Skocz do zawartości

Konfiguracja VPS i domeny DNS

Presta

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam problem z konfiguracją serwera DNS aby zewnętrzna domena wskazywała na ten serwer, może uda mi się uzyskać od Was pomoc.

Na serwerze VPS w cPanel dodałem:
- w zakładce domeny dodałem domenę,
- w zakładce dynamic DNS dodałem dwie pozycję ns1.nazwa-domeny.pl, ns2.nazwa-domeny.pl z adresem IP serwera. Przy tych pozycjach widzę, że został wygenerowany ipv4.

W konfiguracji domeny:
- dodałem oba powyższe adresy DNS,
- w strefie DNS dodałem rekord A z IP serwer.

Dostaję komunikat, że serwer nie odpowiada.

Wiec zamiast rekordu A z IP serwera dodałem rekord A z ipv4 ale znów jest to samo.

Jest ktoś w stanie mi pomóc jak to zrobić?

Wdrożenia sklepów Prestashop: www.selljus.pl

Hosting ma zawsze jakieś swoje (domyślne) DNS i IP.
Po dodaniu domeny (na hostingu) ich wpisaniu tych domyślnych danych w panelu rejestratora domeny wszystko powinno hulać. (Ale trzeba cierpliwie poczekać parę godzin zanim się internet zorientuje ;) )

Jeśli gdzieś w panelu nie widać tych danych, zapytaj obsługę hostingu jakie są DSN i IP.

Niektóre hostingi umożliwiają wprawdzie grzebanie i tworzenie swoich (DSN) ale nie jest to konieczne i to raczej inny temat.

Masz utworzone rekordy NS ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

41 minut temu, okazwłoka napisał:

A czy serwer DNS jest w rejestrze .pl ?

Dokładnie nie wiem o co chodzi, ale domena którą chcę przekierować na serwer VPS jest domeną PL.
DNS, które utworzyłem w zakładce Dynamic DNS (cPanel) to ns1.nazwa-domeny.pl (powiązana z IP serwera, nazwa domeny to nazwa domeny, którą chcę przekierować z ovh) + ns2.nazwa-domeny.pl (również powiązana z IP serwera).

37 minut temu, Mion napisał:

Masz utworzone rekordy NS ?

Tak jak wyżej utworzyłem dwa rekordy DNS. Po utworzeniu tych rekordów jest możliwość pobrania / sprawdzenia ipv4.

W konfiguracji domeny podaję te dwa adresy DNS jednak otrzymuję komunikat, że serwer nie odpowiada.

Niektórzy mówią, że nie muszę ustawiać żadnych nazw serwerów DNS. Że DNS mogą być zresetowane / domyślne i wskazywać na DNS operatora domeny, że wystarczy dodać tylko rekord A z IP serwera. A na VPS nie muszę mieć nic skonfigurowane tylko dodaną domenę.

Już się zakręciłem w tym wszystkim.

@okazwłoka dziękuję za odpowiedź. W sumie na chwilę aktualną ta domena, którą chcę przekierować jest w trakcie resetu DNS na DNS domyślny administratora domeny. Chcę spróbować tego sposoby co opisałem wyżej.

Prowadzę testy również na innej domenie żeby wykluczyć błędną konfigurację. I tutaj również zastosowałem powyższe rozwiązanie.

Mogę poddać inną domenę jeszcze do testów i ją podrzucić do Ciebie ale nie wiem, którą konfigurację w końcu zastosować.

-------

Na chwilę aktualną w obu testowych domenach zresetowałem DNS'y, na DNS operatora domeny.
W ustawieniach stref dodałem rekord A z IP serwera.

Na serwerze VPS usunąłem wszystkie serwery NS z zakładki dynamic DNS i zostawiłem tylko dodaną domenę.
Zrobiłem tak, ponieważ z innego źródła dowiedziałem się, że na serwerze DNS niby nie trzeba nic ustawiać, tylko dodać domenę + w konfiguracji domeny dodać rekord A z IP serwera i teraz czekam ;)

https://blog.cpanel.com/how-to-configure-dns-nameservers-with-cpanel/
https://docs.cpanel.net/knowledge-base/dns/how-to-set-up-nameservers-in-a-cpanel-environment/
itd...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności