Skocz do zawartości

Nieodprowadzany podatek - co teraz?

Mrj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Początkowo nie odprowadzałem podatku z Adsense gdyż były to nie wielkie kwoty. Pierwsze 100 euro dostałem po roku. Potem było co raz najlepiej, w następnych miesiącach zarabiałem kolejno: 150, 210, 260, 330, 290, 520, 550 euro.

Oczywiście żadnego podatku nie odprowadzałem, kompletnie nic nie robiłem, pieniądze przychodziły na konto i to wszystko. Co polecacie mi zrobić? Nagle zacząć płacić podatek (ile to? 23% aż?)

Wiem, że jest mnóstwo tematów ale chciałbym mieć w jednym miejscu.

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.

P.S. Jestem studentem ;)

Pozdrawiam.

W jeden rok 100 euro, a w następnych miesiącach tak jak napisałem po przecinku.

W rozliczeniu rocznym... tylko że pierwszą wpłatę miałem we wrześniu (100 euro), w październiku następną itd, do teraz. Więc nie rozliczę się już z tamtych czterech miesięcy ubiegłego roku. To podatek ile %?

A i ja nie mam żadnych "kwitków" na moje przychody, więc mam wpisać w zaległych dochodach, sumę z moich własnych wyliczeń?

Sugeruję zapomnieć o tych wypłatach i zacząć płacić podatek regularnie od teraz.

P.S: Studentów w naszym kraju jest bodaj 1 czy też 2 miliony, więc to żaden szczególny przywilej a tym bardziej w konfrontacji ze skarbowym ;)

Jeśli chcesz spokojnie studiować to w rozliczeniu rocznym wpisz wszystkie zaległe dochody i zapłać od tego podatek. Oczywiście nie 23%, to jest VAT. Skarbówka ma 5 lat na zajęcie się takimi nieujawnionymi dochodami.

dodałbym że nawet więcej ;) bo liczy się 5 lat od 31 grudnia roku, w ktorym złożyłeś PITa :) czyli jak go złozyłeś w tym roku to na kontrole mają czas do 31.12.2016 roku ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO oraz Google Ads dla wielu firm małych i dużych. 

O.K. ale żeby płacić podatek trzeba mieć prawną podstawę, jak myślę. Prowadzę działalność, jestem na książce, ryczałcie lub jestem pracownikiem i rozliczam się wg. jakiejś umowy- zlecenie, o dzieło itd.

A w tym wypadku, jeśli ktoś świadczy usługę, np. reklamową, to chyba musi prowadzić działalność. Nie zajmuje się SEO zawodowo stąd moje pytanie.

P.S. Co do czasu kontroli U.S. najbezpieczniej założyć 7 lat.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Z tego co napisałeś Twoje dochody rosną, więc ja dla spokoju ducha zająłbym się tym tak jak trzeba, czyli:

1. Idziesz do doradcy podatkowego

2. On oblicza Ci ile masz zapłacić zaległego podatku (stawka 18% z przychodu pomniejszonego o 20% kosztów) + 11% odsetek od niezapłaconego podatku.

3. Doradca pisze Ci "Dobrowolne przyznanie do winy", w którym pisze dlaczego nie płaciłeś podatków (najczęściej z powodu przeoczenia). Podanie to zanosisz do Urzędu Skarbowego, w którym jesteś zarejestrowany i płacisz zaległe podatki na konto US. Polskie prawo pozwala na uniknięcie kary za nie płacenie podatków tylko w ten sposób.

4. Doradca pisze Ci prośbę o interpretację indywidualną w Twojej sprawie, w której pyta czy masz założyć firmę, czy możesz rozliczać się jako osoba fizyczna. W takiej prośbie podaje też w jaki sposób on "myśli", że powinieneś się rozliczać. Najlepiej zaliczki co miesiąc 18% i na koniec roku PIT-37. Takie podanie niesie się do Biura Informacji Podatkowej. Po kilku tygodniach przychodzi list i wiesz już na pewno jak masz się rozliczać.

Ode mnie doradca wziął 200pln za te dwa dokumenty - samemu łatwo się w nich pogubić.

Powodzenia ;)

Czyli jeśli przez 7 miesięcy, co miesiąc zarabiałem równo 1200zł to podatek za jeden miesiąc wynosi 173zł. Przez 7 miesięcy uzbierało się 1211zł podatku. Więc muszę zwrócić te 1211zł plus 11%, czyli 1344zł. Dobrze liczę? Wolę się upewnić.

Czyli jeśli przez 7 miesięcy, co miesiąc zarabiałem równo 1200zł to podatek za jeden miesiąc wynosi 173zł. Przez 7 miesięcy uzbierało się 1211zł podatku. Więc muszę zwrócić te 1211zł plus 11%, czyli 1344zł. Dobrze liczę? Wolę się upewnić.

Chyba nie, odsetki od każdej zaległości liczysz od dnia, kiedy upłynął termin opłacenia zaległości. Stosuje się do tego tzw. Kalkulatory odsetek (znajdziesz je w necie). O tym 11% nic mi nie wiadomo, poczekaj aż ktoś wypowie się na ten temat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności