RybakWedka Opublikowano 4 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2010 Witam, Czy ktoś z Was posiada działalność gospodarczą i rozlicza się z Adsense metodą ryczałtową? Może mi ktoś naświetlić temat Ryczałt Adsense Działalność Gospodarcza? Dziękuje. ; ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofon Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Nie przytoczę Ci teraz konkretnych przepisów ale kiedyś drążyłem temat pod kątem własnym i wyszło, że trzeba mieć księgę przychodów i rozchodów. Pamiętam, że po analizie prawnej wyszło, że działalność polegająca na sprzedaży/najmie powierzchni reklamowej na stronach www nie mieści się w kategoriach dopuszczalnych dla ryczałtowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lis Opublikowano 5 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2010 Też mi się tak zdaje, ale nie chciałem być pierwszym, kto się odezwie w wątku, bo się na tym za dobrze nie znam. Blog o nowoczesnym survivaluMój blog o zarabianiu na blogach (AdSense, programy partnerskie, itd.) www.DrewnoZamiastBenzyny.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadiusz Opublikowano 6 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2010 Tylko zasady ogólne/podatek liniowy i KPiR "Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem" Dick Steele, Agent WD-40 [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RybakWedka Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2010 To ciekawe bo moja księgowa chce mnie ryczałtem rozliczać. Proszę napisać coś więcej dlaczego tak nie można. Bardzo proszę o pomoc... ; ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofon Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Myślę, że odpowiedź znajdziesz np. tutaj: https://prawo.vagla.pl/node/7474 Chyba trzeba zmienić księgową... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RybakWedka Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 No tak ale tam jest odnośnie osób fiz. a nie firma... ale chyba to nie ma większego znaczenia.... I tutaj jeszcze takie coś: https://prawo.vagla.pl/node/7471 także nie wiadomo jak to w końcu jest :-/ a czy na Forum nie ma nikogo kto sie rozlicza z fiskusem jako firma z adsense? ... :| ; ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gordon Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 a czy na Forum nie ma nikogo kto sie rozlicza z fiskusem jako firma z adsense? ... :| Pewnie jest wiele takich osób, ale nie na ryczałcie. Może zastanów się co da się wrzucić w koszty? Może się okazać, że KPiR wyjdzie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RybakWedka Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Niestety nie wyjdzie. Ryczałt byłby OK, ale chciałbym aby było wszystko w porządku. Mógłbym nawet zapłacić za jakąś pewną poradę, pieniądze tutaj dla mnie roli nie grają chce po prostu spać spokojnie i rozliczać się jak najbardziej OK. Żeby nie okazało się że mimo że się rozliczam robię to źle i wszystko o du**ę rozbić... Śląsk - stąd pochodzę i jak znacie jakieś namiary na pewne księgowe to poproszę, chyba że po prostu w US mi to powiedzą? ale wątpię tam zawsze doradzają jak im bardziej pasuje i żeby jak najwięcej kasy podatnik wypłacał... ; ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lis Opublikowano 8 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 No to znajdź doradcę podatkowego obeznanego z internetem i pozamiatane. Blog o nowoczesnym survivaluMój blog o zarabianiu na blogach (AdSense, programy partnerskie, itd.) www.DrewnoZamiastBenzyny.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RybakWedka Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 No znajdź, do każdego co pójdziesz to mówi że się zna. Bo co ma mówić? nie wiem proszę iść do kolegi ... podam numer on jest kumaty w google adsense? przeje... coraz bardziej dochodzę do wniosku że najlepiej w ogóle sie nie rozliczać i tyle. Jakaś masakra! ; ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofon Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 No tak ale tam jest odnośnie osób fiz. a nie firma... A co Ty jesteś za firma? Spółkę masz? Jak zrozumiałem z wcześniejszego kontekstu jesteś osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą. W przytoczonej interpretacji każą gościowi założyć działalność i prowadzić księgę przych. i rozch. Działalność już masz, teraz tylko przejście na księgę. Twoje wątpliwości wyjaśni: USTAWA z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Dz. U. z dnia 27 listopada 1998 r. Nr 144, poz. 930 z późn. zm. Ustawa mówi w Rozdz. 2 Art. 8. 1. Przepisów rozdziału 2, z wyjątkiem art. 6 ust. 2, nie stosuje się do podatników: bla bla bla, punkt. e) świadczenia usług wymienionych w załączniku nr 2 do ustawy, z zastrzeżeniem ust. 4, Idziemy do załącznika A w nim mamy: 15) 72.40.10 ex Usługi baz danych - dotyczy wyłącznie baz danych dotyczących informacji handlowej i usługowej - ojoj... twoja strona www na pewno korzysta z bazy danych, robot AdSense przeszukuje treść Twojej witryny (a treść pochodzi z bazy danych) w celu dopasowania reklam, reklamy oczywiście są handlowe, a zatem Twoją usługą jest udostępnianie bazy danych do celów reklamy handlowej dalej: 74.40.12 ex Usługi planowania, opracowywania i zamieszczania reklam - dotyczy wyłącznie reklamy handlowej - i tu jest sedno sprawy, bo Twoja usługa to zamieszczanie reklam AdSense -> NIE MOŻESZ ROZLICZAĆ SIĘ RYCZAŁTEM Oczywiście doradcą podatkowym nie jestem, więc z pokorą przyjmę uwagi osób, które z moją interpretacją przepisów się nie zgadzają. Mam nadzieję RybakWedka, że choć trochę ci pomogłem, szkoda że wieści niedobre, nie po Twojej myśli. Ryczałt będzie dobry... do czasu najbliższej kontroli potem jeszcze możesz liczyć, że urzędnik nie będzie zbyt dociekliwy i się uda. Jeśli jednak chcesz na 100% dobrze to prowadź księgę lub napisz do US o interpretację Twojego przypadku (nie pytaj w okienku, bo potem nie udowodnisz co Ci radzili, koniecznie pismo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RybakWedka Opublikowano 10 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Gumofon i takiej odpowiedzi sie spodziewalem. WIELKIE DZIEKI ZA POŚWIĘCONY CZAS. JEST TO DLA MNIE NAPRAWDĘ BARDZO CENNE. ; ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.