Skocz do zawartości

blog na tej samej czy innej domenie

reszkov

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam sie nad stworzeniem Bloga, którego głównym zadaniem było by zwiększenie popularności strony internetowej do której by się odnosił. I tu pojawia się moje pytanie, czy lepiej takiego bloga stworzyć na jakimś zewnętrznym serwisie (blogger / Wordpress) czy na tej samej domenie co strona ? Czy może nie ma to znaczenia ? Oraz czy tworzenie więcej niż jednego bloga ma sens ?

Najlepiej na typowej subdomenie, czyli blog.adres.pl

Blog również będzie dostępny pod nazwą: adres.pl/blog, jednak jego konfiguracja będzie przypisana tylko do strony adres.blog.pl, więc na stronie adres.pl/blog może brakować obrazków oraz całej struktury strony

O ile kiedyś (wpływ linków z osobnej domeny na pozycje) optowałem za tworzeniem blogów firmowych w subdomenie czy osobnej domenie to teraz skłaniam sie bardziej do tego aby tworzyć w domenie matce adresstrony.com/blog/ ze wzgledu na możliwość łatwiejszego tworzenia dodatkowych stron dedykowanych dla fraz oraz lepszą możliwość wykorzystania obecności grafik w serpach czy snippetów ...

Moja  fotografia kulinarna  :D  Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

"Największą podatność na manipulację wykazują osoby mało inteligentne, a którym zarazem wmówiono, że są świetnie wykształcone." CGJ

• 5 miesięcy temu...

O tyle chyba ma różnicę, że na blog stworzony na subdomenie możesz linkować, stworzony na domenie strony matki już nie. Mam równiez dylemat w tym temacie. Przekonuje mnie, że blog stworzony na domenie strony matki ( nazwastrony.pl/blog ) może dać dużą ilość nowego contentu, co świetnie wpływa na pozycję z długiego ogona.

Wiele też zależy od strony o softu. Np. mając domenę sklepu supersklep.pl często ciężko w prosty sposób postawić bloga na supersklep.pl/blog/ zwłaszcza kiedy soft to jakiś saas. W takich sytuacjach zostaje blog.supersklep.pl i skierowanie subdomeny gdzieś na swój hosting. Potem włączenie jej w linkowanie ze sklepem.

O tyle chyba ma różnicę, że na blog stworzony na subdomenie możesz linkować, stworzony na domenie strony matki już nie

Przecież blog gdziekolwiek jest czy na subdomenie czy w domenie sklepu linkuje się tak samo -linkami :). No chyba że ma to związek z jakimiś zabobonami to chętnie dowiedział bym się o tym więcej ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności