Skocz do zawartości

Jak zbanować stronę konkurencji

MMP

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ależ nie. To obosieczny miecz i może tarcza zarazem. W poznaniu takich technik leży właśnie nauka, jak się bronić przed atakiem.

"Kolejny sposób ataku, o którym informuje Shulman, został nazwany 'maskowanie stron'. Polega to na w pełni legalnym usuwaniu stron z wyników wyszukiwania. Wyszukiwarki Google 'karze' strony, które powielają swoją treść 'wyrzucając' je z wyników wyszukiwania. Hakerzy tworzą stronę zawierającą link do strony konkurenta rynkowego, która jest ukryta za serwerem proxy. Google indeksuje strony właśnie z wykorzystaniem takich serwerów. Jeśli czynność ta zostanie wykonana z większej ilości serwerów proxy, to strona taka zostanie wyrzucona z wyników wyszukiwania."

Prawdę mówiąc ja tego nie łapię. Ktoś może mi to przetłumaczyć na ludzki? A może "dziennikarz" użył google translate do przetłumaczenia tego akapitu?

Niestety bramki proxy dokuczają mi od kiedy bawię się w SEO. Często strona po pojawieniu się jej kompletnej kopii spadała o kilka oczek w wynikach. Głowy tym sobie nie zawracam od dłuższego czasu, a dokładnie od kiedy stwierdziłem że odpowiednia ilość linków niweluje wpływ takich kopii :)

nihil fit sine causa

No właśnie mam m.in. przypadek, kiedy na niektóre frazy i fragmenty zdań pokazywana jest strona konkurencji, która skopiowała treść, mimo że moja jest linkowana, a ich podstrona nie. Tyle że ich domena jest mocniejsza.

• Kurs SEO wideo — poziom: dla początkujących; premiera: 8 września 2025 r.

No dobra, czyli to jest tak:

1. Strona A pojawia się w sieci.

2. Serwery proxy ją pobierają (bo taki ich cel).

3. Strona A jest osiągalna pod wieloma IP na tych serwerach proxy.

..no i co dalej? Jak oni w ten sposób wpływają na wykopanie strony z wyników?

..no i co dalej? Jak oni w ten sposób wpływają na wykopanie strony z wyników?

Wykopywania z wyników nie zauważyłem do tej pory, czasem następuje obniżenie pozycji słabszych (nowych) stron.

A zaczniemy, np. o linkowaniu konkurencji z top20 ?

Przy mało konkurencyjnych frazach (słabych stronach) zachodzi podobne zjawisko. Jedne strony idą w górę inne w dół. Wszystko zależy od ilości tych linków.

Przy pewnej granicznej ilości punktów strony przeważnie idą tylko w górę. (Obserwowane tylko i wyłącznie przy linkowaniu zaplecza.)

nihil fit sine causa

Media jak zwykle słyszą, że dzwoni ale nie wiedzą w którym kościele.

Ciekawi mnie też, że wiele razy było udowadniane, że media wypaczają fakty (lub często poprostu piszą bzdury) a w tym wypadku znalazła się grupa, która im uwierzyła w to co napisali.

Szkoda słów - zajmijcie się lepiej stawianiem zaplecza a nie analizowaniem bzdetów w mediach.

P.s.

Sami wiecie jak może działać dupicat content (bo o to im chodziło, nie rozumiem tylko skąd pomysł "proxy" w tym wszystkim) - więc nie rozumiem co takiego tam napisali czego nie wiedzieliście.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności