Skocz do zawartości

Budowa linku

xxxlhxxx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko..

Czy jest według was różnica miedzy zapisaniem w kodzie strony linku wewnetrznego w postaci:

<a href= "https://domena.pl/docelowastrona.html" >anchor</a>

aaaa

<a href= "docelowastrona.html" >anchor</a>

Defakto google analizujac strone w formie tekstowej widzi calkiem inny kod strony.... czy to moze miec wplyw na pozycje naszej docelowej postrony na zadany anchor

Pozdraiam

Z tego, co wiem dla Google budowa linku nie ma znaczenia. Nawet lepiej chyba używać <a href="docelowastrona.php" niż a href="https://www.strona.pl/docelowastrona.php", bo jak zmieniasz zupełnie domenę, to, w drugim przypadku, musisz zmienić kod strony :D

A title trzeba dodawać wszędzie? To znaczy mam pisać <a href="https://www.6plus.com.pl/kontakt.php" title="Kontakt">?

Ma to jakieś znaczenie dla wyszukiwarek? I czy można ciągle pisać title="Nazwa firmy - Kontakt", title="Nazwa firmy - Oferta" itd.? Ciągle powtarzająca się nazwa firmy nie będzie traktowana jako spam?

Przeczytałem chyba na sprawnymarketing.pl, żeby nie powtarzać anchora w title. Czy to prawda?

Która forma będzie lepszym rozwiązaniem?

1. title=Forum PiO --> anchor=PiO

2. title=Forum traktujące o pozycjonowaniu stron --> anchor=PiO

Korektor, tam była mowa o tym, aby nie powtarzać anchor tekstu a nie żadnego słowa występującego w nim. Poza tym, z tego co pamiętam to na tej stronie teorie na temat powtarzania anchoru w title były gdybaniem.

Chyba jeszcze nikt nie wykazał, że title w jakikolwiek sposób pomaga.

Swoją drogą denerwuje mnie trochę, że w niektórych systemach wymiany trzeba go podawać.

O ile to, że strona zdobyła ileś tam tam linków z takim samym anchorem i bez title jest w miarę prawdopodobne, to szansa na to, że dostaliśmy naturalnie kilka tysięcy linków z takim samym anchorem i jednocześnie identycznym kilkuwyrazowym title, jest prawie zerowa. Google raczej tego nie bierze pod uwagę, ale w łatwy sposób by mogło, więc ja tam nie wstawiam w systemach title jak nie trzeba.

Testów nie przeprowadzałam, ale zauważyłam głównie na jednej stronie, że poszła wyżej w serpach nawet jeśli nie linkowałam na dany anchor, ale jeśli dana fraza znajdowała się właśnie w title. Anchorem początkowo była głównie nazwa firmy (w stopkach stron stworzonych przez nią), a w title wymienione były konkretne usługi.