Skocz do zawartości

Test - kanibalizacja a rel canonical dla artykułów o podobnej tematyce

Symeon
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Robię od jakichś 2-3 miesięcy testy, na ile, na niezbyt dobrze zoptymalizowanej pod względem wydajności stronie o średnim profilu linków (69 domen linkujących df), da się mocną optymalizacją contentu (duży nacisk na frazy zależne i benchmarki z top10 / top50, a także zapytania konwersacyjne) budować widoczność i pozycje.

Pierwszy eksperyment dotyczył frazy "pozycjonowanie śląsk" i pokrewnych. Zakończony bdb rezultatem, tj, wbiciem się na praktycznie wszystkie lokalne frazy na top1 (screen):

1293820114_pozycjonowanieslask.thumb.jpg.120291a4749a555783f2334c3d840c61.jpg

W komentarzach pojawiły się uwagi, że to mimo wszystko siła linków zadziałała. Trudno tu wyizolować czynnik linków lub czynnik optymalizacji contentu. W związku z tym postanowiłem pójść po grubsze frazy, czyli "pozycjonowanie stron", "pozycjonowanie", "pozycjonowanie stron www" itp.

No i udało mi się do pułapu top20 wbić korzystając z podobnej strategii optymalizacji (z wykorzystaniem Senuto / SurferSEO / Answerthepublic / Ahrefs keywords explorer). Zresztą dokładnie to opisałem we wpisie

https://www.szymonslowik.pl/pozycjonowanie-stron/ (pod linkiem także odniesienie do wcześniejszego testu na "pozycjonowanie Śląsk").

Zacząłem dokładać trochę linków (11 domen linkujących df na chwilę obecną) i obserwuję wzrosty. Nie łudzę się, że na takie frazy, na które biją się wszystkie większe i mniejsze agencje (W topach Bauer, Whitepress, Tense, czy Eactive) uda się bez linków :) Nie tym razem. Problem jest jednak inny. Zaczęły mi przeskakiwać strony (widać to na poniższym screenie i też jest opisane w samym artykule). Okazało się, że na 16. pozycji na pozycjonowanie siedzi wpis uprzednio optymalizowany pod wyniki lokalne, zamiast tego, który sobie zaplanowałem.

No i teraz, co można zrobić...

1) Artykuły są podlinkowane wewnętrznie z właściwymi anchorami

2) Zdezoptymalizowałem trochę wpis "śląski" zmieniając trochę tytuł

3) Bardzo mocno zastanawiam się nad radykalnym krokiem w postaci:

- dołożenia całego contentu z /pozycjonowanie-slask do wpisu /pozycjonowanie-stron

- ustawienia canonical (mogę poświęcić frazy lokalne - nie robię na tym biznesu) z /pozycjonowanie-slask na /pozycjonowanie-stron

Skoro strony przeskakują w rankingu na najważniejsze frazy (i są stosunkowo wysoko, więc dopasowanie jest imho całkiem niezłe), to myślę, że Google powinien takiego canonicala uznać. Jak sądzicie? Mam za sobą dużo działań z canonicalami w e-commerce, lecz zupełnie inaczej to wygląda przy URL-ach generowanych w nawigacji fasetowej (czy po prostu stosowaniu linków kanonicznych przy różnych wariantach URL), a inaczej przy contencie. Zawsze zastanawia mnie, gdzie jest granica, kiedy Google uzna, że to są zbliżone dokumenty.

Jakieś sugestie? Ciekaw jestem Waszych opinii. Canonicala i tak wstawię za parę dni i podzielę się rezultatami. Jakieś prognozy? :)

pozycjonowanie zmiana stron.jpg

• Like 1

Jeśli zostawisz bez cannonicala to podstrony poprzeskakują aż Google sobie potestuje, wybierze lepszą i zostawi. Z tym, że co ciekawe - "lepsza podstrona" według Google to nie zawsze ta, która byłby na wyższej pozycji. Trzeba to obserwować i wtedy jeśli wyjdzie źle to podziałać z optymalizacją aby jednak wyskakiwał ten artykuł, który był na wyżej pozycji. W takich sytuacjach czasami kończy się z 2 stronami w wynikach wyszukiwania co jest optymalne w realnym biznesie na zapytania "informacyjno-komercyjne" - dlatego między innymi nie stosuję cannonicala  :) 

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

Ja powiem tak: jeżeli masz stronę A z canoncialem na stronę B teoretycznie Google powinno stronę A wyrzucić z indeksu i ma rankowac strona B. Ale jesli strona A jest cholernie mocno podlinkowana to niejednokrotnie dzieje się tak, że A rankuje wyżej niż B. Walczyłem z tym ponad rok na swoim blogu :)

Tak więc wynik fajny ale jeśli ktoś dopali stronę z canonical'em to powinna przeskoczyć stronę na którą wskazuje canonical :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria.

Dnia 25.12.2018 o 18:20, zgred napisał:

Ale jesli strona A jest cholernie mocno podlinkowana

Nie potrzeba nawet super silnego linkowania aby tak się działo, ale linki są tu podstawowym kryterium algorytmu do oceny, którą stronę wskazywać.

Dnia 25.12.2018 o 18:20, zgred napisał:

Walczyłem z tym ponad rok na swoim blogu

To mnie pocieszyłeś :)

Z niektórymi walczę ponad 3 miesiące i powoli się zniechęcałem.

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

@Mariusz da się :D wstaw wyroźnik jakiś np na koncu title liczbę produktów w kategorii :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria.