Farlicki Opublikowano 10 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2024 (edytowane) Powrócił mi problem parametrem dodawanym przez G.Ads. Znowu wywoływał błąd 404. Firma informatyczna zrobiła poprawkę, ale znowu zrobili tylko łatkę, na to co ja im podsyłam. Kazałem im zrobić tak żeby przepuszczało wszystkie parametry, ale usłyszałem, że to zły pomysł, bo się będą tworzyć zduplikowane podstrony w Google. Google - w sensie wyszukiwarki - chyba radzi sobie już z takim czymś? Ewentualnie można je zablokować chyba w robots.txt. Nie pamiętam już teraz dokładnie, ale tak mi się kojarzy, że to kiedyś był problem na przykład przy skryptach bez mod rewrite, ale teraz chyba już nie jest? User-agent: * Disallow: /*?* (jak to zapisać?) w robots.txt? albo może w php - jeśli url zawiera "?" echo <meta name="robots" content="noindex" /> Czy szukać jakichś innych rozwiązań, żeby problem się nie powtórzył? Edytowane 10 Września 2024 przez Farlicki Pozdrawiam Swidnica24 - Lokaty w Portalu o Świdnicy Portal dla kobiet Portal Biznesowy Inne niezaindeksowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgred Opublikowano 10 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2024 POwinien działac canonical a nie 404 czy jakiekolwiek inne obejscie. Co się stanie gdy google mzieni typ parametru - znowu łatka? Po znaku zapytania wszelkie parametry powinny być odcinane canonical'em. Jak tego firma IT nie potrafi wykonać to bardzo przepraszam ale czas zmienić firmę... Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO oraz Google Ads dla wielu firm małych i dużych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farlicki Opublikowano 10 Września 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2024 No dość ciężko by było, bo jedziemy na ich skrypcie, ale jest to lipa. Zasugeruję. Pozdrawiam Swidnica24 - Lokaty w Portalu o Świdnicy Portal dla kobiet Portal Biznesowy Inne niezaindeksowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harry Opublikowano 10 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2024 (edytowane) Cześć @Farlicki Nawet jeśli to customowy CMS. Nie rozumiem, co może być ciężkiego w dodaniu rel="canonical" do linków (kilka linijek w PHP i problem rozwiązany). Inną opcją jest implementacja canonicala w nagłówku http. Zgred dobrze napisał, jeśli firma nie potrafi tego wykonać (lub robi problemy), to jest odpowiedni czas na zmianę firmy Ciekawy jestem co to jest za firma, zdradzisz? Edytowane 10 Września 2024 przez Harry 1 Pomogłem? Podziękuj punktem reputacji -> kliknij o tutaj, dzięki ↗ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farlicki Opublikowano 10 Września 2024 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2024 Nie no może nie podam. Zasugerowałem zastosowanie Canonicala i ewentualnie blokowanie indeksowania w robots, lub po url w meta noindex Pozdrawiam Swidnica24 - Lokaty w Portalu o Świdnicy Portal dla kobiet Portal Biznesowy Inne niezaindeksowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mion Opublikowano 11 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2024 W dniu 10.09.2024 o 08:43, Farlicki napisał(a): albo może w php - jeśli url zawiera "?" echo Przecież parametr URL jest dostępny w ramach żądania HTTP = zmiennych serwer, które jest pierwsze dopiero na podstawie tego żądania serwer może przygotować dokument HTML.... Zatem nic nie stoi na przeszkodzie by dowodnie modyfikować kod HTML odpowiedzi dodając do niego nagłówki w sekcji HEAD i inne np.: parametry w linkach ... HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi