Skocz do zawartości

Dlaczego Oni nie klikają

ebsand

Rekomendowane odpowiedzi

Mam niewielką stronę służącą do zabawy i nauki w pozycjonowanie i w zarabianie.

Strona laptop do 3000

Przy około 100 unikalnych użytkownikach dzienni i 300 wyświetleniach nie mam czasem żadnego klika na dzień i nie wiem czy tak powinno być:)

Nie chodzi mi oczywiście o jakieś wielkie ilości kliknięć, ale przynajmniej jedna, dwie, trzy osoby mogły by to czasem zrobić:)

Zobaczcie jak możecie dlaczego i co mam nie tak z tymi reklamami.

SEO, SEO i SEO

cenzura napisał(a):
Zmień jednostki na tylko tekstowe.

Ok, zmieniłem. A ta reklama w stopce ma sens? bo nie wiem gdzie zamieścić tą trzecią jednostkę na głównej. W sidebarze wydaje się ok, między postami też, w headerze sa ceny laptopów ze skąpca no i zostaje stopka na adsense.

SEO, SEO i SEO

Ze stopki wywal - bez sensu. Poza tym, nie zawsze trzeba 'oblepić' stronę reklamami ze wszystkich możliwych stron żeby mieć dobry rezultat.

W ramach prób daj jednostkę (taką samą jak masz pod drugim postem) nad pierwszy post (pod skąpca, jednak nad pierwszym postem).

Spróbuj też poeksperymentować z kolorystyką. Ustaw sobie inny kanał w AdSense i w nim białe tło oraz ustaw reklamy tak żeby się rotowały (raz białe, raz to szaro-niebieskie tło) i za jakiś czas zobacz w który kolor masz większą 'klikalność'.

Poza tym reklama w sidebarze - na całej stronie treść jest czarna, a linki szaro-niebieskie, w tej reklamie masz na odwrót - czarne linki i szaro-niebieską treść. Osobiście bym to ujednolicił.

To były sugestie co do strony głównej, a co do strony single-post:

- reklamę na dole (duży blok chyba 300x250) zastąp poziomymi linkami (tylko jednostka linków, ludzie będą szukali tam odnośników do zakupu itd)

- na samej górze postu (nad jego treścią) ustaw jednostkę 468x60

Ogólnie strona ma potencjał i na pewno można z niej wyciągnąć znacznie więcej niż teraz.

Pozdrawiam :)

siewicz, wielkie dzięki za szczegółową analizę i konkretne rady:) Wieczorem usiądę przed tym i postaram się do nich zastosować.

a właśnie dzisiaj strona przeskoczyła w końcu forum peb_pl i jest top-1 na frazę "laptop do 3000" :unsure:

SEO, SEO i SEO

ebsand napisał(a):
siewicz, wielkie dzięki za szczegółową analizę i konkretne rady:) Wieczorem usiądę przed tym i postaram się do nich zastosować.

a właśnie dzisiaj strona przeskoczyła w końcu forum peb_pl i jest top-1 na frazę "laptop do 3000" ;)

Gratulacje , swoją drogą nie wiedziałem że tak fajnie można dostosować Wordpressa ;d

• 3 tygodnie później...
  ebsand napisał(a):
Przy około 100 unikalnych użytkownikach dzienni i 300 wyświetleniach nie mam czasem żadnego klika na dzień i nie wiem czy tak powinno być:) Nie chodzi mi oczywiście o jakieś wielkie ilości kliknięć, ale przynajmniej jedna, dwie, trzy osoby mogły by to czasem zrobić:)

Dlaczego nie klikają? A Ty surfują, na 100 stron ile razy klikniesz w reklamę? Nie stawiaj znaku = pomiędzy odwiedzinami, a kliknięciami. Oczywiście klikalność można podnieść, lecz nie należy się raczej spodziewać tej samej liczby kliknięć.

Wywal 468x60.

Zamiast tego daj 728x90 ponizej skapiec - kolory jak reklamy skapiec.

Na początku wpisy po lewej (po ratingu) dałbym 336x280 zamiast tego boks na końcu. Wtedy FB "Lubię to" dałbym natychmiast poniżej boksu.

Spróbowałbym też inne kolory - może wszędzie taki jak reklamy skapiec?

Ale to wszystko nie zmieni faktu, że tematyka komputerowej ma wg moich doświadczeń fatalne niski CTR.

mis11 napisał(a):
A Ty surfują, na 100 stron ile razy klikniesz w reklamę? Nie stawiaj znaku = pomiędzy odwiedzinami, a kliknięciami. Oczywiście klikalność można podnieść, lecz nie należy się raczej spodziewać tej samej liczby kliknięć.

Pytanie trochę inaczej brzmiało, chciałem poprawić reklamy wg wskazówek doświadczonych użytkowników AdSense. A Ty mi piszesz o znaku "="?

TTSEO, dzięki za wskazówki, zastosuję się (popróbuje) za jakiś czas, na razie dostałem filtr uciążliwy :) ale przez to może znajdę czas na optymalizację treści i zwiększenie użyteczności tej strony.

SEO, SEO i SEO

ebsand napisał(a):
siewicz

a właśnie dzisiaj strona przeskoczyła w końcu forum peb_pl i jest top-1 na frazę "laptop do 3000" :)

to ciekawe, ja nie widzę Twojej strony nawet w 100? nie jesteś czasem zalogowany do konta w google?

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

bori79 napisał(a):
to ciekawe, ja nie widzę Twojej strony nawet w 100? nie jesteś czasem zalogowany do konta w google?

Raz jestem zalogowany tu a raz tam :)

Jak być przeczytał ostatniego posta to być wiedział dlaczego nie ma mnie w top 100 ;)

SEO, SEO i SEO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności