Skocz do zawartości

Koszty w reklamie regionalnej

Nikonem

Rekomendowane odpowiedzi

Wspomagam się Adwords we frazach regionalnych. Nie jestem super znawcą ale myślę, że korzystając z tego ponad cztery lata czegoś się dowiedziałem :D

Problem mam z wysokimi kosztami za kliknięcie. Licytuję wysoko (do 5 zł/klik) a moje reklamy pokazują się na na trzecim miejscu wyników sponsorowanych. Jeśli moja reklama jest nisko wejścia spadają praktycznie do zera. Interesują mnie frazy na lokalne małe usługi. Minimalne zlecenie na tą usługę to 100 zł u mnie i u konkurencji też. Stąd nie ma zbytniej kasy na drogą reklamę.

Za dzisiaj, do tej pory, za 9 klików zapłaciłem 31,23. Wydaje mi się to bardzo dużo. Ale może się mylę? Gdy zaczynałem tę zabawę można było za o wiele mniejsze pieniądze pozyskać ruch na stronie.

Adwords opłacam wyłącznie na swoje potrzeby i być może coś robię źle lub też pogięło ludzi i tak się licytują. Interesuje mnie tylko kilka fraz na które nie jestem pierwszy w normalnych wynikach i w których (porównując z innymi latami) wydaje mi się, że spory ruch zbierają wyniki sponsorowane.

Z góry dzięki za podpowiedzi :D

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Przykładowo, w najbardziej interesującej mnie frazie CTR 2,27% a jakość 7/10

e: No i korzystam tylko z dopasowań ścisłych.

e2: @Dark, Norton w Catalogio.pl wykrywa "Web Attack: Mass Injection Website".

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

to jak na dopasowania scisle wydaje sie ze masz dosc slaby ctr

Jak masz podzielone grupy reklam, moze wypadaloby wyodrebnic wiecj bardziej, szczeglolowych grup tak zeby tresci reklam byly bardziej zblizone do zapytan

czy w reklamie slowa kluczowe, frazy są?

A moze to ze slowa sa w dopoasowaniu scisylm to nie wszytsko, moze frazy sa zbyt ogolne?

Gugiel pokazuje 1300 wyników miesięcznie podobnie jak przy innych słowach z tej kategorii. W reklamie jest słowo kluczowe ale adres strony słowa kluczowego nie zawiera, podobnie jak większości konkurencji.

Słowo kluczowe jest w treści ale w tytule nie, zdecydowałem się tam zamieścić nazwę firmy i numer telefonu.

e: No i co z ceną za klik, faktycznie tyle trzeba płacić przy frazie regionalnej?

No proszę- posiedziałem wczoraj nad zoptymalizowaniem tekstu w linkach sponsorowanych i CTR skoczył do 16,67% (za dzisiaj). Dzięki za wskazówki ;)

Ciekaw jestem czy wysoki współczynnik odrzuceń na stronie może mieć również niekorzystny wpływ na pozycję linków sponsorowanych? Na stronie mam telefon widoczny dla każdej podstrony i ludzie nie klikają w inne strony serwisu.

e: chyba może mieć wpływ... https://support.google.com/adwords/bin/answ...3&ctx=topic

Ciekaw jestem czy wysoki współczynnik odrzuceń na stronie może mieć również niekorzystny wpływ na pozycję linków sponsorowanych? Na stronie mam telefon widoczny dla każdej podstrony i ludzie nie klikają w inne strony serwisu.

No, Panowie, muszę podbić swojego posta by kolejny raz poprosić Was o pomoc :) Co myślicie o wpływie odrzuceń na stronie na pozycje w adwords?

Strona docelowa jak najbardziej ma wpływ na reklamę. To co robią na niej użytkownicy tylko Ci powie jaka ta strona docelowa jest - dla robota co robią użytkownicy jest mniej ważne.

To ważna informacja dla Ciebie. Jeśli masz dużo porzuceń (zastanów się dlaczego bo może po prostu Klienci od razu dzwonią czy też piszą maila) to trzeba przeanalizować tą sytuację i wyciągnąć wnioski - jeśli strona docelowa tego wymaga to ją trzeba poprawić. Czasem wystarczy zmienić chociażby kolor przycisku w formularzu i już trochę lepiej wychodzi na tym sam formularz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności