej potocznie "katalogiem stron

Jeszcze raz powtarzam, jednym z  bardzo waznych czynnikòw wplywających na powodzenia katalogu jest przeznaczenie. Nazwa jest malo istotna.

3 minuty temu, SzlafRock napisał:

przeznaczenie

Raczej funkcjonalność, bo przeznaczenie jest zawsze to samo - skatalogowanie pewnego zbioru (dlatego nazywa się katalog ;) ) 

36 minut temu, Beerbant napisał:

Raczej funkcjonalność

Nie, przeznaczenie. 

Do tej pory katalogi były tworzone jako zaplecze lub bezpośredni środek do osiągnięcia dochodów. Przykładem mogą być farmy katalogów. Pojedyńcze katalogi tematyczne mają rację bytu. Oczywiście odpowiednio prowadzone.

E.

Jak będę miał chwilę wolną to napiszę kilka słów własnych obserwacji na temat katalogów. Nie będą to teorie wyssane z palca czy też mity. :)

Wpis będzie oczywiście w najlepszm blogu o seo https://www.szlafrock.pl/

5 godzin temu, Beerbant napisał:

Warunki które muszą być spełnione są następujące: katalog nie może być wartością samą w sobie ale musi być integralną częścią serwisu internetowego, integralną częścią związaną ściśle tematycznie z serwisem.

W jaki sposób Google może rozpoznać tematyczność strony jeżeli nie po treści na niej umieszczonej? A przecież w katalogach oprócz linków, dodajemy teksty opisujące markę, które na tej konkretnej podstronie będą sugerowały tematyczność. Druga sprawa że ta mityczna tematyczność według mnie jest trochę wyolbrzymiona, bo w jaki sposób odróżnić serwis informacyjny piszący dosłownie o wszystkim od katalogu w którym również znajdują się opisy z wielu branż? 

Sprawdź szeroką ofertę lakierów hybrydowych klasy premium: www.NOX-Nails.pl

32 minuty temu, Marudny napisał:

jaki sposób odróżnić serwis informacyjny piszący dosłownie o wszystkim

Ten serwis ma być przypisany do konkretnego regionu miasta wtedy to ma sens jak nie chcesz robić serwisu pod tematykę.   

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności