Sanchez Spinoza Opublikowano 24 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2006 Witam ponownie. Mam takie pytanie (jak zwykle z resztą za co przepraszam), otóż kończe robić taki mały serwis z ogłoszeniami i na finale projektu doszło do mnie że przecież w przyszłości ogłoszeń będzie np. 100 a mam tak ustawiony ten serwis że "wypluwa" mi dane z danej kategorii wszystko naraz. Przeraża mnie myśl że jak będzie np. 1000 wpisów to zatka się baza a może coś więcej. Podsumowywyjąc mam pytanie na jakiej zasadzie dzieli się wyniki bazy na inne podstrony? Czytałem o funkcji SPLIT czy to ta funkcja? Ona pamięta tekst w tablicy i wypluwa po rekordzie tabeli ale to chyba nie oto chodzi prawda? Czy ktoś zna odpowiedź na to pytanie? .... PRZYKŁAD SERWISU ... Wejdźcie tu proszę i zobaczcie np. kategorię motoryzacja. Jak zrobić by wyświetlały się tylko 10 wpisów a reszta na innych podstronach. Namieszałem troche kurde nie? Ale może ktoś się pokusi na odpowiedź, byłbym wdzięczny. Nie na rozwiązanie tylko na wskazówkę. Co czytać? gdzie szukać? Może jakiś skrypcik pomocniczy? Pozdro. Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl Szeroki wybór Łożysk samochodowych Polecam również Praca Bielsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 24 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2006 Przejrzyj https://forum.webhelp.pl/faqforum.php?f=1 A dokładniej punkty: Jak podzielić wyniki na strony? Jak zrobić dzielenie strony (przewijanie) wykorzystując dane z MySQL'a? Powinno pomóc CrediZilla.com | SiLoans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtn Opublikowano 25 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 LIMIT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truvati Opublikowano 25 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 dokładnie zastosuj limit, a nawigacje podpatrz w mini.otwarty'm :] tam jest to ładnie i prosto zrobione brak sygnatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sanchez Spinoza Opublikowano 25 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 Dzięki Panowie! Super sprawa. Żeby ten post miał wartość dla innych tu podaje kod który wykorzystałem z waszej pomocy: //ile na strone $ile = 10; $numrows = mysql_num_rows(mysql_query("SELECT * FROM tabela WHERE kategoria LIKE \"%motoryzacja%\"")); if(!$p) $p = 0; // zabezpieczenie przed nienumerycznymi wartosciami $p = (int)$p; $ile = (int)$ile; $query = mysql_query("SELECT * FROM tabela ORDER BY id DESC LIMIT $p,$ile"); echo "Strona: "; for($i=0;$i<ceil($numrows/$ile);$i++) { echo '<a href="index.php?action=motoryzacja&p='.($i*$ile).'">'.($i+1).'</a> '; } Dzięki Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl Szeroki wybór Łożysk samochodowych Polecam również Praca Bielsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrm Opublikowano 25 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 pliss kup sobie php & mysql. biblia. bo inaczej nas zameczysz podstawowymi sprawami (jak np. LIMIT). a poza tym duzo sie z tego nauczysz. Dla prawdziwych mastahów kodu! Webdeveloperzy wszystkich języków - łączmy się! "Robisz internety", jesteś PRO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sanchez Spinoza Opublikowano 25 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 Mam dużo pozycji ksiażkowych o PHP ale tam MYSQL jest tylko "liźnięty" , czekam na wypłątę i zamierzam sobie kupić jakąś dobrą książkę o MYSQL. Biblie może nie bo mam Biblie JavaScript i jest pisana językiem dość trudnym ( dla profesjonalistów ) więc może zostawie ją na potem. Sorry za moje banalne pytania ale nie mogłem znaleść tego po przez SZUKAJ na forum. Jeszcze raz dzięki. Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl Szeroki wybór Łożysk samochodowych Polecam również Praca Bielsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 25 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2006 To o co pytasz, nazywa się porcjowanie zapytań. Poszukaj na Sieci, a znajdziesz wiele rozwiązań. Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sanchez Spinoza Opublikowano 28 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 A powiedzcie mi moi koledzy czy jest jakieś zapytanie do bazy które wyświetli mi LOSOWE wyniki z bazy? Tzn. chce by na pierwszej stronie wyświetlały mi się np. 10 losowo wybranch rekordów. Jakieś wskazówki? Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl Szeroki wybór Łożysk samochodowych Polecam również Praca Bielsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Nie wiem czy w samym MySQL można tak zrobić Ale prosty kod php $tablica = array("1","2" ..); srand ((float) microtime() * 10000000); $element = $tablica[array_rand($tablica)]; Gdize do tablicy zapisujesz elementy bazy - (przy niewielkich ilościach przy większych to chyba nie polecam ) i 10 razy powtarzasz losowanie .. To moja wskazówka Działać zadziała.. ale optymalne rozwiązanie to nie będzie .. CrediZilla.com | SiLoans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuzyn Horhe Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 ... ORDER BY RAND() LIMIT 10 ijuż :/ Dałem Ci gotową odpowiedź, ale wskazówki to masz tu > mysql.com, tu > google.pl Książki z serii Świat Dysku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sanchez Spinoza Opublikowano 28 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Dzięki za wskazówki Panowie. Mam jeszcze jedno zagadnienie, otóż chciałbym zrobić takie coś by mi wyskakiwały z bazy tylko te rekordy które zostały dodane np. 2006-07-22 ( w bazie mam pole DATE ) wpisałem tak: <FORM action="<?php echo $_SERVER['PHP_SELF'] ?>" method="get"> <INPUT type="hidden" name="actionAdmin" value="data"> Wg. daty: <SELECT name="szukana"> <?php $result = @mysql_query("SELECT data FROM tabela"); while ($rekord = @mysql_fetch_array($result)) { echo '<option value="' . $rekord['data'] . '">' . $rekord['data'] . '</option>'; } ?> </SELECT> <INPUT class="submit" type="submit" value="szukaj"> </FORM> I wszystko działa ok, tylko że w formularzu wyskakują mi wszystkie wpisy z danch dni a ja chciałbym by np. z 2006-07-22 jest w bazie 30 wpisów a z 2006-07-23 jest 10 wpisów i czy można zrobić tak by w formularzu wyskoczyły mi tylko dwie pozycje: - 2006-07-22 - 2006-07-23 hm? nie namieszałem troche? Tak to wygląda: Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl Szeroki wybór Łożysk samochodowych Polecam również Praca Bielsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Można to zrobić tak: <?php $result = @mysql_query("SELECT data FROM tabela"); while ($rekord = @mysql_fetch_array($result)) { if ($aktualna_data<>$rekord['data']) { $aktualna_data=$rekord['data']; echo '<option value="' . $rekord['data'] . '">' . $rekord['data'] . '</option>'; } } ?> I napewno działa .. ale może jest jakiś sposób z poleceniem mysql? Tego to nie wiem CrediZilla.com | SiLoans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sanchez Spinoza Opublikowano 28 Lipca 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Doskonałe! działa Dizęki Jahu, masz u mnie ogłoszenie vipowskie (wyróżnione) za darmo na 2 tygodnie. Ale co to znaczy <> ? Mniejsze niż większe? Profesjonalne publikacje Content Marketingowe - zamów online na BlackHood.pl Szeroki wybór Łożysk samochodowych Polecam również Praca Bielsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek Opublikowano 28 Lipca 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Ale co to znaczy <> ? https://php.digipedia.pl/php/manual/pl/lang....comparison.php Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql. Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON! Wielki Elektronik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.