Skocz do zawartości

Google nie lubi mojego description

yeahgone

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Jak wiadomo, wujek lubi sobie tworzyć swoją wersję description stron w serpach, odmienną od naszej.

2 pytania do Was, czy znacie sposoby na "wymuszenie" na nim, tak, by opis był taki jaki chcę?

Druga sprawa - z technicznego punktu widzenia, jeśli załóżmy, że w description wbite są moje keywordsy, które są tam umieszczone ze względu na seo, a Google zmieni ten opis na "swój", w ktorym nie będzie słów kluczowych, to czy z punktu widzenia pozycjonowania będzie to miało znaczenie w mocy?

Lubisz E-sport? EsportLife to miejsce dla Ciebie.

webdevil-sygnatura-2.png.9f607f84f0452dafaa3215a682bc491d.png

• Odpowiedzi 37
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

@okazwłokatuaj raczej @zgredowi chodziło o to, ze jak Google napisze samo description o nie będzie lepiej niż jakby sam dobry napisał.

@yeahgone skoro Google poprawia twój opis znaczy, że jest on kiepski więc nie poprawia Ci pozycji.

Czy jest opcja aby zmusić Googgle do używania twojego descriptiona, tak napisz dobry description. W moim przypadku 99% opisów się wyświetla tak jak napisałem. Piszesz dla użytkownika, a nie Google'a

Pozdrawiam

Pysio

Domondo.pl nowy sklep z osłonami przeciwsłonecznymi

31 minut temu, Pysio napisał:

skoro Google poprawia twój opis znaczy, że jest on kiepski więc nie poprawia Ci pozycji.

no nie tak. google uznało, że inny, który bardziej odpowiada zapytaniu w szukajce, jest bardziej adekwatny niż twój własny. Czy nie że kiepski tylko kawałem tkestu ze strony może lepiej odpowiadac na intencję.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i smgnc odpowiada za prowadzenie działań SEO oraz Google Ads dla wielu firm małych i dużych. QualityDent

28 minut temu, zgred napisał:

...tylko kawałem tkestu ze strony może lepiej odpowiadac na intencję.

Nie odpowiada na intencje użytkownika czyli kiepski opis. Druga sprawą jest content. Od początku stronę budujesz w jakimś celu, z jakąś intencją: sprzedażowa, "opisowa", "blogowa" itp. Jak pisałem wcześniej w moim przypadku 99% opisów jakoś trafia w/g Google w intencje użytkownika. Po optymalizując stronę wiem jakim intencjom ona odpowiadać.

Pozdrawiam

Pysio

Domondo.pl nowy sklep z osłonami przeciwsłonecznymi

3 minuty temu, Pysio napisał:

Nie odpowiada na intencje użytkownika czyli kiepski opis

jakbym kazdemu klientowi pisał, ze ma kiepski DESC to bym tylko siedział i je poprawiał w nieskonczonosc. Liczy się "semantyka wypowiedzi".

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i smgnc odpowiada za prowadzenie działań SEO oraz Google Ads dla wielu firm małych i dużych. QualityDent

W tyn przypadku pasuje powiedzenie "jak się niema co się lubi to się lubi co się ma".

Cytat

2 pytania do Was, czy znacie sposoby na "wymuszenie" na nim, tak, by opis był taki jaki chcę?

Napisać "opis" w taki sposób jak to pasuje algorytmowi. Algorytm nie tworzy description taki jaki w jego rozumieniu będzie bardzie pasować użytkownikom. Zobacz zmieniony description porównaj ze swoim stwórz coś co będzie pasować Tobie i algorytm zaakceptuje. To nie czlowiek zmienia description w wyświetlaniu a sieć neuroniwa, czyli dziala w/d zasad.

Jest jak pisze Zgred , to jaki opis (włącznie z tytułem) się pojawi zależy od zapytania użytkownika. Pod jedno zapytanie pojawi się desc, a pod inny fragment treści. Zobacz:

zapytanie: sklep seo:

c01d4536ac977d27b5c7bae7b0902cf1.png

zapytanie: sklep seo dla mnie:

934454672d777a67e40a84ddb68e9af1.png

W pierwszym przypadku pojawił się desc, a w drugim treść. Ale faktycznie na główne zapytanie da się ułożyć desc żeby się pojawił w serpach, ale nie wszystko przewidzisz i przy innych zapytaniach będzie klops.

topx.pl - linki SEO - AKTUALNIE PROMOCJA 40% NA LINKI ZE STRON GŁÓWNYCH!

Ja również skłaniam się ku temu, że G manipuluje description, by odpowiedzieć na intencje użytkownika, odpowiadając na odpowiedzi. Nie znaczy to, że desc wpisany z palca jest gorszy. W jednym z moich artykułów Google znalazł "odpowiedź na potrzebę użytkownika" w jednym akapitów, a następnie wypluł to w serpach, efekt wiadomy - spadek ctr. Wystarczyło zmienić trochę składnię i prawidłowy opis pojawił się w wynikach.

Lubisz E-sport? EsportLife to miejsce dla Ciebie.

webdevil-sygnatura-2.png.9f607f84f0452dafaa3215a682bc491d.png

1 godzinę temu, SzlafRock napisał:

Ma i to duży

jak upchasz tam słowa kluczowe i bedzie keyword stuffing to ma ogromny :D

3 godziny temu, zgred napisał:

to ma ogromny

Ty zapewne wyczuwasz intencje użytkowników i takie produkujesz desc lub (co gorsze) pozostawiasz decyzje google. ;) 

Wszystkim co ma wpływ na pozycje google stara się zmienić, zmanipulować. Nie od dziś to wiadomo. :) 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

W dniu 2.09.2022 o 16:12, SzlafRock napisał:

wyczuwasz intencje użytkowników

raczej intencje @Beerbant kiedy mówi, że czas na baśniowy napój ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności