Skocz do zawartości

Zarobki z Google AdSense

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, tworze strone w stylu Wikipedii, czyli swego rodzaju encyklopedie gdzie kazde pojecie ma osobna strone. Zastanawiam sie na jaki zarobek z reklam moglbym liczyc przy 1mln wyswietlen strony miesieczne. Ten kalkulator https://adsense.google.com/start/#calculator mowi ze rocznie byloby to ok. 45k USD ale brzmi to zbyt dobrze. Dodatkowo jak licza sie te wyswietlenia i ile musialbym miec reklam na kazdej stronie? Docelowo myslalem o jednej reklamie/banerze po prawej stronie lub jakis popup do zamkniecia. Czy dobrze rozumiem ze jesli jeden uzytkownik odwiedzi 200 roznych podstron to to sie liczy jako 200 wyswietlen?

Czy Ty sobie zdajesz sprawę z tego ile to jest milion wejść na stronę miesięcznie? Dla większości serwisów jest to liczba totalnie nieosiągalna.

• Like 1

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

@Aleksiejs 33k dzienie, zakladajac 1k uzytkownikow wychodzi 30-40 wejscia na strone dziennie. Nie brzmi jakos bardzo nieosiagalnie zwlaszcza jesli zalozymy ze jednak uzytkownikow bedzie wiecej ale teraz glownie chcialem sie zorientowac czy te stawki sa realne czyli czy jesli faktycznie uda mi sie tyle wyswietlen miec to wynagrodzenie sie faktycznie zgadza (kontent edukacyjny, jedna reklama/baner na strone)

Milion wejśc maja np apteki, opony, ogłoszenia, mieszkania itd ...

Nie, nie uda ci się.

• Like 1

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Godzinę temu, degel123 napisał(a):

wciaz nikt nie odpowiedzial na moje pytanie:

NIE rozumiesz tego zagadnienia.  Cena za kliki emisję reklam NIE jest stała tylko zależy od typu contentu strony.

Na pewnie nie osiągniesz 1 M odsłon z zdublowanym contentem lub z CHataGPT 😁

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

2 godziny temu, degel123 napisał(a):

wciaz nikt nie odpowiedzial na moje pytanie: czy milion wejsc miesiecznie z jedna reklama na strone przy kontencie edukacyjnym to ok. 45k usd rocznie?

NIE - bo wcześniej dostaniesz bana na konto.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Założenia piękne. Pamiętaj że duża część userow ma w przeglądarkach i/lub na pozioie DNS blokady reklam. To spory odsetek.

10 godzin temu, okazwłoka napisał(a):

Założenia piękne.

jak byłem piękny i młody tez zakładałem, że bede mieć stronę i pare tysi USD miesiecznie. Nawet się udało w erze katalogów SEO. Potem przyszło Google i wymietło. Ale dostac czek na kilka tys USD - piękna sprawa.

W sumie są branże, gdzie przy dobrej treści daloby radę uzyskać stały dochód ale to sa lata pracy przy zbudowaniu reputacji. Nawet jak się patrzy na duzych graczy to Adsense wyswietla się w ograniczonym zakresie i na pewno nie są to kokosy (vide gazeta-pl)

Dokładnie, byle czym ciężko zawojować. Pracownicy Google dokładnie przyglądają się witrynom, które mają dobry zarobek z adsów. I to już od dawna tak jest. 

Przede wszystkim nie wygeneruje takiego ruchu ktoś kto zadane takie pytania 🤠 
Zwlaszcza obecnie, gdzie już wszystko jest opisane i indeksacja nowych treści przebiega jak przebiega... 

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 1 miesiąc temu...

Zgadzam się z przedmówcami, generowanie dużego ruchu wygląda pięknie tylko na papierze, bo nawet gdy znajdziesz swoją niszę i uda Ci się zapełnić ją dobrym contentem, to za chwilę zjawi się konkurencja, która zwęszy biznes i nawet domena z wysokim autorytetem i dobrymi linkami o innej tematyce może pozmiatać Twoje pozycje, nie wspominająć już o updejtach google. Co do adsense, jest to skomplikowany temat i wysokość cpc jest zależne od wielu czynników.

Edytowane przez yeahgone

Lubisz E-sport? EsportLife to miejsce dla Ciebie.

webdevil-sygnatura-2.png.9f607f84f0452dafaa3215a682bc491d.png

• 2 tygodnie później...
W dniu 12.03.2024 o 21:30, okazwłoka napisał(a):

Założenia piękne. Pamiętaj że duża część userow ma w przeglądarkach i/lub na pozioie DNS blokady reklam. To spory odsetek.

Ponoć badania IAB Polska pokazały, że odsetek dorosłych internautów stosujących adblocki w 2023 roku wyniósł 45%

Ja ostatnio sprawdzałem na swoich stronach i wyszło mi, że góra 10% wejść jest z adblockiem. Ciekawe skąd takie różnice :)

2 godziny temu, jolan napisał(a):

Ciekawe skąd takie różnice

inne grupy docelowe badanych.

• 2 tygodnie później...

Jedna z moich stron miała trochę ponad 1 mln odwiedzin miesięcznie - nigdy nie osiągała zarobków większych niż 10 tyś miesięcznie w najlepszym okresie z 3 jednostkami reklam google. 

Obecnie google adense mam wyłączone na większości stron - bo więcej zarobi się na linkach z libhouse czy whitepres - nawet 25x więcej niż z google adsense jak strona jest zadbana.

Adsens to grosze wszawe  - w zasadzie co roku widziałem tylko spadek zarobków w tym portalu a nigdy wzrost mimo wzrostu ludzi co wchodziło na dane strony. Ale u każdego może być inaczej. 

Moja strona z dużą ilością wejść dotyczyła majsterkowania z grubsza. 

Edytowane przez tomierc

Serwis internetowy ToTemat działa od 2020 roku. Publikujemy artykuły na różne tematy techniczne.