Skocz do zawartości

Przejęcie komentarzy i recenzji z innej strony, a pozycjonowanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem tu nowy, więc na początek cześć (!) wszystkim.

Mam takie pytanie. Są 2 strony (przykład):

1. Sklep z filmami na DVD

2. Portal o filmach, zawierająca dużo recenzji i komentarzy

Działanie:

Portal (2) udostępnia swoje recenzje i komentarze sklepowi (1), tj. pod produktami dostępnymi wsklepie (1) zamieszczone zostają komentarze i recenzje skopiowane z portalu (2).

Pytanie:

Jakie będą skutki dla sklepu (1), a jakie dla portalu (2)? Kto straci, kto pozostanie bez zmian, a może ktoś zyska?

Będę wdzięczny za wasze opinie.

Czy sklep wyświetla linki dofollow do źródła recenzji? To jeden z elementów, które Google bierze pod uwagę przy ustalaniu oryginału. Niestety nie jedyny, więc ucierpieć może serwis, który jest po prostu słabszy, tj. gorzej podlinkowany, młodszy itp.

• Kurs SEO wideo — poziom: dla początkujących; premiera: 8 września 2025 r.

No właśnie. Wyświetlać linki w takim przypadku dofollow, czy nofollow? Oczywiście mocniejszy jest portal posiadający recenzje.

Z tego co widzę, dobrym przykładem takich sytuacji są serwisy rezerwacji hoteli, które wyświetlają recenzję z tripadvisor. W przesłanym przeze mnie przypadku (screen) został użyty iframe. Wydaje się to być dobrym pomysłm. Być może to dobry i nieszkodliwy/neutralny sposób? Jak w ogóle Google patrzy na iframe?

fs2.directupload.net/images/150313/il7fc2hs.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności