zibipl Opublikowano 7 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2006 Z góry zaznaczę że przeczytałem forum i znalazłem parę podobnych postów ale dla pewności wole zapytać bo watki które poruszały ten tematy były dość stare A mianowicie mam działalność gospodarczą posiadam euro NIP i teraz dostałem kasę z adsense na konto firmowe wiec wypadało by wystawić fakturę i jaką mam stawkę VAT podać bo usługa jest tego zwolniona albo zerowa. Pytanie : - wystawić zwykłą fakturę ? - jaki podatek VAT podać - nie trzeba im odsyłać żadnych faktur ? Pozdrawiam Zbyszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lis Opublikowano 7 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2006 Zamiast pisać nowy temat lepiej odświeżyć stary pytaniem, czy coś się zmieniło. Blog o nowoczesnym survivaluMój blog o zarabianiu na blogach (AdSense, programy partnerskie, itd.) www.DrewnoZamiastBenzyny.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek Opublikowano 7 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2006 ja w dniu kiedy dostaje przelewik, wystawiam fakture na kwote netto, + 0 stawka Vat, oryginał do kosza, kopia dla księgowego STATLINK.pl | https://skuteczni.pl/pozycjonowanie-stron/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mchrapka Opublikowano 7 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2006 Dokładnie ja tak robię (ale oryginały sobie chowam ) - ale na fakturach piszę "Podatek rozlicza nabywca" (tak mi moje biuro rach. zaleciło) - Więc nie wiem czy to jest 0 stawka VAT czy raczej zwolnione z VATU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrm Opublikowano 7 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2006 mi tez kazali "rozlicza nabywca" oraz nie podlega (a nie 0). Dla prawdziwych mastahów kodu! Webdeveloperzy wszystkich języków - łączmy się! "Robisz internety", jesteś PRO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq- Opublikowano 7 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2006 a adres nabywcy?:-) https://' target="_blank"> sq- Aero Plan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrm Opublikowano 7 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2006 a co "adres nabywcy"? Dla prawdziwych mastahów kodu! Webdeveloperzy wszystkich języków - łączmy się! "Robisz internety", jesteś PRO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mchrapka Opublikowano 7 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2006 Tak w dużym skrócie ja wystawiam: Data sprzedaży: Sierpień 2006 Data wystawienia: 2006-08-31 Faktura VAT nr xxx/2006 ORYGINAŁ/KOPIA Sprzedawca: xxx Adres: xxx NIP: xxx Nabywca: Google, INC. Adres: 1600 AMPHITHEATRE PARKWAY, MOUNTAIN VIEW, CA 94043, USA Płatnik: BFS FINANCE LTD Adres: GILOG HOUSE EASTPOINT BUSINESS PARK FAIRVIEW, DUBLIN 3, IRLEAND Sposób zapłaty: Przelew Konto: xx xxx.... L.p. Nazwa towaru/usługi Ilość jm Cena netto Wartość netto 1. Dzierżawa miejsca reklamowego 1,00 szt. xxx xxx xxx Podatek rozlicza nabywca DO ZAPŁATY: xxx zł. SŁOWNIE: tysiąc pińcet dwa dziewińcset Podpis osoby upoważnionej do odbioru faktury VAT Podpis osoby upoważnionej do wystawienia faktury VAT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibipl Opublikowano 8 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2006 Czy w momencie gdy dajemy tekst ( rozlicza nabywca ) to w polu stawka VAT piszemy 0 czy zw. ( zwolniony ) Druga ważna spraw to nabywca jest w Irlandu ( Dublin ) czy w stanach Bo to tez ma znaczenie czy nabywca jest z terenu uni czy z krajów trzecich ( czyli poza unią ) w tym przypadku USA Pytam bo na przykładzie znalazłem : Nabywca: Google, INC. Adres: 1600 AMPHITHEATRE PARKWAY, MOUNTAIN VIEW, CA 94043, USA Płatnik: BFS FINANCE LTD Adres: GILOG HOUSE EASTPOINT BUSINESS PARK FAIRVIEW, DUBLIN 3, IRLEAND Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mchrapka Opublikowano 8 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2006 Nabywcą jest Google USA - gdzieś to już dyskutowane było, Natomiast wg mojego biura rachunkowego faktura dla google ma wyglądać inaczej - to znaczy nie ma tam być w ogole rubryk o podatku VAT (tylko ten napis "podatek rozlicza nabywca"). A jeżeli już, to jak pisał normanos, ma być zw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiateek Opublikowano 9 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2006 Nie podlega podatkovi VAT. Podatek rozlicza nabywca - taki cos trzeba dac pod spodem opisu uslugi. Kolumny VAT wogole nie dajemy. Z tymze sam sie pobubilem bo wlasnie widze ze na moich fakturach jest napisana Cena j. brutto i wartosc brutto. Takie 2 faktury dalem do mojej ksiegowej i nie zwrocila na to uwagi. To na 100% ma byc kwota netto? Przeciez to co wplacaja nam na konto dla nas jest brutto ale moze sie myle. Jak to wytlumaczyli Wasi ksiegowi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fugazi Opublikowano 14 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2006 Jak to wytlumaczyli Wasi ksiegowi? Moj ksiegowy sugeruje ze piszemy na fakturze kwote brutto,nie wspominamy o Vat istawce bo jest to poza Vat. Nie ujmowane w rejestrze Vat. Ale jeszcze sprobuje skonsultowac w US bo to moj pierwszy czek. ________________________________________________ Sklep z winami, dobre wino,wina europejskie oraz katalog budowlany Kominki, piece, wkłady kominkowe, kominki - akcesoria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pozycjoner.pro Opublikowano 14 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2006 Księgowy powiedział że mam mu dostarczyć nr. vat firmy z irlandii do faktury i wtedy nie muszę płacićc vatu. Może ktoś go podać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrm Opublikowano 14 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2006 zmień księgowego (musi byc wyjątkowo słaby) Dla prawdziwych mastahów kodu! Webdeveloperzy wszystkich języków - łączmy się! "Robisz internety", jesteś PRO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pozycjoner.pro Opublikowano 14 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2006 Dlaczego ? Możesz podać ten nr vat ? Kazał mi tez złożyć zapytanie do US i napisać że firma która mi płaci ma nr. ue-vat,zapytać się czy jeśli przekroczę 39200zł na rok to czy jako osoba fiizyczna muszę płacić vat oraz czy mogę się rozliczać na picie 53. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.