Skocz do zawartości

Efekt integracji WooCommerce z Publigo

Lexy

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że na forum nie ma jeszcze wpisu o Publigo, dlatego chciałabym się podzielić moimi wrażeniami z integracji z tą platformą. Za jej pośrednictwem można sprzedawać zarówno kursy wideo, jak i produkty cyfrowe. 

Zacznę od tego, że Publigo (dawniej: WP Idea) jest dostępne w 2 wersjach:

• Publigo BOX — instalowana na własnym serwerze;
  • Publigo Go — to wersja SaaS.

Ja wybrałam łatwiejszą opcję w postaci Publigo Go, ale zintegrowałam platformę ze swoim sklepem korzystającym z WooCommerce. Dostałam gotową platformę, na której co prawda mogę wprowadzić pewne modyfikacje, ale nie są one wymagane. Dostępnych jest kilka szablonów kolorystycznych, które można dostosować pod siebie. Można również modyfikować w pewnym zakresie szablony poszczególnych podstron, np. zamówienie czy panel kursu. Sama sprzedaż z kolei jest dalej prowadzona na moim dotychczasowym sklepie, więc Publigo nie wymaga ode mnie dodatkowej integracji z systemem płatności czy systemem do mailingów, bo to wszystko mam już ogarnięte. Pliki wideo i inne materiały wgrywa się bezpośrednio przez platformę, a zatem nie trzeba się martwić o to, gdzie przechowywać tak duże pliki. 

W praktyce działa to tak, że kiedy kursant zamawia dostęp do kursu przez stronę https://www.lexy.com.pl/blog/produkt/wideo-kurs-pozycjonowania-dla-poczatkujacych (na ten moment tylko ten kurs jest w ten sposób połączony), automatycznie tworzone jest zamówienie na platformie VOD. Kursant otrzymuje powiadomienie mailowe o utworzonym koncie, loguje się na platformie i może na spokojnie przerabiać sobie materiał. Automatycznie zapisywany jest postęp nauki, można też podejść do testu wiedzy w formie ankiety. Certyfikat jest wystawiany automatycznie i można albo skorzystać z jednego z wbudowanych szablonów, albo stworzyć swój od podstaw. 

Możecie zobaczyć, jak to wygląda od środka, jeśli chodzi zarówno o widoki dla klienta, jak i dla administratora sklepu. 

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

spacer.png

• Kurs SEO wideo — poziom: dla początkujących; premiera: 8 września 2025 r.