Skocz do zawartości

Pozycjonowanie dużego asortymentu / dużej ilości kategorii

FilipFilip

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Państwo, 

jestem właścicielem sklepu internetowego, który od kilku lat jest pozycjonowany i optymalizowany przez zewnętrzną firmę. 

Sklep ma odwiedzalność (w zależności od miesiąca, gdyż charakteryzuje się umiarkowaną sezonowością) - od 40 do 90 tys UU + dość rozbudowana sprzedaż na allegro. Natomiast co jest dla niego charakterystyczne to rozbudowana ilość kategorii i podkategorii oraz szeroki asortyment - ok. 200 podkategorii, w których znajduje się aktualnie 8.500 produktów i 120 różnych producentów. Jeśli chodzi o opisy produktów - mamy zatrudnionego copywritera, natomiast nurtuje mnie pytanie co do optymalizacji i pozycjonowania kategorii i podkategorii a także pisania całego contentu "okołopozycjonującego". 

Czy lepiej do takiej ilości asortymentu / producentów:

- trzymać się firmy pozycjonującej z której korzystamy - oni fajnie linkują, dobrze współpracują, natomiast uważamy że piszą za mało tekstów jak na nasze potrzeby (3-5 w miesiącu)

- zatrudnić dodatkową osobę do współpracy która będzie się zajmowała TYLKO i wyłącznie contentem, a linkowanie zostawić firmie pozycjonującej

Jakie są Wasze opinie ? Mam nadzieję że wyraziłem się dość jasno, ale z chęcią poodpowiadam na wszystkie pytania :)

To pewnie kwestia budżetu. Musicie się dogadać: słuchaj, za mało tekstów, trzeba to kopnąć do przodu, jaka kasa potrzebna na 100 artów na mc? 

topx.pl - linki SEO | publ.pl - artykuły sponsorowane | linktak.pl - statyczny SWL

Linki ze stron w różnych językach! PL, EN, DE, IT, ES, NL, SK...↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑

• 2 tygodnie później...

Skoro współpracujesz już z jakąś firmą, to na pewno najlepiej zacząć od rozmowy z nią. Jeśli nie będzie chciała/mogła dostarczyć więcej tekstów, to może przygotować ogólne zalecenia lub tematy do zlecenia copywriterowi. Wtedy działania będą spójne. 

• Kurs SEO wideo — poziom: dla początkujących; premiera: 8 września 2025 r.

Dobrym tekstem seo nie zepsujesz, wiec również możecie pisać swoje teksty lub dogadać się z firmą seo. Zatrudnić  osobę od tekstów nie głupi pomyśl, tylko ktoś musi dawać wytyczne co pisać, jakie długie, jak zadeszczone słowami, inne. Na pewno w e-commerce kontent ma duże znacznie i nie trzeba to olewać, ale również duże znacznie ma optymalizacja tekstów na stronie.

Jeśli jesteś zadowolony z agencji SEO to nie bardzo rozumiem czemu piszesz na forum. Za mało piszą -> rozmowa -> dodatkowy budżet -> dodatkowe teksty. Tutaj koła nie ma co szukać na nowo ;) 

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

W dniu 24.09.2020 o 15:36, FilipFilip napisał:

optymalizacji i pozycjonowania kategorii i podkategorii a także pisania całego contentu "okołopozycjonującego".

Chodziło ci pewnie o coś takiego jak blog firmowy, social media, Google moja firma itp działania odnośnie treści. Nie wiem jak masz przyrost nowych produktów na miesiąc bo jak duży typu 100 - 200 to rozumiem że tej osoby która zajmuje się opisami produktów nie będziesz obciążał. 

Moim zdaniem nie ważne kto będzie pisał jakiekolwiek treści i tak musisz mieć SEO-wca który opracuje koncepcje tematów i treści żeby całość miała ręce i nogi a nie każdy sobie rzepkę skrobie.   

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności