Skocz do zawartości

Jak się robi teraz pozycjonowanie?

Jacober

Rekomendowane odpowiedzi

Co radzicie w tym wypadku?

Wziąć wielką agencję, wziąć małą agencję, zatrudnić SEOwca na etat, znaleźć freelancera?

Kiedyś na jednej stronie dla branży SEO wrzuciłem ogłoszenie to mnie wyśmiali i powiedzieli, że u nich to pozycjonowanie za 200zł się sprzedaje, a nie to czego ja potrzebuje... (tzn. że taki tam poziom "specjalistów" u nich jest).

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Nie rozumiesz podstawowej sprawy jaka jest konkurencja i związanych z nią spraw pt. obecność na rynku, możliwości czy budżet. 

Twoją konkurencją są takie marki jak (pierwsze z brzegu) benchmark.pl , mgsm.pl , strony marek, komputerświat plus parę sklepów, ceneo i allegro....

Twierdzisz, że dysponujesz serwisem lepszym od nich ? 

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

Szukaj kogoś kto zna się na rzeczy i na pewno nie będzie to usługa za 200 złotych.

Ale gdzie? Wszędzie są amatorzy z abonamentami za 2 stówy i SWLami...

Nie rozumiesz podstawowej sprawy jaka jest konkurencja i związanych z nią spraw pt. obecność na rynku, możliwości czy budżet. 

Skąd ta pewność? Jestem na rynku prawie 10 lat.

Twoją konkurencją są takie marki jak (pierwsze z brzegu) benchmark.pl , mgsm.pl , strony marek, komputerświat plus parę sklepów, ceneo i allegro.... 

Wiem.

Twierdzisz, że dysponujesz serwisem lepszym od nich ? 

Jeśli nie lepszym to takim samym.

Jeśli nie lepszym to takim samym.

Jeżeli w rzeczywistości tak jest i wytryna ma porównywalne parametry do wymienionych (site, interakcje użytkowników, skupioną społeczność wokół itp),  to dobra optymalizacja powinna poprawić widoczność o minimum 30% potem to już pozostanie zdobywać rankujące linki oraz wciągnąć jeszcze mocniej użyszkodników wykorzystując ich do "czarnej roboty" :D

Oczywiście jeżeli jest jak piszesz i na Twojej witrynie są testy, relacje z nowinek branżowych, oraz innego tego rodzaju świeże mięsko ...

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

na abonament zawsze znajdziesz chętnego, co innego od wyniku szczególnie tylko top 3, przeskoczenie duzych portali to nie przeskoczenie w serpach konkurencyjnej wulkanizacji w koziej wólce.

@Beerbant nie jest tam tak jak na witrynach z top ponieważ jest to blog + forum

Domyśliłem się wcześniej ;) 

Poza tym nie mieli nic przeciwko by uzależnić część wynagrodzenia od efektów tego cudownego audytu i jego wdrożenia - także chyba są pewni tego co robią...

Efektem audytu jest raport :) A co potem się z tym zrobi to już druga kwestia. Brać odpowiedzialność za efekty można tylko wtedy, gdy ma się pełne pole do działania w zakresie optymalizacji - nie tylko technicznej, ale i w obrębie treści i struktury. A to rzadko się zdarza ;)

Zajrzyj na moją stronę: https://www.szymonslowik.pl/ - znajdziesz tam blog z poradami dotyczącymi pozycjonowania i marketingu, a także informacje o tym, czym się zajmuję.

Symeon, dokładnie. Dlatego poszedłem do agencji, która zarówno projektuje strony jak i robi SEO. Nie wiem czy rozdzielenie tych dwóch rzeczy jest wykonalne. Wtedy rozmywa się odpowiedzialność i w przypadku niepowodzenia nie ma winnego.

Co radzicie by dobrze to zrobić i jednocześnie nie przepłacić?

która zarówno projektuje strony

Robienie stron, a opty i pozycjonowanie to dwie różne rzeczy. To że ktoś potrafi zaprojektować stronę nie znaczy że zna się na jej optymalizacji i pozycjonowaniu.

To tak jak byś zlecił murarzowi wybudowanie domu w stanie surowym. Zrobi to, ale czy jednocześnie zadba o wykończenie i wystrój? Raczej nie.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Robienie stron, a opty i pozycjonowanie to dwie różne rzeczy. To że ktoś potrafi zaprojektować stronę nie znaczy że zna się na jej optymalizacji i pozycjonowaniu.

To tak jak byś zlecił murarzowi wybudowanie domu w stanie surowym. Zrobi to, ale czy jednocześnie zadba o wykończenie i wystrój? Raczej nie.

Dokładnie. Mało tego, agencja, która projektuje strony z reguły nie umie niczego przy SEO. Trudno aby agencja SEO nie miała w zespole webmastera lub deva, no chyba, że jacyś freelancerzy typu Zgred czy inni, którzy jak raz na rok potrzebują zmienić coś więcej niż meta w CMSie, to piszą na Facebooku z pytaniem o polecenie kogoś taniego od kodu, i to na już :D

Pamiętaj o jednym - specjalizacja. Wiesz jakiej firmy są najlepsze przyciski do kibla w łazience? Geberit. Wiesz dlaczego? Bo Geberit zajmuje się głównie kiblami.

W SEO nie zmieniło się nic od czasu Twojej nieobecności. Metody są te same, każdy SPAMuje profilami, katalogami, preclami i SWLami tylko umiejętniej. Ci najgłupsi piszą o content marketingu, który przecież istnieje od kilkunastu lat. Ci jeszcze głupsi uwierzyli w nową koncepcję SEO, która jest kampanią reklamową agregatora precli www.whitepress.pl. Z tego tak samo dostaniesz filtr jak z katalogu jeśli zapomnisz o paru rzeczach ale ceny są już europejskie, autor wylicza koszt pozycjonowania na 20 tys. zł miesięcznie :D

Najgorzej szkoda nowych, młodych, którzy wchodzą na rynek. Zagęszczają go i brudzą. W SEO są obecnie 3 ścieżki:

1. skuteczna i niskokosztowa dla agencji

2. skuteczna i wysokokosztowa dla agencji

3. nieskuteczna

Najgorzej szkoda nowych, młodych, którzy wchodzą na rynek. Zagęszczają go i brudzą.

Nie bardzo rozumiem, dlaczego  ich szkoda.

Rozwiniesz myśl?

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Wiem, nie jestem idio...żółtodziobem.

Po to się bierze agencje, bo tam jest zespół ekspertów, który zna się na budowaniu stron i drugi, który specjalizuje się w SEO. Niezbędne są te dwie różne kompetencje - zespół SEO musi monitorować i doradzać przy budowie strony.

Anmato, to bardzo ciekawe co piszesz.

Właśnie w pierwszej agencji w której byłem to "spec" od SEO mówił o whitepress + facebook/g+/fora etc. Rozwiniesz myśl - czy jest to dobra droga?

Czy Wy jako specjaliści od SEO poszlibyście na rozliczenie w modelu 50% stała stawka + 50% uzależnione od celu? Cel to wzrost o 100% ilości wejść z wyszukiwarek.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności