s_matysik Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 @Duszek adresy które wypadły nie rankują więc nie dają ruchu, trzeba poczekać co będzie dalej, na razie niewiele wiadomo [Wykonam] Szybkie i skuteczne pozycjonowanie stron - zobacz efekty 2025 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxPan Opublikowano 7 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2020 @Duszek Obecnie sytuacja z indeksem jest nie co inna jak dotychczas. Obecnie jest 4 glówne stany indeksu 1.URL zindeksowany (site:), kontent zaindeksowany 2.URL nie zaindeksowany ale kontent zaindeksowany 3.URL niezaindeksowany, kontent niezaindeksowany. 4.URL zaindekswoany kontent niezaindeksowany.. Każdy z tych stanów wpływa na widoczność strony a co za tym idzie na pozycje. Wyszukiwarka musiała zmienić algorytm bo w indeks wpychane było wszytko wiadomymi sposobami/serwisami. Teraz sytuacja jest taka, że ten kto potrafi trzymać potrzebny kontent w indeksie będzie mieć lepszy start w serpach ale nie będzie to bonus kluczowy. Linki dalej odgrywają glówną role, ale widać ze Google stara się przez index podnosić ważność kontenta, ale w mojej ocenie słabo im to idzie., bo znów pozostawiali tylne drzwi otwarte. Z drugie strony, kontent to to, na czym zarabiają , nie mogą ograniczyć ilosć bo spadną im słupki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgred Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 @MaxPan ale zauważ, że od początku kwietnia jest istny pieprznik z indeksowaniem. Mam wiele podstron, które mają cache nawet z 7 kwietnia, z początku maja. Świeżutki i pachnący content, zajechany internalem i externalem ... i co? I kupa ... Nie rankuje, nie indeksuje. Dotyczy to małych stron jak i wielkich ecommersów z milionami podstron - nie ma reguły. Co ciekawe - zgred tak oberwał, że nie wiem za co się zabrać w poprawianiu bo nie ma wspólnego mianownika: część contentu odsunięta na dalsze pozycje, a thin content dostał bonusa w postaci DirectAnwerBoxów - cyrk!. Niektóre DA sa dla treści z 2011 roku Od listopada 2019 na Zgredzie pojawilo się blisko 120 tys zzs contentu - nawet nie drgnęło (zaraz mi ktoś napisze, że jaki content taki indeks hahahaha) Jedyne co znalazłem i ma jako taką korelację - że mam w ciul błędów w AMP co dotychczas nie miało miejsca. Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO oraz Google Ads dla wielu firm małych i dużych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxPan Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Cytat @MaxPan ale zauważ, że od początku kwietnia jest istny pieprznik z indeksowaniem. Mam wiele podstron, które mają cache nawet z 7 kwietnia, z początku maja. Świeżutki i pachnący content, zajechany internalem i externalem ... i co? I kupa ... Nie rankuje, nie indeksuje. Dotyczy to małych stron jak i wielkich ecommersów z milionami podstron - nie ma reguły. Właśnie o tym mówię, oni znów wylali dziecko z kąpielą. Ciągle dziwię się osobie decydującej w takich zmianach. BHS z generatorami już wraca do swoich indeksów, a serwisy z naprawdę z dobrym kontentem szukają sposobu powrotu. Oni nie siedzą w tym, nie robią testów, nie mają narzędzi, wiele to wyznawcy Google i nieomylności ich algorytmu. Na każdy link szukają akceptacji w wytycznych. Taki paradoks, najwięcej dostają biali rycerzy i osoby w zasadzie nie pozycjonujące swoje serwisu, ale dalej głoszą te swoje modły skierowane w stronę Mountain View. Osoby pozycjonujące aktywnie, nie oglądając się na wytyczne i zalecenia, jeśli i dostają to za parę dni mają już rozwiązanie i wszytko wraca przecież widać to po TOPach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgred Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 @MaxPan no no nie szalej - ja tez biały aczkolwiek ostatnio pocerowany Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO oraz Google Ads dla wielu firm małych i dużych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxPan Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Większość oberwała rykoszetem, myślę, że oni poluzują gumki bo dobry kontent to ich kasa, a oni bardzo nie lubą kiedy udziałowcy paczą na obniżające się słupki. Przy tych zmianach wypadło z indeksu bardzo dużo dobrego unikanego kontenta. Oczywiście nikt na razie nie zagraża hegemonii G, ale na przykład Bing a USA świetnie indeksuje wszytko i doory i LP, a co za tym idzie przy pomocy serwisów z integracją Bing mogą zyskiwać pozując w wynikach to czego nie ma G. Ja na stronach postawionych na rynek w amerykański mam ewidentny wzrost ruchu z Binga własnie dzięki widoczności kontenta. Silikonowi chlupcy, nie głupi kiedy chodzi o kasę, myślę, że teraz szukają sposobu jak wyjdź z tej sytuacji z "twarzą" i przywrócić do indeksu to co wypadło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgred Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 50 minut temu, MaxPan napisał: Silikonowi chlupcy, nie głupi kiedy chodzi o kasę, myślę, że teraz szukają sposobu jak wyjdź z tej sytuacji z "twarzą" i przywrócić do indeksu to co wypadło. Ale Adsy się zgadzają Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO oraz Google Ads dla wielu firm małych i dużych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farcrytabor3 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Teraz tak testują jakość pojawia się jako adsens "Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać innych rezultatów": Albert Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxPan Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Ogólnie oni do tego wpięli nawet zmiany w Recaptcha2 dodano atrybut "data-s" ( ale własnie tylko w wynikach wyszukiwania) , i inne zmiany w JS. Myśleli, że to w jakiś sposób im pomoże, żeby sztucznie nia manipulować. To zmiany własnie na przyszłość tego sytemu oceniania, ale nic to nie da. 2captcha i inne serwisy wprowadziły zmiany na drug dzień chyba, Xevil dzisiaj jutro da aktualizacje. Wzrosną zyski tych co handlują cookie do kont, szablony zaczną klikać w buźki i tyle z tego będzie. Przecież oni na te grabie już nastąpili nie jeden raz, miedzy innymi kiedy podniośli znaczenie faktorów ruchu na stronie w algorytmie rankowania. Co z tego wyszło osoby poświęcone wiedza. Jak by zostawili te buźki i dali to jako mocny czynnik rankujący/indeksowania, ja osobiście bylem by bardzo zadowolony ale długo by to nie potrwało. Jedyna broń wyszukiwarki w tym przypadku to cookie + captcha z data-s, nie stanowi żadnej przeszkody dla manipulowania dla osób w temacie. Może im chodzi o wyeliminowanie bardziej drobnej ryby, nie wiem. Prawda jest taka wiele weekendowych pozycjonerów może mieć problem z przeskoczeniem tych zmian, i głównym celem tych zmian może jest zmusić ich adwordsów. Ciężko mi powiedzieć jak duża jet ta skala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farcrytabor3 Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 w Google Search Console jak dodajecie url to indeksuje wam czy znowu nie indeksuje. "Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać innych rezultatów": Albert Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxPan Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Indeksuje ale nie od razu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_matysik Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Mi wrzucany adres indeksacje praktycznie od razu jak wrzucam do GSC. A potem dalsze urle po wielu godzinach. Wczoraj wrzuciłem kilka url świeżej strony docelowej do GSC, a dziś site prawie 400 dzięki dobremu linkowaniu wewnętrznemu. Więc wygląda na to, że z samym indeksowaniem nie ma żadnego problemu. Ale problemy wyrzucania z indeksu są dwa: - ucina site np o 50% (trzeba zająć się ponownym zaindeksowaniem wyrzuconych podstron) - ucina site do kilku sztuk - pokazuje site domeny poniżej 10 (prawdopodobnie Google flaguje bo taka domena traci widoczność lub nie kopie jeśli to miejscówka) [Wykonam] Szybkie i skuteczne pozycjonowanie stron - zobacz efekty 2025 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxPan Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 Cytat Wczoraj wrzuciłem kilka url świeżej strony docelowej do GSC, a dziś site prawie 400 dzięki To się zastanów, od razu czy na drugi dzień. Owszem po ok 24h site zaczyna załapywać a nie od razu jak było wczesnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_matysik Opublikowano 8 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2020 @MaxPan może faktycznie działa to wolnej, ale jednak większy problemy, że niektórym domeną ucina site czy "flaguje" domene skoro site spada do kilku, zobaczymy co będzie dalej [Wykonam] Szybkie i skuteczne pozycjonowanie stron - zobacz efekty 2025 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s_matysik Opublikowano 11 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2020 Znowu mamy update https://www.seroundtable.com/google-search-ranking-update-brewing-29591.html Chyba wgrywają backup tego co wypadło w maju. Site już widzę na wielu domenach wraca do normy. [Wykonam] Szybkie i skuteczne pozycjonowanie stron - zobacz efekty 2025 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.