Skocz do zawartości

Czy pozbywacie się Adsense dla Web Vitals?

Farlicki

Rekomendowane odpowiedzi

Mam spory dylemat z tym, bo jednak obojętnie jak się przystosuje stronę, to wyniki i tak pogrąży Adsense, które bardzo różne rzeczy ładuje. Trochę to taki paradoks z jednej strony Google wymaga od webmasterów by strony spełniały określone kryteria, a swoimi reklamami je w tragiczny sposób pogarsza.

Może warto wyłączyć reklamy obrazkowe i zostawić tylko tekstowe? Chociaż i tak sporo skryptów zewnętrznych będzie ładowało.

Edycja:

Widzę, że już chyba nawet nie ma możliwości włączenia reklam tekstowych.

Pozdrawiam

Swidnica24 - Lokaty w Portalu o Świdnicy  Portal dla kobiet

Portal Biznesowy  Inne niezaindeksowane.

Cóż, mam pewną stronę, która zarabia miesięcznie na adsense 1000-1500 zł, mimo że nie inwestuję w nią od dobrych 3-4 lat. Musiałbym upaść na głowę żeby cokolwiek zmieniać dopóki działa i zarabia - bo taki jest cel jej istnienia - zarabianie, a nie ładne wykresiki w statystykach.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Adsense to nic innego jak jeden z najpopularniejszych i w zasadzie najłatwiejszych sposobów zarabiania na stronie www z ruchem. Moim zdaniem zasada jest banalnie prosta jeśli znasz sposób zarabiać tyle samo lub więcej jak Adsense to zrób to. Ale liczyć trzeba również koszty, swój czas i zaangażowanie. Albo grasz na warunkach Adsense albo zarabiasz w inny sposób. 

Cytat

Może warto wyłączyć reklamy obrazkowe i zostawić tylko tekstowe?

Nie wiemy jak konwertują Twoje reklamy, więc jak możemy coś doradzać?

No to zależy, w niektórych miejscach są dodatkiem do afiliacji, a w niektórych jedyną reklamą. Czasem się zastanawiałem, czy na przykład nie uciekają przez nie użytkownicy, którzy mogli wygenerować konwersje w programie partnerskim.  Są też na podstronach z małym ruchem, bo często są ładowane całościowo dla serwisu.

Może inaczej zapytam, czy zauważyliście u siebie ostatnio jakieś znaczące spadki pozycji, gdzie podejrzewacie, że przyczyną mogą być słabe wyniki web vitals? Wywala mi alerty na czerwono w Narzędziach dla webmasterów przez te Adsense. Do niedawna się tym szczególnie nie przejmowałem, ale teraz podobno bardzo zwiększyli nacisk na te wskaźniki.

Pozdrawiam

Swidnica24 - Lokaty w Portalu o Świdnicy  Portal dla kobiet

Portal Biznesowy  Inne niezaindeksowane.

2 godziny temu, Farlicki napisał:

Czasem się zastanawiałem, czy na przykład nie uciekają przez nie użytkownicy, którzy mogli wygenerować konwersje w programie partnerskim.

Na stronach affi w ogóle wywaliłem adsensa właśnie z podanego przez Ciebie powodu. 

Ostatnio sporo się dzieje, ja się nie doszukuję spadków w CWV tylko w innych czynnikach jak chociażby linkowanie lub jego brak. 

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Ja na przykład zauważyłem lepsza indeksacje stron/podstron z Adsense, jak analogicznych bez.Może to i zbieg okoliczności bo nie robiłem testu na większa skale, ale podejrzewam, że to może mieć związek. Na strony z afiliacja również nie daje reklam Google, ale daje inne jakie można bardziej dostosować do kontenta i nie obniżać tym konwersji. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności