Skocz do zawartości

GSC - Problem z CLS

Seo student

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!
Mam problem z GSC. Wyświetla mi, że większość podstron jest słabej jakości przez problem z CLS. Ja podczas weryfikacji nie odnotowuje żadnych przesunięć. Wiele razy doświadczałem tego w praktyce w różnych serwisach, gdzie podczas ładowania strony "celowałem" np. w menu, a strona nagle się przesuwała i zamiast w menu klikałem w baner reklamowy. U mnie czegoś takiego nie doświadczam.

Co mogę zrobić? Jak to zdiagnozować, skoro nie jestem mistrzem HTML-a.

I ostatnia kwestia - można to zlekceważyć? To się mieści w kategorii Ulepszenia w GSC.
Czy to może mieć jakiś realny negatywny wpływ na SEO?

tak na szybko

Jak naprawić problem z CLS w Google SearchConsole i PageSpeed Insights?Optymalizacja CLS jest dosyć prosta, wystarczy spełnić następujące rekomendacje:

• wykluczenie z mechanizmu lazy-load elementów położonych w obszarze above the fold,
  • stosowanie atrybutów width i height dla standardowych obrazków (szczególnie logo i tych które znajdują się u góry strony) oraz elementów iframe / embed,
  • odpowiednia wartość font-display dla napisów znajdujących się u góry strony lub optymalizacja ładowania fontów,
  • unikanie reklam o zmiennej wysokości,
  • stosowanie placeholderów, które rezerwują miejsce dla obrazków, reklam i elementów dynamicznych generowanych za pomocą JS,
  • wklejenie krytycznego CSS w element head (więcej informacji na ten temat jest w artykule o optymalizacji CSS).

ze stronki https://mansfeld.pl/webdesign/podstawowe-wskazniki-internetowe-jak-spelnic/

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Jeśli nie widać różnicy na żywo, to nie powinno być problemu. Ale niestety często jest i wtedy zwykle jest to wina fontów.

A moim zdaniem Google idzie już za daleko, quo vadiS?

topx.pl - linki SEO | publ.pl - artykuły sponsorowane | linktak.pl - statyczny SWL

Linki ze stron w różnych językach! PL, EN, DE, IT, ES, NL, SK...↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑↑

Mam tak samo - PSI i inne pokazują CLS=0 natomiast GSC >0,5 ... i taka dyskoteka jest kolorami od kilku tygodni odkąd to poprawiłem.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Kancelaria Szeffner

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności