Skocz do zawartości

Co byście wybrali nowy artykuł z 301 ze starego czy aktualizację starego?

Beerbant

Ankieta dtotycząca aktualizacji artykułu  

11 użytkowników zagłosowało

1. 1. Aktualizować stary artykuł? Czy napisać nowy z przekierowaniem 301

• Aktualizować stary artykuł
    • Napisać nowy z przekierowaniem 301 ze starego
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja jest taka:

istnieje sobie stary artykuł sprzed kilku lat będący w TOP10, przyszła pora na aktualizację wraz ze wstawieniem snippetów, chęcią ugrania answer boxa, FAQ itp. Pytanie brzmi następująco: co byście wybrali, czy aktualizację starego arta z informacją o tej aktualizacji i jej przyczynach czy napisanie nowego artykułu z przekierowaniem 301 z tego starego będącego w TOP10.

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

Aktualizacja. Ale po co się tłumaczyć z przyczyn? Aktualizacja to normalna sprawa więc nie rozumiem powodów aby się z niej tłumaczyć.

czajkowskiads.pl - Prowadzenie kampanii Google Ads

Adclick.pl - Skuteczna reklama w Google :) 

3 minuty temu, Grzegorz Cz. napisał:

Ale po co się tłumaczyć z przyczyn?

No, przyczyny chyba są istotnie z punktu widzenia ludzi/czytelników którzy nie są profesjonalistami.

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

10 minut temu, Beerbant napisał:

No, przyczyny chyba są istotnie z punktu widzenia ludzi/czytelników którzy nie są profesjonalistami.

Z mojej perspektywy wydaje mi się, że przyczyny w pewnym sensie są oczywiste. Pojawił się pomysł na ulepszenie artykułu, to się go aktualizuje. Nie sądzę aby ktoś się obraził, że artykuł jest bardziej aktualny :)  Poza tym o ile strona nie jest dla jakiegoś super hermetycznego środowiska - to wątpię czy ktoś zauważy zmianę i czy kogoś to będzie obchodzić, co kiedyś było pod danym adresem. Każdy wchodzi, czyta, pasuje albo nie pasuje i leci dalej.

No ale to tylko moja perspektywa. Nie znam przypadku i być może się mylę.

czajkowskiads.pl - Prowadzenie kampanii Google Ads

Adclick.pl - Skuteczna reklama w Google :) 

7 minut temu, Grzegorz Cz. napisał:

Pojawił się pomysł na ulepszenie artykułu,

Nie tylko, zmieniły się również realia ;)

Aktualizować w formie "uzupełnienia" - czyli np ładujemy stare dane do jakieś estetycznej ramki na początku tekstu (można to ładnie ukryć jakimś skrollem czy innym stylem - dla laików by nic im się nie myliło)  a pod spodem piszemy aktualizacje do tematyki 

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

@Nikonem ale coś skonfundowany :) pokazalem inna strategię - swietnie się sprawdza aby mieć w topkach dwa artykuły o tym samym :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO oraz Google Ads dla wielu firm małych i dużych. 

z tą kanibalizacją to róznie bywa, sam nie wiem o co chodzi i chyba nikt nie wie na 100%

często widzę np 2 wpisy na pierwszej stronie G z portalu poradnik przedsiębiorcy, z tym że to jest taka "kobyła". Wg ahrefs ponad 2 tys domen i DR 77

Do poklikania i poczytania:

5 godzin temu, rav88 napisał:

@zgred a kanibalizacja?

nie ma :) Po to robisz linki wewnetrzne :) Mam to przetrenowane na blogasku :) Dzięki temu wchodzą 2 wpisy albo pojawia sie DA + organik

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO oraz Google Ads dla wielu firm małych i dużych. 

• 4 tygodnie później...
W dniu 12.02.2021 o 16:02, zgred napisał:

Napisać nowy, ze starego dać link wewnetrzny do nowego.

W sumie nigdy się temu nie przyjrzałem, raz tak robiłem, raz odwrotnie, a najczęściej wcale nie linkowałem nowego i starego między sobą. Z tego co zauważyłem ostatnio to dość długo Google wybiera starszy, szczególnie jak prowadzą do niego linki.  Podwójny wynik raz jest, raz nie ma. Zależy chyba też od innych stron i samego zapytania. Fajnie jak czasem jest, ale chyba zbyt niepewny efekt, żeby poświęcać na to dużo czasu i kombinowania.

Pozdrawiam

Swidnica24 - Lokaty w Portalu o Świdnicy  Portal dla kobiet

Portal Biznesowy  Inne niezaindeksowane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności