Skocz do zawartości

skuteczność optymalizacji - statystyki

abyss

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dosyć "dziwne" pytanie. Czy ktoś zetknął się z jakimiś miarodajnymi badaniami dotyczącymi wzrostu dochodów firm - coś, co by wyglądało jak poniższe wyimaginowane przykłady:?

Np:

a) firma - producent przetworów - ogórki , 2 lata w sieci,

po roku od rozpoczęcia pozycjonowania liczba zamówień od nowych klientów pozyskanych przez sieć wzrosła o xx% a sumaryczna kwota o uu%

B) portal sprzedający relatywnie niedrogie produkty z zakresu hi-tech, rok w sieci

po roku od rozpoczęcia pozycjonowania liczba zamówień od nowych klientów pozyskanych przez portal wzrosła o xx%

c) sieć sklepów "jak u babci"TM :P, 5 lat w sieci

po rozpoczęciu pozycjonowania (4 miesiące) liczba odwiedzin internautow wzrosła o yy%, sprzedaż detaliczna w sklepach po zniwelowaniu fluktuacji spowodowanych innymi czynnikami jest szacowana

na +z%

Moze jakies prace magisterskie ktoś widział, albo jeszcze lepiej rzetelne badania? :)

z utęsknieniem czekam na kolejne wybory

moge mówić o sobie - po wypozycjonowaniu strony w lutym 2005 - 4x więcej unikalnych wejść - wzrost sprzedaży 1000%

dla Twoich okien najlepsze markizy - dla wszystkich adwokat - lub książka telefoniczna - oferty różnego typu, taniej nie będzie

abyss To o czym piszesz to zakrawa na statystekę. O statystyce wiem między innymi:

Jeśli do stojących obok siebie wiaderek- gdzie w jednym jest wrzątek a w drugim lodowata woda - włożysz równolegle ręce to statystycznie nic się Tobie nie stanie.

Na poważniej - trudno by było określić i powiedzieć, że wypozycjonowanie strony dokładnie się przełożyło na dochody, gdyż jest cała 'kupa' innych czynników, które mogły (i miały) wpływ na wzrost sprzedaży - trudno je nawet wszystkie wymienić. Niemniej jednym z tych czynników na pewno jest pozycjonowanie!

Dalej - czymże jest wypozycjonowanie strony Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji Miejskiej (rynek lokalny) a np wypozycjonowanie sklepu internetowego, który prowadzi sprzedaż wysyłkową... Nawet jeśli MPK bedzie na pierwszym miejscu w swojej branży to o ile to im podniesie sprzedaż ? itd, itp...

Rózne mgliste statystyki mam od Klientów ale sa nie miarodajne do niczego

Każda branża rzadzi się milionami swoich praw

Jak napisał Erbit tego sie nieda okreslić

Chcialbym raczej odwrocić temat

Kogo stać na pozycjonowanie??

Nie kazdą branże bo koszt pozycjonowania ,może być wiekszy od zysków z działalności

Dla jednych pozycjonowanie to może być strzał w dziesiątkę dla drugich pudło

Pozdrawiam

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

a dodatkow jest jeszcze przyrost osób uzywających internet i ułatwienia w płatnościach online więc ciezko by było zrobić takie statystyki nawet jakby sie dysponowało pełnymi danymi finansowymi i statystykami z serwerów.

Można tylko policzyć wzrozst ogładalności strony nic wiecej a to tez nie jest miarodajne i równoznaczne z pozycjonowaniem, bo moze być z moda na temat strony, profil działalności firmy.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Takie statystyki szczerze mówiąc ciężko stworzyć to raz a zinterpretować to dwa. Po prostu za dużo czynników wchodzi w gre np. strona poszła w góre w wynikach jest w top3 sprzedaż powinna rozsną a tu kiszka bo "panna basieńka" olewa kontakt z klientami i nie odpowiada na m@ile :P.

Po prostu zbyt dużo czynników wchodzi w gre.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

No właśnie... tego się spodziewałem (i obawiałem). ;)

Sytuacja nie jest tak prosta, jak w wypadku kwiaciarni osiedlowej, gdzie po ustabilizowaniu sprzedaży i zrobieniu JEDNEJ akcji ulotkowej obroty skakały o około 80% w górę, by po tygodniu wrócić prawie do "normy".

z utęsknieniem czekam na kolejne wybory

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności