Skocz do zawartości

Pozycjonowanie pod miasta, ta sama struktura i treść

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dziś miałem niejasną rozmowe z pewną osobą "znającą temat", ale nie do końca podoba mi się ten pomysł i inaczej się nauczyłem przez ostatnie lata. Nurtuje mnie to, więc postanowiłem zapytać o Wasze zdanie na ten temat.

Obecnie pozycjonuje daną fraze (usługi) ogólnie, na całą Polske (bo dana usługa jest wykonywana w całym kraju), osoba zasugerowała zrobić osobne wpisy pod daną lokalizacje np. mycie aut warszawa, mycie aut kraków itd. (to tylko przykład), z tym że każdy wpis ma być ten sam ze zmienionymi słowami kluczowymi. Czyli z tej strony, która ma juz pozycje (obecnie 1-15) zrobić np. 30 dodatkowych stron, na kazdej ten sam tekst z tym, że do kw dodane nazwy miejscowości. Wszystko ma być zaindeksowane i traktowane jak osobne wpisy. Dla mnie osobiście śmierdzi to duplicate contentem i zamiast pomóc - może zaszkodzić. 

Co uważacie na ten temat? 

Szybko wyleci - trzeba zmieniac całe treści a nie tylko frazy. Innymi słowy zrobi się 100% doorway pages i wyindeksowanie oraz spadki.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

@zgred dziękuje bardzo za odpowiedź!

Jak już jesteśmy przy tym temacie to lepiej skupiać sie dalej na głównych frazach i pobocznych danej usługi (niektóre miasta też sukcesywnie łapią pozycje), czy mimo wszystko jest sens to rozdzielić na miasta i robić nowe podstrony stricte pod lokalizacje z unikalnym contenem?

W dniu 28.04.2025 o 22:21, Kaazel napisał(a):

lepiej skupiać sie dalej na głównych frazach

Zawsze radzę coś takiego

• główne strony ofertowe - ogólnopolskie oraz im mniej tym lepiej czyli nie tworzysz kliku stron typu "mycie kostki brukowej", "czyszczenie kostki brukowej" "czyszczenie kostki betonowej" "czyszczenie kostki granitowej" itd. Tworzysz tylko jedną stronę obejmujące wszystkie możliwe tematy z danego zakresu
  • frazy zlokalizowane na miasta i regiony - realizacje z unikalnymi zdjęciami i treścią. Z strony realizacji linkujesz do w/w kategorii czyli tak czy inaczej chcesz w top w/w stronę nieżalenie od rejonu.
  • Wersja z miastami regionami sprawdza się też przy stronie kontaktu tz jak masz przedstawicieli/placówki lokalne to tworzysz im osobne zakładki typu domena.pl/kontakt#warszawa z linkiem wewnętrznym do tej zakładki  <a href="https://domena.pl/kontakt#warszawa">Warszawa</a>
W dniu 28.04.2025 o 18:18, Kaazel napisał(a):

niejasną rozmowe z pewną osobą "znającą temat"

Znać temat a znać wytyczne Google to widać ciężka sprawa

https://developers.google.com/search/docs/essentials/spam-policies?hl=pl#doorways

Tym którym to dzisiaj działa funkcjonują z lufą przy skroni. Jak Google skonstruuje odpowiednią armatę zostaną zestrzeleni. Jednym opłaca się czekać na ostatni moment ale nie tobie

Edytowane przez Grey Ronin

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Nie wiem na jakim etapie ta "armata" ale 2 takie firmy wpadły i wypadły jakiś czas temu daleko za pierwszą stronę na najpopularniejszą frazę związana z finansami + miasto. W zasadzie pojawili się znikąd, pobyli chwilę i wyszli po angielsku.

Świeży niczym trawa na wiosnę katalog stron www - zareklamuj swój Biznes Lokalny  ZA DARMO już dziś. Usługa z FV 23% dla wpisów premium! Polub nasz fanpage i dodaj wpis brązowy za free.