Skocz do zawartości

Ile dawać słów kluczowych

Koala-Panda
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wiem że one nie są już aż tak ważne ale wypełniam opisy w All in one Seo to coś trzeba wpisać.

Myślałem że trzeba je dobierać z umiarem 5-10 na stronę. A na instruktażu wypełniana danych w All in One gość rzucił ich szczodrze.

Jakiej ilości się trzymać 5-10 najważniejszych, do 20 z ogólnymi czy bez ograniczeń dawać wszystko co przyjdzie do głowy związane z tematyką strony?

Czy jeżeli mam kilka podstron o mniej więcej tym samym przedmiocie tylko inny model.

Do każdej strony wykorzystać np zestaw 30-40 tych samych słów kluczowych; czy podzielić go i do każdej strony dać zestaw różnych słów.

Ja bym Ci polecal skorzystac z yoast seo. Meta keywords i tak nie sa juz brane pod uwage, a raczej faktyczna zawartosc strony.

Eurogetwork strony www, również w języku niemieckim lub angielskim.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Profesjonalne tworzenie stron WWW

1 godzinę temu, Koala-Panda napisał:

Czy jeżeli mam kilka podstron o mniej więcej tym samym przedmiocie tylko inny model.

12 minut temu, Eurogetwork napisał:

Ja bym Ci polecal skorzystac z yoast seo

A ja bym Ci polecił posłuchać nagrania Duplikacja treści Google

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

1 hour ago, Mion said:

Duplikacja treści Google

juz wygooglowane. Dzieki za nowa dawke wiedzy

Eurogetwork strony www, również w języku niemieckim lub angielskim.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Profesjonalne tworzenie stron WWW

Sprawa jest taka że jest 300 różniących się od siebie produktów. Wymiarami kształtem i jakimiś drobniejszymi elementami oraz nazwą; nie ma dwóch takich samych.

Ale wszystkie są wykonane w tej samej technologi, co trzeba opisać i dodać słowa kluczowe. Oraz mają podobne przeznaczenie co też wiąże się ze słowami kluczowymi.

Ile słów na jeden produkt nie będzie za dużo?

Czy może zrobić zestaw składający się z kilku najważniejszych + kilka ogólnych.

I wymieszać je tak żeby przy każdym produkcie było to trochę inaczej opisane; po 10-20 słów.

Czy można do wszystkich produktów włożyć wszystkie słowa 50-60?

Edytowane przez Koala-Panda

4 godziny temu, Koala-Panda napisał:

Czy można do wszystkich produktów włożyć wszystkie słowa 50-60?

Posłuchaj tej porcji nagrań o sklepach internetowych i nawiązujących do Twojego złożonego pytania:

Unikalne treści a SEO. Co z opisami produktów w sklepie internetowym?
https://www.youtube.com/watch?v=U5UE_s9PQtQ
-----
Kanibalizacja treści w Google
https://www.youtube.com/watch?v=3EbKRIXmdBU
-----
Pozycjonowanie sklepu internetowego
https://www.youtube.com/watch?v=ZPZLsb4iyJo
------
Anchory linków wewnętrznych a problem z architekturą sklepu internetowego
https://www.youtube.com/watch?v=OLQ5n_xChJo

----

Szlafrok - widzę, że się Cieszysz, iż zostałem fanem nagnań Paq'a . Chętnie bym został   i Twoich materiałów, ale jeszcze niczego nie opublikowałeś na temat pozycjonowania, co odpowiadało by na większość pytań zadawanych w tym dziale.

Edytowane przez Mion
  • Haha 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 2 tygodnie później...

Ok.

Pytanie jak analizować słowa kluczowe, czyli co najczęściej jest wyszukiwane. Próbowałem korzystać z google console i ads ale wyniki są niezwiązane ze stroną i słowami kluczowymi.

Próbowałem też skorzystać z polecanego w jednym filmie longtailpro.com ale nie wiem jak to uruchomić bez karty kredytowej.

@Koala-Panda zdecydowanie zainteresuj się naszym polskim Senuto, mają świetną bazę i po rejestracji masz 14 dni testu za darmo by przekonać się czy Ci odpowiada. Zagraniczne softy często podają totalnie oderwane od rzeczywistości liczby wyszukań dla polskich fraz także szkoda zachodu. W Senuto możesz wyszukać tony słów kluczowych związanych z Twoją stroną i filtrować sobie je jak chcesz, np by zawierały dany wyraz co ułatwia pracę albo miały min. x wyszukań. Znajdziesz tam także wskaźnik trudności danej frazy ale traktuj go mocno orientacyjnie.

LaoHost - tani i niezawodny / dhosting.pl - dla stron o dużym ruchu, skalowalne zasoby z płatnością godzinową (link daje 5% rabatu) / spideric - genialny monitoring pozycji niezależny od sytuacji z proxy

@Koala-Panda Triala Long Taila nie uruchomisz bez karty płatniczej. Masz jeszcze Keyword Tool, ale to też jest płatny soft. W sumie to jeśli chcesz mieć możliwie uniwersalny soft, to w Polsce przynajmniej Senuto, tak jak wspomniał @Rainmaster + cokolwiek do backlinków. A jeśli cokolwiek do backlinków, to i tak z czasem będziesz musiał kupić np. Ahrefs'a (ew Majestica, ale nie siedzę na Majesticu). A jeśli Ahrefs, to on ma z kolei narzędzia, które ma Senuto, więc wydawałoby się, że Senuto jest już zbędne. Ale Ahrefs w PL nie jest tak dokładny jeśli chodzi o monitoring pozycji/zasięgów organicznych niż Senuto, więc pewnie wypadałoby mieć oba.

A jeśli chodzi o Twoje pytania o nasycenie słów kluczowych, partiale itd., to pozostaje dzisiaj już w zasadzie tylko analiza data-driven, np. SurferSEO. Trudno dać Ci uniwersalne wskazówki, że jeśli będziesz robił opis produktu, to ma mieć tyle i tyle znaków tekstu, tyle powtórzeń słów kluczowych w exact match'u, tyle partiali itd., bo bez kontekstu (tj. analizy otoczenia konkurencyjnego) trudno cokolwiek rekomendować. Może się okazać, że w przypadku zapytania o "pacę tynkarską" będziesz potrzebował nie mniej niż 3400 znaków, 4 odmiany dosłowne, w tym 2 odmiany gramatyczne przy czym słowo "paca" ma paść dwa razy częściej w tekście od frazy "tynkarska". Nie sugeruj się wobec tego rekomendacjami np. tego co sugeruje Yoast SEO i inne wtyki SEO do WP, bo to też nie są rekomendacje wynikające z analizy data-driven, tylko takie analizy uniwersalne, żeby cokolwiek mogło wejść na pozycje.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Najlepiej przeanalizuj konkurencję w Senuto + Ahrefs na jakie frazy kluczowe się pozycjonują.

Listę nazw produktów najlepiej sprawdź w Keyword planner  Google Adwords - pokazuje najbardziej aktualne dane o słowach kluczowych. Najlepiej założyć konto managera + puścić jakąś kampanię reklamową,  wtedy w keyword planner pokazane są dokładne liczby wyszukiwań i trendy dla wszystkich słów kluczowych, a nie zakresy jak ma to miejsce na "zwykłych" kontach.