Skocz do zawartości

Ilu klientów może średnio "obrobić" jeden SEOwiec

Ilu klientów obrobi jeden pracownik  

209 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile stron pociągnie jeden człowiek

• 10-20
      60
    • 20-30
      30
    • 30-50
      12
    • powyżej 50
      35

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wszystko zależy od stron, pracownika, fraz, etapu pozycjonowania, stopnia automatyzacji...

Poza tym pracownik w firmie wyposażony w narzędzia i zaplecze jest prawdopodobnie w stanie obrobić więcej, niż freelancer z niskim budżetem.

Optymalnie jest wg mnie 10-20.

Ale generalnie im mniej stron na pracownika, tym lepiej (dla klientów i pracownika, niekoniecznie dla firmy:D)

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

Bez walczącej konkurencji 150-200 fraz? To chyba na jednego klienta, a nie w ogóle...

policzyłem tak 200 fraz po 50PLN = 10K

Dla jednego klienta to przeważnie robisz 5 średnio-trudnych, 20 średnich, 50 łatwych a reszta sama wchodzi po długim ogonie...

Oprócz nielicznych sklepów internetowych klienci skupiają się na kilku-kilkunastu frazach

@Arkaszka podał całkiem ciekawy i trafny przedział. Ja jestem trochę wyżej i zaczynam czuć, że pracownicy by się przydali. Ciekawe jest jednak to, że jak była ankieta ile zarabia pozycjoner, to trochę zaczyna mi nie grać tamta z tą ;)

Ci, którzy potrafią postępować niekonwencjonalnie, są nieskończeni niczym niebo i ziemia, niewyczerpani niczym wielkie rzeki. Gdy nadchodzi ich koniec, zaczynają się znowu, jak dni i miesiące. Umierają i rodzą się na nowo, niczym cztery pory roku...
adrianszczepanski.pl

to trochę zaczyna mi nie grać tamta z tą

Bo trochę ją zesrałem nie podając górnych limitów ;)

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

Średni freelancerowy seowiec 30-40 klientów spokojnie obrobi.

U mnie liczbowo wygląda to tak:

50 stron klientów, ~ 1400 fraz i wszystko dobrze się kręci póki co, no może poza ostatnimi masowymi filtrami, ale nie ma tragedii.

A tu na forum są pojedyńcze jedynostki robiące po 70 klietnów i więcej z tego co rozmawiałem. Firma z którą współpracowałem obrabiała koło 300 klientów, było tylko dwóch pozycjonerów i ja w sumie 3 i kilka dziewczyn do pomocy i brudnej roboty klepania postów, tekstów etc i dawało to radę.

kilka dziewczyn do pomocy i brudnej roboty

:D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria.

Dobrze, że napisał brudnej, a nie mokrej ;)

Ci, którzy potrafią postępować niekonwencjonalnie, są nieskończeni niczym niebo i ziemia, niewyczerpani niczym wielkie rzeki. Gdy nadchodzi ich koniec, zaczynają się znowu, jak dni i miesiące. Umierają i rodzą się na nowo, niczym cztery pory roku...
adrianszczepanski.pl

A ja myślałem [...]

Mają i trochę więcej a czym ich więcej tym też i więcej pracy na ich obsługę - chyba logicznym jest, że czym więcej stron tym więcej pracy a nie na odwrót ;)

Dobrze, że napisał brudnej, a nie mokrej ;)

Jakby napisał mokrej to świadczyło by, że pracuje w .... Gastronomii ? ;)

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

Brudnej, mokrej - ogólnie dziewczyny bardzo nam pomagały :D

W to akurat nie wątpimy, zastanawiamy się nad zakresem ich obowiązków ;)...

adrianszczepanski.pl

Wszyscy wiemy że strona stronie nie równa. Jedna osoba może robić jedną czy dwie strony na konkurencyjne frazy a innym razem 40 stron na frazy mało popularne czy lokalne. Wyciągając średnią wychodzi mi około 20 :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności