Skocz do zawartości

Strona główna i podstrona koło siebie w SERP

Lotar
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jako dość początkująca osoba w tematyce SEO mam pytanie.

Po wpisaniu w wyszukiwarkę google konkretnej frazy (którą pozycjonuję od pół roku), strona główna serwisu znajduje się na trzeciej pozycji, a podstrona na drugiej. Dziwnie to wygląda. Dodam, że podstrona ma taką samą nazwę aliasu jak nazwa frazy. Co trzeba zrobić, aby powiązać ze sobą stronę główna i podstronę w serp, w taki sposób, aby w wynikach google wyświetlała się strona główna, a podstrony byłyby małymi linkami pod nią? Tak jak na przykładowym obrazku.

3da89d6dfc6606dcm.jpg

Czy ktoś z doświadczonych forumowiczów jest w stanie odpowiedzieć mi na to pytanie? Ewentualnie wyjaśnić to zjawisko.

To chyba dobrze, że zajmujesz dwa z dziesięciu miejsc w wynikach, ja bym się cieszył. Wynika to naj pewnie z tego, że podstrona lepiej jest zoptymalizowana pod dane słowo od głównej i dla googla jest bardziej wartościowa.

Nie wiem czy moja odpowiedź będzie wartościowa bo nie jestem doświadczonym forumowiczem :)

Edytowane przez agland

Bardzo często podstrony pasują lepiej tematycznie do pozycjonowanych fraz i Google je sobie wybiera, nawet zamiast strony głównej. W tym wypadku tylko się cieszyć że ma się dwa linki w top 10, bo użytkownik lubi klikać w coś co widzi kilka razy ;)

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

Najwyraźniej Google uznaje podstronę za bardziej wartościową w odniesieniu do frazy niż stronę główną...

Co do małych linków to są to linki witryny i nie możesz zmusić Google do takiej prezentacji wyników w SERPach - są przydzielane automatycznie (odpowiednie linkowanie wewnętrzne + bardzo rozbudowany/wartościowy serwis). Możesz je jedynie usunąć jeśli Ci nie odpowiadają...

Mój płatny katalog SEO -  w przygotowaniu

Patryk Szczupakowski - taka tam sobie stronka