Lesiu Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Rozpoczął się sezon turystyczny, więc nadszedł czas żniw. W dniu dzisiejszym na stronie triady i sky club pojawiła się informacja odnośnie upadłości biura. Z tego co mi wiadomo (choć oczywiście mylić się mogę) to triada padła już jakiś czas temu, a działalność prowadziła poprzez spółkę córkę lub zaprzyjaźnioną spółkę czyli sky club. Dla osób, które jako tako o turystyce mają pojęcie upadłość sky club nie jest niczym zaskakującym. Dziwiły tylko wszelkie co do słabej kondycji finansowej. Ja osobiście spodziewałem się, że padną pod koniec sezonu, a tu taka niespodzianka. Kto następny? Tym razem popularna itaka? A może alfastar lub sun fun? Pewnie najbardziej na tym zyskają biura typu Neckermann i Tui. Dramat muszą przeżywać teraz ci, którzy mieli wykupione wycieczki w triadzie/sky club. Ktoś z szanownych forumowiczów zaufał w tym roku tym biurom podróży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miz Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 a jeszcze dwa tygodnie temu jak leciałem na wakacje to samolot cały był zapakowany był ludźmi ze skyclubu na all inclusive + może 5 osób z innych biur . mnie oni jakoś nigdy nie przekonywali. szkoda tylko ludzi, bo te wycieczki jakoś szczególnie tanie nie były. pozdrowienia. googlerulz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robbieriviera Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Itaka i Alfa Star to mocne marki, na pewno dadzą sobie radę, gorzej z biurami, które swoich klientów czerpią głównie z internetu, ostatnie updatey dały mniejszym w kość. Najważniejsze to śledzić prasę, fora, bo zawsze są przesłanki, które świadczą o słabej kondycji finansowej lub prawodpodobieństwie plajty. Alfa Star i Itaka to naprawdę solidne biura, choć jak wszędzie, zawsze znajdą się niezadowoleni Polacy Ekspercikredyty.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Leasingmarket.pl - gdy masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Robbieriviera, nie każdy ma czas i chęć na śledzenie prasy przez cały rok tylko po to, by wyjechać raz do roku na wakacje. Poza tym są pewne przesłanki, o których w prasie się raczej nie przeczyta, takie jak choćby zmiany warunków ubezpieczenia danego biura. Orbis też był małym i mało solidnym biurem? Kopernik również? Mało było takich? A co do solidności biura podróży Itaka to mam całkowicie odmienne zdanie i nie przemawia do mnie tłumaczenie, że powszechną praktyką polskich biur podróży jest kwaterowanie turystów w innych hotelach niż w tych, do których zmierzali. A jeśli to jest oznaka solidności to tak - Itaka w tym wymiarze jest bardzo solidna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.k Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Od kiedy Itaka to mocniejsza marka od Triady? O bankructwie Triady w branży mówiło się od kilkunastu lat, ale kolejne lata mijały a Triada nie bankrutowała - natomiast "zbankrutował" np. Orbis... Pozdrawiam, Piotr K. Zobacz eleganckie szablony dla swojej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vexatus Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Najbardziej mi szkoda w tym momencie ludzi, którzy wykupili i opłacili wyjazdy zagraniczne i w tej chwili przebywają już poza granicami. Strata czasu, pieniędzy i nerwów, problemy z hotelem, problemy z powrotem... Zapewne w takiej sytuacji są w tej chwili tysiące ludzi... Sklep VEX Media - może kiedyś... Katalog DBD Studio - nieśmiała reaktywacja. Online-24.pl - w przygotowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Razjer Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Tak z ciekawości zapytam. Ktoś wie czy ktoś z tego forum pozycjonował tą firmę? --------------Dno jest wtedy,kiedy nie ma juz nawet mułu.-------------------- Turystyka na sprzedaż , Podróże małe i duże, Egipt, Turcja, Tunezja, Chorwacja... Poszukuję zatrudnienia. Będzie bez linka a co poezjapozycjonowania(kropka)blogspot(kropka)com NEW!!! - Blask Serpów (Prolog) W przygotowaniu: Chapter 1 - Blask Serpów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtn Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Od kiedy Itaka to mocniejsza marka od Triady? chyba od dawna i o ile pamiętam to Itaka jest od kilku lat nr 1 w PL jeżeli chodzi o sprzedaż - tak z 8 razy tyle co triad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu Opublikowano 3 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 Vexatus, z tego co podaje forsal.pl to obecnie za granicą mają 9.5 tysiąca turystów. Współczuję. Mrtn, sprzedaż może i mają dużą, ale gdzieś w sieci czytałem, a nie mogę teraz znaleźć źródła, że mimo tak dużej sprzedaży sam zysk wcale nie jest imponujący. Mnie to akurat dziwi, bo wycieczki droższe niż z Niemiec, o jakości nie wspomnę, a biura padają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.k Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 jeśli chcesz sprowadzić markę do wielkości sprzedaży to może masz rację (nie znam tych danych) Pozdrawiam, Piotr K. Zobacz eleganckie szablony dla swojej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtn Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 nie tylko sprzedaż - widoczność w mediach, liczba punktów własnych itd... triada przy itace to jednak był karzełek i to od kilku lat z kłopotami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robbieriviera Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 @Lesiu odnośnie zakwarterowania w innych hotelach niż tam, gdzie zmierzasz, to jest w przypadku, gdy kupujesz wczasy last minute; dlatego cena jest niższa. Druga sprawa nie bronię Itaki, ale również trzeba czytać dokładnie opis oferty np. zakwaterowanie kompleks hotelowy Barcelo Beach & Spa Resort nie oznacza hotelu, a np. zakwterowaniu w Bungalow przy hotelu na terenie kompleksu, ale to trzeba doczytać lub dowiedzieć się dokładnie przed zakupem, aby nie było rozczarowania. Zwykle Polacy nigdy nie są zakwaterowani w głównych budynkach lepszych hoteli....takie uroki polskiej turystyki Ekspercikredyty.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Leasingmarket.pl - gdy masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawus Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 rano strona mazowieckiego urzędu marszałkowskiego została z ddosowana, to na niej można zasięgnąć info, pobrać formularze itp. wybór daty padnięcia nieprzypadkowy wg mnie, zaliczki pozbierane, a sezon dopiero się zaczyna... a jeszcze niedawno wymieniali auta przedstawicielom handlowym. Najlepszy Tani hosting na Twoją www.Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę. Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru konta www od 19zł. brutto rocznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxPan Opublikowano 4 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 W dobie internetu, globalnych systemów płatności zarezerwowanie samemu dla siebie hotelu( noclegu) i biletu na rejsowy samolot chyba nie jest aż takim wyczynem, gorzej z lokalizacjami gdzie lata się głownie czarterami oczywiście. Ja od lat wole sam sobie organizować wakacje, i jeśli coś się nie udaje po mojej myśli to zawsze mogę narzekać tylko na siebie ( złe sprawdziłem, nie doczytałem opinij, lub po-prostu miałem pecha). Co nie zmienia faktu ze większość woli korzystać z biur podróży bo to wiele wygodniej i wszytko masz na tacę podane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 Robbieriviera, nie jest prawdą to co piszesz o zakwaterowaniu w hotelach innych niż planowane. Akurat wczasy z Itaką, o których myślę nie były z oferty last minute. Poza tym nie ma czegoś takiego, że jak jest last minute to mogą Cię wcisnąć to innego hotelu czy baraku. Mi osobiście zdarzyło się trafić do hotelu o tej samej kategoryzacji, a wyższym standardzie, ale parę dni później słyszałem jak kolejnym turystom wciskane są kity, że w hotelu rura pękła i muszą zmienić hotel, tym razem na ten, do którego miałem trafić ja. Nie było tu mowy o jakichkolwiek lastach czy ofertach z lotniska, gdzie lecisz nie wiadomo gdzie. Co do czytania ofert to też nie jest to tak prosta sprawa. Oczywiście przeczytać zawsze można. Ale co jeśli przylatujesz na miejsce, a okazuje się, że biuro podróży na swojej stronie wciska kity? Po sezonie wakacyjnym zawsze pozostaje jedno rozwiązanie - kolejna zmiana nazwy hotelu na inną, co by klienci w przyszłym roku nie mogli przeczytać w internecie komentarzy i nie wiedzieli dokąd się wybierają. To moje doświadczenia z Itaką, zresztą w stopce mam link. No ale to nie jest wątek o BP Itaka. MaxPan, bardzo często hotele w sezonie wakacyjnym mają ceny zaporowe i jeśli chciałbyś wybrać się w takie miejsca na własną rękę to przepłacisz niemiłosiernie. Biura mają też spore zniżki, więc Twój sposób jest może i dobry, ale dla kogoś, kogo stać na wydanie 200% kwoty. Jeszcze trochę by się dorzuciło i można skorzystać z biura podróży, które na lotnisko wysyła limuzynę (zapomniałem nazwy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.