Skocz do zawartości

Pozycjonowanie stron chińskojęzycznych w Google

s_matysik

Rekomendowane odpowiedzi

Działam na wielu rynkach i na większości proces pozycjonowania przebiega podobnie. Zauważyłem jednak od pewnego czasu dużą specyfikę w pozycjonowaniu stron chińskojęzycznych w Google. Wiele linków, miejscówek które działają na wielu rynkach nie wpływa na ranking stron chińskojęzycznych. Mam tu na myśli pozycjonowanie na np. Tajwan, Hong Kong.

W topach na trudne frazy na tych rynkach są praktycznie tylko domeny o rozszerzeniach .com.tw .cn. .com.hk Często są to stare domeny, widzę że w topach jest bardzo mała rotacja.

Nie wiem z czego to wynika, ale na tych rynkach wpływ na ranking mają chyba tylko linki ze stron chińskojęzycznych. Tylko takie dają mi jakiekolwiek wzrosty. 

Działa ktoś z pozycjonowaniem stron chińskojęzycznych i ma jakieś ciekawe obserwacje? Ciekawe jestem z czego wynika tak duża specyfika akurat na tych rynkach.

@ravau procent procentowi nierówny. Tutaj warto operować również na liczbach ;) 

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

W dniu 26.08.2022 o 13:51, s_matysik napisał:

Mam tu na myśli pozycjonowanie na np. Tajwan, Hong Kong

Tajwan i Hong kong to całkowicie inne pozycjonowanie, inaczej wyszukiwarka zachowuje się dla tych lokalizacji.

Hong Kong, Makau to tylko linki ze  stron w języku chińskim uproszczonym lub chińskim tradycyjnym natomiast Tajwan to dodatkowo linki ze  stron w języku angielskim. Pierwszeństwo dla lokalizacji Hong kong, Makau dla domen stricte chińskich dla Tajwanu także globalne.

Google preferuje strony w jezykach chińskich oraz domeny aby ściągnąć jak najwięcej ruchu od Baidu. Kiepsko to wygląda ale próbują.

Jesli chesz zaistnieć w chinach kontynentalnych to tylko Baidu. Bardzo cieżko pozycjonuje sie w tej wyszukiwarce i trudno się dostać na ten rynek ale moim zdaniem (nie tylko moim) warto. ;)  

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności