Skocz do zawartości

Koniec filtra 28/29 lipca! Trwał równo 3 miesiące

johnnie walker

Rekomendowane odpowiedzi

Strony z tego wychodzą w większej liczbie od około 10 dni. Dziś poszła spora fala. A wy nadal uważacie, że to był/jest filtr?:rolleyes: I tak cudownie nagle wszystkim puścił?;D To tylko potwierdza teorie, że to był/jest bug, w końcu się za to wzięli no i mamy efekty.

To że coś jest "nie sprawiedliwe" lub nie dało się jednoznacznie rozszyfrować, to nie znaczy, że jest to bug.

Data wyjścia domen z filtra po 90 dniach wskazuje, że nie było to przypadkowe działanie i był/jest to filtr.

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Data wyjścia domen z filtra po 90 dniach wskazuje, że nie było to przypadkowe działanie i był/jest to filtr.

Uważam podobnie. Jest to nowy filtr, trwa 3 m-ce a jego działanie jest bardzo niesympatyczne. Ja go nazywam "-40" bo pozycje spadają o ok. 40 miejsc w dół.

Jeszcze nie jedna strona w ten filtr wpadnie, niestety...

Chwała dla tego, który rozgryzie przyczynę filtra.

Filtry pod koniec miesiąca stały się już chyba stałem elementem.

2008-10-28_130726.png

Wszystkie strony z filtrem używają(używały) Analytics.

Połowa miała Adsense.

Dla każdej witryny 80%+ ruchu pochodzi z Google.

Dobrze wiesz ze nikt :rolleyes: , dla mnie jak powiedziałem filtr był celowym działaniem na zwiększenie SEM (ale jest to tylko i wyłącznie moje odczucie) , rozpatrując go jako bug zadał bym pytanie dlaczego trwał równo 90 od do ?

Filtry były i będą pytanie czy nauczyliście się czegoś po tym filtrze ? bo wg mnie powinniście wyciągnąć jeden wniosek ze pozycjonowanie jednej domeny jest niebezpieczne lepiej mieć w zanadrzu parę rezerwowych żeby sie przerzucić na nie podczas takiej akcji , lepiej straci 2-3 tygodnie niz 2-3 miesiące

Marketing internetowy dla firm

U mnie udało się wyciągnąć stronę z filtra ale dopiero po zlikwidowaniu drugiej domeny która też wskazywała na główną stronę (czyli duplikat głównej strony tylko, głównej) po uporządkowaniu sprawy i zgłoszeniu do ponownej reindeksacji strona wyszła w ciągu tygodnia z filtra. Co mi się zgadza z poprzednimi obserwacjami, że google szybko reaguje na takie sprawy.

Teraz mam drugą stronę, z którą postąpię tak samo, a która zachowywała się identycznie. Mam jeszcze takie 4 przypadki do zbadania.

Obydwie strony zachowywały się w ten sposób.

1. Domena pozycjonowana na pozycjach

2. 2-3 miesiące przed filtrem wyskakują na pozycji na przemian domena X i domena Y - mimo linkowania tylko X

3. filtr domena X i Y spada w otchłań

4. Poprawka, re indeksacja i jest oki.

Jak dla mnie zaostrzenie wykrywania duplikatów, na pewno jest to tylko jeden z czynników działających, bo poprawek pewno było wiele i każdy oberwał za coś innego, włącznie z tym że niesłusznie.

Co do tezy SWL-owej, jeżeli linkujesz domenę tylko SWL-em to owszem jesteś podatny na zmiany, wahania itp. , ale jeśli linkujesz różnie, trochę wszystkiego i dopalasz SWL-em to wtedy nie ma problemu.

Potrzeba też ok tygodnia od przyłożenia do ruchu w google, ale na spadek potrzeba więcej czasu, linki pokazują się głęboko, często na podstronach, które są oddalone kilka kroków od strony głównej,a które re indeksowane są nie częściej niż raz na 2 - 3 miesiące.

Jest to oczywiście tylko jeden czynnik, który warto sprawdzić.

Pozdrawiam

Bartek

Setia.pl - seo, marketing, optymalizacja, pozycjonowanie stron w wyszukiwarkach

Telefonia internetowa MyFon.pl

Dobrze wiesz ze nikt :rolleyes: , dla mnie jak powiedziałem filtr był celowym działaniem na zwiększenie SEM (ale jest to tylko i wyłącznie moje odczucie) , rozpatrując go jako bug zadał bym pytanie dlaczego trwał równo 90 od do ?

Bardzo prawdopodobne jest , że to coś jak wspomina Xann miało na celu albo zwiększenie SEM, albo tylko to było doświadczenie sprawdzające jak taki filtr wpłynie na SEM - google lubi robić doświadczenia.

Pewnie w planach doświadczenia nie uwzględnili oddźwięku jaki ono spowoduje - m.in. z nachodzeniem ich biur przez poszkodowanych.....

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

No dobra, przyznaje - to ja zrobilem ale stwierdzilem, ze juz Wam odpuszcze :) Acha - prosze nie wysylac do mnie setek PM z pytaniem o moj adres domowy :rolleyes:

A tak powaznie - wszystko wyszlo :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Przestańcie pisać czy ktos wyszedł czy nie bo temat dobry, piszcie co robiliście podczas zafiltrowania aby ten wątek miał jakąś treść a nie same śmieci.

Kompletnie nic.

Pomogło?

Chyba nie wierzysz w taki zbieg okoliczności że akurat 50%, lub ponad, osób które dostały filtra robiły dokładnie to samo, i to było powodem wyjścia z filtra. Wyszła część, wyjdą i pozostałe.

ja wiem co robilem i wylażłem - ale jak się utrzymają pozycję to dopiero bede pewien że to jest/było własnie to co robiłem i że bylo to słuszne. Milo jest obejrzec stronę na #1 na wszystkie frazy :rolleyes:

@mar

Wszystkie strony z filtrem używają(używały) Analytics.

Połowa miała Adsense.

Dla każdej witryny 80%+ ruchu pochodzi z Google.

- nie używalem GAnalytics

- nie mialem A$

- ruch był tylko z G

Ale za to klient zdecydowal się na Adwordsy żeby miec klientów

wnioski jesli okażą się słuszne zastosuję na kolejnych domenach :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO oraz Google Ads dla wielu firm małych i dużych. 

Przestańcie pisać czy ktos wyszedł czy nie bo temat dobry, piszcie co robiliście podczas zafiltrowania aby ten wątek miał jakąś treść a nie same śmieci.

Kompletnie nic.

Pomogło?

Chyba nie wierzysz w taki zbieg okoliczności że akurat 50%, lub ponad, osób które dostały filtra robiły dokładnie to samo, i to było powodem wyjścia z filtra. Wyszła część, wyjdą i pozostałe.

Chodzi mi o wszystkie porady.

Często bywa tak że wpadamy w filtr i nagle robimy jakieś kroki, często pochopne, często właściwe.

Nazbierajmy takie porady aby dojść do wspólnych wniosków.

U mnie filtr pojawił się na dwóch domenach wspomaganych swl'em, nie mówię że miało to wpływ bo to zbyt pochopne stwierdzenie, piszę o suchych faktach.

Więc, wspomagane (nigdy nie umieszczałem swl na nich) swlem, domeny pojawiły się na tym pliku tekstowym z domenami biorącymi udział w swlach (pewnie pamiętacie tą aferę).

Filtry mam od kilku tygodni.

Stare domeny po kilkanaście kilo BL w jasiu.

Gdy strony wpadały akurat nie były linkowane, była kilkudniowa przerwa w dostawie punktów. Ostatnio dopaliłem je znowu, wrzuciłem kilka tematycznych OL i czekam cierpliwie na efekty.

Jedna strona i jej główny anchor okolice 60 miejsca.

Na drugiej domenie kompletna wycinka z anchorów w serpach.

wnioski jesli okażą się słuszne zastosuję na kolejnych domenach ;)

I pochwalisz się na forum:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności