mario1973 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Możliwe to, że ktoś sie zabiera jednak za monopol googla ? https://www.chip.pl/news/internet-i-sieci/wyszukiwarki-internetowe/2012/12/google-zmieni-wyszukiwarke-by-uniknac-kary-ftc?utm_source=chip&utm_medium=newsletter&utm_campaign=newsletter_klikniecia Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane. >>>>> Informacje na stronie : Tani hosting Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotyl Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Czyli pozorne kroki. Jak zmienić, nic nie zmieniając nihil fit sine causa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@k Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 A dokładnie to o co może chodzić? Czyli nie będzie np. 5 stron tripadvisor, czy o co w tym biega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario1973 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Ogólnie to rozpatrywał bym to jako 'pierwsze koty za płoty'........ Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane. >>>>> Informacje na stronie : Tani hosting Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_25 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 M@k -tak mniej więcej o to chodzi (nawet bardziej więcej niz mniej) T. barankiewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomierc Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Monopol google to fakt i pewnie jeszcze będzie długo Serwis internetowy ToTemat działa od 2020 roku. Publikujemy artykuły na różne tematy techniczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seobuster Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Ściema nic się nie zmieni. Ja bym stawiał na działania wolnorynkowe, czyli zdrowa konkurencja, która powinna wymusić pewne zmiany. A tak lipa. Jakość wyszukiwań spada, więc może wkrótce gigant potknie się o własne nogi i np Bing złapie wiatr w żagle, czego sobie i wszystkim życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek22 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Dziwne to życzenie, żeby niby-monopol google przejął prawdziwy monopolista MS, który w dodatku jest o wiele gorszy. Z resztą co to za "monopol"? Zerowe bariery wejścia, każdy może sobie założyć wyszukiwarkę jaką chce i wyświetlać co chce. A z praktycznie każdej ich usługi można się wypisać, wyimportować dane i wynieść się do konkurencji. Klikasz 2 razy, i już zamiast google używasz binga. Wielki mi monopol. Pewnie realny monopol microsoftu, gdzie się dostaje Windows do laptopa i nie można go zwrócić jest bardziej przyjazny Albo mieszanie z formatami ich pakietów biurowych, tak że nic OS - starszego niż pół roku ich nie może otworzyć jest fajne. Może mieszanie w otwartych standardach tak, żeby były niekompatybilne z niczym (kerberos, MIME). A może to IE przykuty do windowsa i to że brak obsługi standardów przez tę pseudo-przeglądarkę stanowi przyczynę większości kosztów związanych z rozwojem WWW w ciągu ostatnich 15 lat? IE9 po niespełna 20 latach w końcu obsługuje w pełni CSS2 i DOM, to co robili wszyscy inny 10 lat temu. A programiści dalej piszą dziadowski kod bo ludzie na XP nie mogą nawet dziadowskiej przeglądarki uaktualnić. Może w ramach "walki z monopolem" google i linuxa - życzmy sobie niech FTC zabroni używania czegokolwiek innego niż Bing, IE i MSOffice na windows... bo skoro MS wpakował tyle forsy i czasu w vendor lock-in, popsuł tyle standardów i jest praktycznie jedyną przyczyną przez którą dzisiejszy web przypomina sieczkę... to może by jakąś ustawę przepchnąć skoro dobry nie-monopolista zaoszczędzi a wszyscy użytkownicy będą zadowoleni Na razie google jest zły... bo MS ma polski rynek gdzieś i ze śmietnikami nic nie robi, tylko ciekawe co by ludzie gadali gdyby wyciągnęli parę patentów, zmienili ToS i zamiast bezsensownego czyszczenia szukarki zaczęli słać pozwy do firm SEO. Bo gdyby na szukarce zarabiali i zaczęłoby im zależeć to też inaczej by to wyglądało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trotyl Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Odsyłam: https://pl.wikipedia.org/wiki/Monopol (mam nadzieję że to źródło wystarczająco wiarygodne). Temat jest o google, a nie o microsofcie. Zresztą on bardzo zmienił politykę po procesach antymonopolowych. Co by było, jakby webmasterzy zmienili ToS i zaczęli słać faktury do google nihil fit sine causa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 a mnie zastanawia ankieta... niestety spodziewałem się, że większość będzie klikać, że G. jest najlepsze, ale zaskoczyła mnie ilość tych głosów... To jednak pokazuje, jak silną pozycję G. ma w PL... z jednej strony smutne, z drugiej ułatwia nam pracę: koncentrujemy się na jednym "pokazywaczu", a nie na kilku dla lenia - jak ja - to OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seobuster Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Pewnie realny monopol microsoftu, gdzie się dostaje Windows do laptopa i nie można go zwrócić jest bardziej przyjazny Albo mieszanie z formatami ich pakietów biurowych, tak że nic OS - starszego niż pół roku ich nie może otworzyć jest fajne. Może mieszanie w otwartych standardach tak, żeby były niekompatybilne z niczym (kerberos, MIME). A może to IE przykuty do windowsa i to że brak obsługi standardów przez tę pseudo-przeglądarkę stanowi przyczynę większości kosztów związanych z rozwojem WWW w ciągu ostatnich 15 lat? IE9 po niespełna 20 latach w końcu obsługuje w pełni CSS2 i DOM, to co robili wszyscy inny 10 lat temu. A programiści dalej piszą dziadowski kod bo ludzie na XP nie mogą nawet dziadowskiej przeglądarki uaktualnić. Tak dla mnie monpolista MS czy Google to jedno i to samo. Pamiętasz czasy jak przeglądarka IE była nr 1. I MS został ostro skarcony za swojej praktyki i o to chodzi z Googlem !!!! Jakby doszło jeszcze do pozycjonowania w bingu (miałbym jakieś 25-35% rynku) to byłoby coś. Świat byłby inny!! A tak masz wszystkie googlowate. Może niektórym się podoba, ale mi nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.