Skocz do zawartości

SEO teza #2

Trotyl

Rekomendowane odpowiedzi

Tak. To wynika z analizy wartości linka, która jest niezmienna od wielu lat:

Oto ranking:

1. naturalny, jednostronny link z serwisu o wysokich rankingach, umieszczony w treści. Treść serwisu zawiera w sobie interesujące nas słowa kluczowe;

2. j.w., ale treść serwisu nie zawiera słów kluczowych;

3. link reklamowy (czytaj kupiony) w wysoce rankingowanym serwisie, otoczony tekstem ze słowami kluczowymi;

4. głębokie linki (linki do podstron serwisu) z tzw. presell page. Presell page to strona stworzona i sprzedana nam przez inny serwis, na której umieszczamy linki do kilku naszych podstron. Linki otoczone są treścią zawierającą słowa kluczowe i ich wariacje. Serwis, w którym kupujemy stronę, linkuje do sprzedanej strony z większości swoich podstron;

5. link reklamowy ze słowem kluczowym w anchor text, serwis wysoce rankingowany;

6. jednostronny link ze słowem kluczowym w anchor text, link z serwisu powiązanego tematycznie, niekoniecznie wysoce rankingowany;

7. jednostronny link z samą nazwą domen, bez słów kluczowych z serwisu o dobrych rankingach;

8. jednostronny link ze słowem kluczowym z przeciętnego serwisu, niepowiązanego tematycznie;

9. jednostronny link z nazwą domeny z przeciętnego serwisu, niepowiązanego tematycznie;

10. link ze słowem kluczowym umieszczony w paragrafie tekstu na stronie z linkami;

11. link umieszczony na stronie z linkami w formie: Tytuł/Opis;

12. linki w sygnaturach na forach dyskusyjnych;

13. link zwrotny na stronie z linkami;

14. linki w podpisach komentarzy do blogów.

* - wysoki ranking w tym zestawieniu oznacz, że witryna pojawia się wysoko w SERPach na interesującą nas frazę.

Ranking przygotowany przez Todda Malicoata

Daje na 100% i to takiego kopa, jakiego się nawet nie spodziewałam :D Najlepiej jeśli słowo podlinkowane znajduje się w tytule strony linkującej, a tym samym skoro w tytule to również cała treść jest zoptymalizowana pod tym kątem.

✅ Kursy SEO od podstaw do poz. zaawansowanego + kurs SEO copywritingu

☑️ Monitorowanie pozycji w Google (w tym AIO) - zacznij od 14-dniowego triala.

Link ze strony zoptymalizowanej pod jego anchor daje większą "moc"

NIE bo są różne "zoptymalizowane strony" jest różnica miedzy preclem a strona kobieta.wp.pl na tej i na tej stronie chocby nie widmo jak były zooptymalizowane bedą to rozne wartosci dla linka bo liczy sie serwis jako całosc a nie strona

Marketing internetowy dla firm

Ten ranking Todda Malicoata to trzeba by było podzielić na dwie części:

Od punktu 1-9 nie ma ani jednego słowa o ilości linków wychodzących - ta część opisuje anchor i jego otoczenie tekstem.

Od punktu 10-14 ta część dotyczy raczej stron z dużą ilością linków wychodzących.

Albo trzeba by było przyjąć że w każdym z punktów jest tyle samo linków wychodzących.

Bo link na stronie z punktu 10-14 może być silniejszy niż na tych powyżej jeżeli weźmie się pod uwagę ilość linków wychodzących.

.

Link ze strony zoptymalizowanej pod jego anchor daje większą "moc". Zapraszam do dyskusji :tancze:

Teza bez sensu trzeba by zacząć od przestawienia dowodu. Większość z ludiz bierze to "na wiarę".

JA DOWODU NIE WIDZIAŁEM.

A dowód który ktos mi pokazał wyglądał tak:

3 linki ze stron "zoptamlizowanych" na mocną stronę , podlinkowanych

4 linki ze stron innych na słabą stronę.

Jeżeli stronę się podlinkuje nawet w spsób niezgodny z jej treścią czy anchorem to OCZYWISTE, że link na niej zyska większą moc, a tematyczność tutaj nie jest potrzebna.

czy w punktach 1-4 link jest rowniez ze slowem kluczowym w anchor text?

IMHO Tak powinno być.

@mrtn - chodzi o pewien sposób rozumowania. Strona zoptymalizowana pod jakieś wyrażenie znajduje się wyżej w SERPach niż strona niezoptymalizowana (przy założeniu, że mają takie same linki prowadzące do siebie i pomijamy wszystkie inne aspekty). Zatem link z takiej strony będzie, na słowo kluczowe, mocniejszy. To akurat już sprawdziłem.

Jeżeli stronę się podlinkuje nawet w spsób niezgodny z jej treścią czy anchorem to OCZYWISTE, że link na niej zyska większą moc, a tematyczność tutaj nie jest potrzebna.
- a tego, mimo, że niedziela i wypoczęty jestem, nie potrafię rozszyfrować :D

@mrtn - chodzi o pewien sposób rozumowania. Strona zoptymalizowana pod jakieś wyrażenie znajduje się wyżej w SERPach niż strona niezoptymalizowana (przy założeniu, że mają takie same linki prowadzące do siebie i pomijamy wszystkie inne aspekty). Zatem link z takiej strony będzie, na słowo kluczowe, mocniejszy. To akurat już sprawdziłem.

ROzumiem, że sprawdziłeś, ale jesteś pewien, że strona która była zoptymalizowana i prowadził z niej link, był o podobnej mocy jak strona niezoptymalizowan? - podbna ilośc BL i PR linków.

zazwyczaj okazuje się, kiedy ktoś pokazuje mi wyniki takiego testu, że strona zoptymalizwoana jest po prostu mocniejsza - czasami widac to nawet wyrażnie po PR. Czasami nie (wrost mocy Bl w po update PR zresztą w obrębie jedno PR różnice mocy są 6-krotne)

Czy z tego wynika, że jak podlinkujemy stronę zgodnie z anchorem to moc jej będzie większa?

ROzumiem, że sprawdziłeś, ale jesteś pewien, że strona która była zoptymalizowana i prowadził z niej link, był o podobnej mocy jak strona niezoptymalizowan? - podbna ilośc BL i PR linków.

zazwyczaj okazuje się, kiedy ktoś pokazuje mi wyniki takiego testu, że strona zoptymalizwoana jest po prostu mocniejsza - czasami widac to nawet wyrażnie po PR. Czasami nie (wrost mocy Bl w po update PR zresztą w obrębie jedno PR różnice mocy są 6-krotne)

@ Mrtn - jedną witrynę na dość mocną frazę udało mi się wprowadzić w TOP 10 kilkudziesięcioma linkami. Linkowałem jedynie z witryn będących wysoko w SERPach na moja frazę (w miarę możliwości). Podnosiłem także pozycję witryn z których linkowałem poprzez dodawanie do nich linków z innych źródeł z frazą która mnie interesowała.

Kiedyś robiłem w miarę podobną frazę i musialem się nieźle napracować aby przłożyć naprawdę dużą ilość linków. Ale nie zwracałem uwagi na to czy strony są w SERPach an daną frazę.

Odkąd zmieniłem sposób linkowania pozycjonowanie stało się dużo mniej czasochłonne, zrobiło sie bardziej kosztochłonne z powodu zdobywania linków z tych witryn, które mnie interesowały. Jednak ostatecznie wynik się opłaca.

Stąd mój wniosek, działania uskuteczniam już od jakiegos czasu z niezłym powodzeniem, ale podkreślam: wyznacznikiem mocnej strony jest pozycja w SERPach a optymalizacja witryny jest tylko drogą do poprawy wyniku w SERPach.

Oczywiście możesz odpowiedzieć, że są to tylko moje przypuszczenia ponieważ nie przeprowadziłem wiarygodnego testu. Z góry odpowiem, że prawie każdy test dotyczący SEO można podważyć ze względu na zbyt dużą ilość zależnych od siebie drobnostek, które w sumie mogą dać duże różnice w wynikach.

może stopniowane na 3 ?

1 najmocniejszy link z domeny tematycznej (domena o weselach link na strone o organizacji wesel)

2. link tematyczny ale w artykule (w preclu)

3. link na domenie nie tematycznej

całe stopniowanie wg mnie

Ta, a co jeśli link trzeciego rodzaju to onet.pl a pierwszego to jakies forumslubne.pl ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności