Skocz do zawartości

metoda post w PHP5

yoyos
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Problem jest taki: przy próbie wysyłania danych metodą post pod PHP5 wyskakuje błąd "The requested method POST is not allowed for the URL",inne pliki interpretuje dobrze, zapisuje też dane do bazy z wysyłanego formularza, no ale nie pojawia się strona tylko ten komunikat. W PHP4 działa wszystkon ok. Skrypt to katalog phpmydirectory, a z tego co pisze na forum na stronie autora, powinien pracować pod PHP5. Z iq.pl nie odpisali mi nic konkretnego, twierdzą że ustawienia serwera mają standardowe.

ten plik np odpowiada za logowanie

<?php

/* *********************************************************************

*

* This script is owned and copyrighted by phpMyDirectory.com. Your

* license confers no title or ownership in the Software and is

* not a sale of any rights to the Software.

*

***********************************************************************/

define('PMD_SECTION','members');

include ('../defaults.php');

$incomingline = $lang['my_account'];

if($_GET['message'] == 'EMAILNOTVALID') {

$response['message'] = $lang['email_confirmation_error'];

$response['type'] = 'error';

} elseif($_GET['message'] != '') {

$message = urldecode($_GET['message']);

$response['message'] = $message;

$response['type'] = 'error';

}

$template_content = & new PMDTemplate(PMDROOT.TEMPLATE_PATH.'/user_login.tpl');

if(sizeof($response) > 0) {

$template_response = & new PMDTemplate(PMDROOT.TEMPLATE_PATH.'/blocks/response.tpl');

$template_response->set('response',$response);

}

$template_content->set('template_response',$template_response);

$template_content->set('lang',$lang);

$template_content->set('message',$message);

$template_content->set('error',$error);

include(PMDROOT.'/includes/template_setup.php');

?>

Przyznam szczerze, że pierwszy post nie dość precyzyjnie (jak dla mnie) opisuje problem, ale mam pewną uwagę:

The requested method POST is not allowed for the URL
- co prawda nie znam skryptu, o którym rozmawiacie - ale chciałbym tylko zauważyć, że spotkałem się z takim komunikatem jako odpowiedź serwera HTTP - nie wiem czy to było dla wszystkich domyślne i oczywiste.

Może to pomoże w rozwiązaniu problemu - po prostu warto spojrzeć na problem na innym poziomie.

Generalnie, skoro nie możesz POST'ować tego skryptu to prześlij dane GET'em - no chyba, że to o coś innego chodzi, ale niestety jak dla mnie to jest tu za mało informacji i kodu do zaanalizowania.

Hmm, tak sobie myślę - a może na tym hostingu jest tak, że np. PHP4 jest obsługiwane przez pliki .php, natomiast PHP5 przez pliki .php5 i jeszcze nie są one dodane w httpd.conf lub po prostu, Ty skrypty w PHP5 zapisujesz ze złym rozszerzeniem, którego nie rozpoznaje Apache.

Edytowane przez smut

Gwarantowany efekt. 100% satysfakcji lub zwrot gotówki. Tylko teraz profesjonalne pozycjonowanie książek na Twojej półce. 20% zniżki jeżeli masz różową i prostą (wypozycjonowaną) ścianę. Nie pozycjonujemy stron w Google.

Wg. mnie to nie wina skyptu, tylko jednak konfiguracji serwera. W protokole HTTP jest wiele zapytan, oprocz GET i POST sa jeszcze HEAD, TRACE, OPTIONS, a nawet PUT i DELETED (tak, tak - jest mozliwosc wgrywania i usuwania plikow bez zadnych skryptow). Oczywiscie ze wzgledow bezpieczenstwa wiekszosc tych opcji jest wylaczona (takim DELETEM kazdy moglby kasowac twoje pliki), i w Twoim wypadku uwazam ze pliki z rozszerzeniem .php5 maja zezwolone tylko na GET.

Zrób prosty tworząc plik php z kodem

<?php
print_r($_POST);  
?>
<form method="post"">
<input type="text" name="login" />
<input type="submit" value="go" />
</form>

Zobaczysz czy błąd się pojawia, bo absurdem by była sytuacja, że serwer nie obsługuje metody POST :)

Edytowane przez Mion

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii