Skocz do zawartości

Jak usunąć pliki z indeksu?

Witoldem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój problem polega na tym, że w Google mam zaindeksowanych masę plików z kodem JavaScript. Ustawiłem plik robots.txt tak, aby blokował dostęp do folderu ze skryptami. Było to ok. miesiąca temu, a plików w indeksie nawet przybyło. Może ktoś mi doradzi, co jeszcze powinienem zrobić?

chmod nie ma znaczenia, a jaki powinien być zależy od serwera - zazwyczaj 444 do js, najlepiej zostawić domyślne i nie zmieniać

www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=93708

po przeczytaniu dalej uważasz, że sam robots.txt wystarczy aby nie było w indeksie?

Ok. Tak spróbuję zrobić, ale czy to normalne, że Google indeksuje pliki JavaScript? Nie pierwszy raz mam taką samą strukturę folderów na stronie i nigdy mi nie indeksowało skryptów. Tym razem doszło do tego, że site w Google dla tej strony wynosi ponad 100, a rzeczywistych podstron jest tylko kilkanaście.

Czy takie zjawisko może mieć jakieś szkodliwe działanie, poza bałaganem w wynikach wyszukiwania?

Google czasami łyka wszystko co znajdzie i na co ma ochotę...

Dodatkowo może analizować co robisz poprzez CSS czy JS, czy nie serwujesz użytkownikom innej zawartości niż botowi itp. itd.

Szkody z tego żadnej nie ma (chyba, że masz w tych plikach coś co chcesz przed nimi ukryć).

Bałaganu w wynikach też to raczej nie powoduje, bo niby jak?

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie.

Usunąłem w GWT adres https://domena.pl/scripts/ z myślą, że zostaną usunięte wszystkie pliki z tego folderu. Tymczasem site w Google nie dość, że się nie zmniejszył, to nawet urósł, choć liczba podstron się nie zmieniła. W GWT w widoku błędów indeksowania widzę, że robots.txt zablokowało dostęp do plików z folderu "scripts", ale dalej dużo dużo jest ich w indeksie.

Czy w GWT powinienem wpisać ręcznie wszystkie adresy plików JS, które są w indeksie, aby je usunąć? Nie wystarczy podanie folderu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności