Skocz do zawartości

Mikro sklep SEO z naciskiem na produkt czy kategorię ?

stania.info
Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Grey Ronin,

Rekomendowane odpowiedzi

Cytat

"Czy mając 2 produkty ściśle pasujące do jednej kategorii - ją tworzyć ? Tworzy to dla usera dłuższą drogę do klikania."

1. Tak, robić, ale zarazem musisz mieć świadomość, że konwersja z tych listingów będzie b. niska, pewnie poniżej 1 pkt. %.

2. Biznesowo Twoim zadaniem jest zrobić wszystko, żeby mieć możliwie jak największą rozpiętość produktową i cenową, bo w przeciwnym razie staniesz w miejscu. I to musisz uświadomić sobie już teraz. Czyli jeśli masz 20 SKU/EANów od 1 dostawcy, to poszukaj sobie jeszcze 2-3 żeby mieć ich możliwie jak najwięcej.

Mała liczba produktów to taka typowa pułapka sklepów DTC (direct to customer, tj. sklepów producenckich), które mają 10, 20, 30 SKU/EAN i próbują nim handlować przez SEO, a sklep, który ma tak niską rozpiętość produktową (a co przez to idzie także pewnie cenową, materiałową itd.), będzie miał na tyle niską konwersję, że będziesz się z tym sklepem turlał przez lata i próbował to urentownić, i większości wypadków - guzik z tego jest.

Żeby móc dzisiaj zbudować sklep w SEO i ściągać do niego ruch do kategorii, najlepiej być retailerem, bo retailer ma setki, tysiące produktów, więc każdy listing (kategorię) ma upchaną po uszy produktami i osiągnięcie sensownego poziomu konwersji nie jest wyzwaniem.

Różnica w sprzedaży produktów w SEO a w Google PLA jest taka, że w SEO, to Twój listing (Twoje kategorie) są miejscem, z którego klient ma podjąć decyzję zakupową, więc liczba produktów w listingu jest kluczowa. W PLA nie ma to większego znaczenia, bo miejscem, z którego klient podejmuje decuzję zakupową jest sam SERP i wszystkie inne sklepy, które dostarczają do PLA swój plik feedowy.

To fundamentalne różnice.

3. W sklepach o niskiej ilości SKU/EAN (produktów), problemem jest także sam dwell time, bo zdarzenia behawioralne będą dla Twojej domeny obciążające. Ruch z organica będzie Ci wchodził, odbijał się, a Ty Google'owi w ten sposób potwierdzisz tylko fakt, że nie powinieneś mieć TOP'ek, bo ruch się od Ciebie odbija i ląduje gdziekolwiek indziej.

Zwykle widać to w DTC tak, że dojechać do TOP10 dojedziesz, ale utrzymanie się w TOP10 już nie jest takie proste, bo jak Twoim konkurentem jest sklep retail, który ma w listingu np. 200 SKU/EAN, a Ty masz 5, to żebyś stawał na głowie, z budowaniem pozycji dalej/skalowaniem nic się nie da zasadniczo zrobić.

4. Jeśli będziesz miał duplikaty w kartach produktowych, to nie ma z tym większego problemu, bo unikalny content i tak będziesz pchał do widoków kategorii - to Ci wystarczy.

5. Z kolei nawiązując do tematu: "Mikro sklep SEO z naciskiem na produkt czy kategorię ?" - to nie Ty podejmujesz decyzję o tym, co będziesz pozycjonował w SERPie, tylko search intent i wyniki. 

Jeśli w SERPie w TOP10 nie ma kart produktowych na zapytanie XYZ, to znaczy, że na to zapytanie XYZ Google nie chce mieć w ekspozycji kart produktowych (bo np. w TOP10 są same kategorie), to żebyś napchał nie wiadomo ile treści i linków w karty produktowe, do TOP10 nie wejdziesz.

To nie Ty decydujesz o tym, jakiego rodzaju taksonomię będziesz pchał do SERPów (patrz: kategoria czy produkt), a Google. Zanim zaczniesz cokolwiek pozycjonować, sprawdzaj, co jest w wynikach, żeby odkryć search intent. Czasami trafisz na takie frazy, które przykładowo wyglądają z pozoru na transakcyjne (patrz: biżuteria do białej sukienki), a okazuje się, że są to zapytania utkane blogpostami albo odwrotnie.

• Like 4

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

@Mion widzę, że polubiłeś post od @Paq , (który ma rację i ładnie to rozpisał, a jednocześnie napisał to co ja miałem na myśli w swoim, a gdzie Tobie się nie podobało :) ) nie powinieneś doradzać ludziom w kwestiach SEO jeśli się tym nie zajmujesz, bo wprowadzasz ich w błąd nie mając racji. Jak pisałem wcześniej, zostań przy programowaniu.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

26 minut temu, Aleksiejs napisał(a):

że polubiłeś post od @Paq , (który ma rację i ładnie to rozpisał,

Widzę, że jesteś jak kameleon  i dostosowujesz swoje wypowiedzi do zmieniającej się sytuacji 🙃

3 godziny temu, Aleksiejs napisał(a):

tak samo promujesz tego paq od bardzo dawna i to dość bezrefleksyjnie.

Promuje bo uważam go za fachowca i praktyka ... "nie powinieneś doradzać ludziom w kwestiach SEO" Ty też nie...

Bywaj ZDRÓW   😁

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@Mion niewłaściwą część mojej wypowiedzi wytłuściłeś. Powinno być:

27 minut temu, Mion napisał(a):

tak samo promujesz tego paq od bardzo dawna i to dość bezrefleksyjnie.

Stronę wcześniej proponowałeś inne rzeczy niż on rozpisał powyżej.

• Haha 1

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Godzinę temu, Aleksiejs napisał(a):

proponowałeś inne rzeczy niż on rozpisał powyżej

Spokojnie, bo zaraz się pobijecie. Proponuję zamknięcie dyskusji, zanim zaczniemy się obrzucać argumentami, ile kto widzi aniołów na główce od szpilki.

• Like 1
  • Haha 1

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Witam,
Bardzo dziękuję @Grey Ronin @Mion @Aleksiejs @Paq że rozjaśniliście mi trochę w głowie - mam już pewien zarys jak zapełnić ofertę.

Bardzo proszę koledzy nie bez uszczypliwości wobec siebie :)

• Like 1

Robimy nadruki na kubkach, poduszkach i innych gadżetach - alenadruk.pl

kategorie lepiej sprawdzą się jeżeli chodzi o wartość konwersji  a pewnie słabiej leżeli chodzi o ich ilość

Lniane ubranka retro dla dzieci

Bloomersy dla dziewczynekSukienki lniane na latoEkologiczny sklep z ubraniami dla dzieci oversize

Awake for Kids - handmade by nature

• 2 miesiące temu...

Witajcie :)

Powracam do tematu, doszedłem do etapu gdzie udało mi się skompletować w całości jedną z kategorii.
Jeżeli dysponujecie 90 sek wolnego czasu bardzo bym prosił o rzucenie okiem czy moje podejście pod SEO jest dobre.

adres do wersji roboczej: https://staniapl.idl.pl/wlasny-nadruk/kubki-z-nadrukiem

Kategoria: Kubki z nadrukiem

Wiadomo są tu wszystkie rodzaje kubków na których obecnie wykonujemy nadruki (na razie 5 pozycji)

• Dodałem tzw tytuł rozszerzony (czyli kategoria nazwana jest krótko kubki z nadrukiem i tak wyświetla się np w menu / breadcrumbs / sitemap / szukaniu itp ale tytuł w <H1> jest już bardziej rozwinięty tj Kubki z własnym nadrukiem, zdjęciem, Logo)

Co o tym sądzicie - czy ma to sens?

Karta produktu

• Tutaj tak samo jak w kategorii zrobiłem tytuł rozszerzony w listingu jest po prostu Kubek Biały Premium z nadrukiem, po wejściu na kartę produktu tytuł jest bardziej rozwinięty tj -KUBEK Z WŁASNYM NADRUKIEM BIAŁY - 330ML

Tutaj 2 pytania:

1) Czy nie za bardzo kombinuję (przeoptymalizuje) w karcie produktu z wrzucaniem w H1 / H2 słów "z własnym nadrukiem" - czy jest to zbędny zabieg

2) Czy dla Ciebie jako laika, który chciałby zakupić kubek z nadrukiem czegoś brakuje na karcie produktu ?

Edytowane przez stania.info
usunięcie hiperlinka

13 godzin temu, stania.info napisał(a):

Co o tym sądzicie - czy ma to sens?

Jak chodzi o frazę w menu i H1 to ma to sens.

Co innego bym zmienił. Nie stosuje się fraz w tym samych kolejnościach jak chodzi o H1 i meta tilte. Google prawie tak samo traktuje te frazy

H1 "Kubki z nadrukiem z własnym zdjęciem, grafiką, logo"

<title>Kubki z nadrukiem własnym zdjęciem Foto Kubki Białe, Kolorowe - Wysyłka 24h</title>

Tytuł nagłówka H1 kategorii musi być unikany, krótki i na pierwszy rzut oka przekazywać najistotniejsze informacje np "kubki z nadrukiem na zamówienie". w opisie stosujesz całą resztę fraz

Czy nie za bardzo kombinuję (przeoptymalizuje) w karcie produktu z wrzucaniem w H1 / H2 słów "z własnym nadrukiem" - czy jest to zbędny zabieg

Sprawdź sobie, jakie są popularne frazy Ubersuggest Extension, Whatsmyserp - Extension, KEYWORD SURFER Extension i jak masz wątpliwości to zastosuj inne nagłówki.

czegoś brakuje na karcie produktu ?

Rozmiaru kubków szczególnie górnej średnica, ale to wyłącznie moja subiektywna opinia. Można też dodać info i zastrzeżenia odnośnie zastosowanych środków chemicznych czy temperatury podczas mycia. Pod katem SEO pewnie brakuje odpowiednich fraz, ale nie wiem, jak to zamarzasz rozwiązać, bo można pisać dedykowane artykuły na bloga.

Na co innego zwróć uwagę. Nie stosuj tych samych nagłówków tytułowych H1 i meta title i podstawowych grafik produktu na stronie sklepu i na Allegro lub Ceneo. Kopiowanie opisów też jest wykluczone.

@Grey Ronin Dzięki za konkretne info ;) 

Cytat

Rozmiaru kubków szczególnie górnej średnica, ale to wyłącznie moja subiektywna opinia. 

Dokładne informacje jest w Tabs „Specyfikacja” - właśnie tak myślałem, że większość przeglądających nie zwróci nawet na to uwagi. 

5 godzin temu, Grey Ronin napisał(a):

Nie stosuj tych samych nagłówków tytułowych H1 i meta title i podstawowych grafik produktu na stronie sklepu i na Allegro lub Ceneo.

Tytuły co za tym idzie i Title są inne niż na allegro, opisy również. Zdjęcie główne jest identyczne w sklepie i allegro - mógłbyś rozwinąć dlaczego miało by być inne ?? 

• Rozwiązanie
2 godziny temu, stania.info napisał(a):

dlaczego miało by być inne ?

Bo jestem przewrażliwiony, jak chodzi o Allegro. Nie wynika to z jakichś analiz czy testów — po prostu traktuję niektóre zdjęcia podobnie jak treść.

Nie sprzedajesz dajmy na to telewizorów, tylko produkty "unikalne" - lepiej dmuchać na zimne i nie powielać w tej sytuacji formy zdjęć. Ja cię łatwo znalazłem na Allegro po zdjęciu. Podejrzewam, że Google tez nie będzie miało z tym problemu. Każdy element umieszczony na Allegro z reguły promuje samo Allegro, a nie twoją stronę. Wyjątkiem są tak jak napisem telewizory i podobne produkty — wtedy grafika nie ma takiego znaczenia.