Skocz do zawartości

Zdjęcia publikowane na wizytówce w Mapach Google

Toto
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez SzlafRock,

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się czy jakość zdjęć może mieć wpływ na pozycję w mapach.

A w dalszym kroku nazwa tego zdjęcia.

A potem - czy może mieć znaczenie jakim telefonem było robione, czy telefony od Pixel będą lepsze do tego zadania ? 
Takie cuda słyszałem 🙃

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

• Rozwiązanie
54 minuty temu, Toto napisał(a):

czy telefony od Pixel będą lepsze do tego zadania ? 

Tylko iPhone 15 PRO lub wyższy model.

• Like 1

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

• 1 miesiąc temu...

Cześć,

1. Jakość zdjęć ma ma znaczenie pośrednie. Google korzysta z algorytmów rozpoznawania obrazu (Cloud Vision API - https://cloud.google.com/vision), więc algorytm "widzi" co jest na zdjęciu.
    • Lepsze zdjęcia = teoretycznie więcej kliknięć i interakcji. Wysoki CTR i zaangażowanie użytkowników są całkiem silnym sygnałem rankingowym dla Google
  2. Nazwa pliku - zamiast robić wrzucać IMG16062420112025.jpg, lepiej zmienić nazwę na slowo-kluczowe-miasto.jpg. Nie ma jasnych dowodów na to, że to pomaga ale algorytmy to złapią imo
  3. Marka telefonu 😆 Google nie faworyzuje żadnej marki chociażby z tego względu, że byłoby to całkiem ryzykowne pod katem monopolu

Nie ma dowodów na to ale raczej warto korzystać:

• Dane exif - metadane obrazu, które mogą zawierać geolokalizacje, co poniekąd mogłoby algorytmowi potwierdzić z kilku źródeł, że zdjecie to nie fejk z ejaja
    • Cloud Vision + Nazwa pliku + exif = 3 źródła niepowiązanych ze sobą danych tworzące jakaś część

Ogólnie to są setki innych czynników rankingowych niż samo zdjęcie, więc nie warto nad tym się zbytnio skupiać. Największym i najważniejszym czynnikiem jest - jak to nazywam - UGC, czyli User Generate Content. Termin pożyczyłem sobie z terminologii Google :D 

• oceny (negatywne i pozytywne)
  • komentarze, w tym twoje odpowiedzi
  • pytania
  • odpowiedzi
  • interakcje w FAQ
  • kliknięcia, czyli penetracja twojej wizytówki przez niepowiązane konta i urzadzenia
  • czas przebywania na twojej wizytówce
  • konta z poziomem lokalnego przewodnika (na wysokich poziomach robią robotę!)

Pozdrawiam

Pomogłem? Podziękuj punktem reputacji ->

kliknij o tutaj, dzięki    

Prawie ci uwierzyłem 😆 a tak serio, to nie. Chociaż faktycznie czasem się łapię na nadużywaniu słowa "kluczowe" :D Jednak codzienna praca z AI ma duży wpływ na wypowiedzi. Może kiedyś będę się wypowiadał semantycznymi trójkami, póki co mi to nie grozi :D 

Szukałem wątku na forum właśnie w kontekście fotek, w którym wypowiadałem się o nazewnictwie ale nie mogłem znaleźć. Na pewno gdzieś w odmętach forum leży moja wypowiedź, ale nie chce mi się szukać. Poza tym, no ktoś musiał mu odpowiedzieć. Chociaż przyznam, że Google też mi nie przyjmuje fotek z 3310.

...a dobra już widzę dlaczego tak napisałeś - wcześniejszą wypowiedź pisałem na szybcika, bo chciałem wysłać, a asap musiałem zrobić coś innego 😇

Edytowane przez Harry

Pomogłem? Podziękuj punktem reputacji ->

kliknij o tutaj, dzięki