Skocz do zawartości

Błąd 404 wyindeksowanie

daromz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Pytanie dotyczy sklepu internetowego, który jest na platformie shopgold. Sklep powstał na nowo i zmieniły się adresy URL produktów. Chciałbym aby się wy-indeksowały stare adresy ale dość długo utrzymują się w konsoli w zakładce: 

Wykluczono

Nieprawidłowość związana ze skanowaniem

Z mojej wiedzy jeśli strony nie ma błąd 404 - to po kilku wejściach robota powinna się ona wy-indeksować. Pytanie czy odpowiednik brak produktu w tej platformie sklepowej jest traktowany. Przez 3 miesiące zniknęło 300 takich adresów ale jest ich jeszcze 3700 i lekko się wahają czasami do góry o kilka szt. Przykład adresu: https://www.dipp.pl/brak-produktu.html

1 minutę temu, ar4 napisał:

A nie lepiej jest zrobić 301 z tych adresów na nowe lub przynajmniej na główna?

Co do 404 to musisz czekać :)

Zrobienie ze wszystkich adresów tego jest bardzo pracochłonne (sklep 3 razy postawiony na nowo po kilka tyś adresów) i trochę słabej jakości linki prowadzą do tych starych adresów (jakieś stare metody firm pozycjonujących).  Zrobiłem tak ,że stronę brak produktu przekierowałem na główną stronę. Podejrzewam ,że przez to pojawiły się w kategorii nieprawidłowość związana z indeksowaniem - obecnie usunąłem to jakieś 3 miesiące temu. Pytanie czy ten brak produktu będzie widziany jako 404 przez Google ? Jak to sprawdzić czy jest to to samo ?

Edytowane przez daromz

Przed chwilą, daromz napisał:

Zrobienie ze wszystkich adresów tego jest bardzo pracochłonne

Pozycjonowanie też jest pracochłonni i kosztowne. Dzięki 301 przenosisz moc stare > nowe. A 404 to 404.

Podgadaj z programistą sklepu nad programowym zmapowaniem starych URL > NOWE, co wyeliminuje konieczność ręcznego ich przypisania np w .htaccess.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii