Skocz do zawartości

przekazywac id produktu w linku czy nie?

chio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam..

W ksiegarni za pomoca mod_rewrite przekazuje linki w postaci: adres.pl/b3251-feng-shui-nieba-i-ziemi-numerologia-chinska.htm

dla szybkosci dzialania i w sumie dla uproszczenia sprawy poza ładną nazwą pliku mam tam zawarty index produktu (3251).

Zastanawiam sie czy ma to jakis sens i warto zrezygnowac z tego indexu i sprawdzac id na podstawie nazwy pliku: adres.pl/feng-shui-nieba-i-ziemi-numerologia-chinska.htm

Da to jakis pozytywny skutek w wyszukiwarkach? A moze zostawic tylko przeniesc go na koniec nazwy pliku?

Pozdrawiam..

--

Tomek..

tomek

imho nie ma sensu dokladac sobie dodatkowej roboty. a id mozesz sobie przerzucic na koniec urla albo zrobic go w inny sposób np: adres.pl/b3251/feng-shui-nieba-i-ziemi-numerologia-chinska.htm

w sumie zadna tam dodatkowa robota, jedna dodatkowa tabela z linkami (nazwami plikow htm) i juz mam indexy.. tylko czy to cos da? bo ze "ciut" ładniej bedzie link dla czlowieka wygladal to wiem, ale w koncu nie o niego tu chodzi :yahoo:

przeniose na koniec, ze slashami mam zle doswiadczenia, obrazki mi sie chcialy ladowac z tego podkatalogu - juz tu nie bede kombinowal.

Dzieki za szybka odpowiedz..

Pozdrawiam..

tomek

w sumie zadna tam dodatkowa robota, jedna dodatkowa tabela z linkami (nazwami plikow htm) i juz mam indexy.. tylko czy to cos da? bo ze "ciut" ładniej bedzie link dla czlowieka wygladal to wiem, ale w koncu nie o niego tu chodzi ;)

zawsze niepotrzebne dodatkowe pytania sql

przeniose na koniec, ze slashami mam zle doswiadczenia, obrazki mi sie chcialy ladowac z tego podkatalogu - juz tu nie bede kombinowal.

heh :yahoo: robisz to normalnie rewritem więc nie wiem skąd te problemy z ladowaniem obrazkow :D tylko link sie zmienia a przeciez caly kod strony html pozostaje bez zmian. chyba, że ustawiales sobie zmiene wg. urla. ale to tez niepotrzebne kombinowanie.

ja zostawiam ID bo ulatwia to prace a w SEO imho nie przeszkadza.

ok, 2 głosy zeby zostawić, wiec nie ważę się tego usunąć :unsure:

do normanosa: owszem dodatkowe zapytanie, do tego przeszukiwanie w polu tekstowym, i to byl glowny powod zeby tego nie robic - a zrobilbym tylko jezeli by to mialo przyniesc jakis znaczacy rezultat

co do linkow do obrazkow w katalogach to bylo tak: strona na serwerze to np ksiazka.php?id=10, przed mod_rewrite np tytul-ksiazki-10.htm, wtedy obrazki ładują z /images i jest ok, ale jak zmieniłem na np book10/tytul-ksiazki.htm to link do obrazkow byl /book10/images.. linki do obrazkow nie mala / z przodu (to pewnie by rozwiazalo problem, ale to caly duzy site i juz mieszac w nim nie chce), druga rzecz jaka pomaga to "base href" (chyba to nawet Twoja rada żeby tego użyć), w miedzyczasie juz zrobilem to bez uzycia katalogow, ale.... :blink:

...czytalem tu jakis czas temu, ze link w postaci katalogu jest dla google (a moze i innych) waznieszy niz link do pliku. czyli adres.pl/tytul-ksiazki/ i adres.pl/tytul-ksiazki.htm. Potwierdzone naukowo? :D

Pozdrawiam..

tomek