Skocz do zawartości

Trust rank i Link power

sir nimek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Trust rank to pewnie pochodne od page rank - Tak? Jak go zmierzyć?

Link power to pewnie moc linków wychodzących z serwisu - Tak? Jak ją zmierzyć?

To tylko prośba o odpowiedź.

Jak chcecie mnie wyśmiać to nie odpowiadajcie bo bardzo wrażliwy jestem.

Przeczytał mojego posta. :jezyk1:

TrustRank to świeży algorytm, będziemy się o nim więcej wypowiadać jak ta wiedza dojdzie do Polski.

LinkPower /określenie to wprowadziłem na tym forum ok. rok temu/ to ilość punktów 'zgromadzonych' przez pojedynczą stronę, innymi słowy, ilość punktów rPR - realPageRank (tPR, czyli toolbarowy PageRank, jest wyliczany jako funkcja w przybliżeniu potęgowa z rPR, czyli LinkPowera). LinkPower, to potocznie "moc" strony.

W zależności od ilości linków na stronie, może się zdarzyć, że mimo wysokiego PR przekazuje ona niższego LinkPowera niż strona o niższym PR - odsyłam tutaj do analizy wzoru na PageRank i przypominam, że PR jest jednym z czynników pośrednio określających pozycję w rankingu.

Pozdrawiam, J.

Dzięki jeżu masz rację przeczytałem twojego posta.

Trochę sie w nim chwalisz.

Jeśli dobrze go zrozumiałem to byłbyś w stanie wypozycjonować nawet słowo sex w G, powiedzmy tylko dla polski tak żeby było łatwiej :jezyk1:

Acha, informacja o możliwości mierzenia. :)

Trust Rank nie zmierzysz. ;)

rPR możesz wyliczyć tylko i wyłącznie z tPR i podać "w widełkach".

Do obliczenia rPR konieczna byłaby znajomość rPR wszystkich stron w Sieci, a tego typu obliczenia dokonywane są na bieżąco przez Google i odświeżane podczas niekiedy cokilkumiesięcznego, kilkudniowego obliczenia "od zera" całej sieci, czyli update PR.

Warto zauważyć, że rPR odświeża się z każdym update rankingu (codziennie), bo co chwilę są dodawane i usuwane linki do różnych stron - struktura zmienia się dynamicznie. NATOMIAST, dane są upubliczniane podczas update linków (częściowo, w postaci próbki link:) oraz update PR (całościowo, w postaci wyliczenia PR z aktualnego rPR w chwili zakończenia update PR).

Mam nadzieję że nie namieszałem. :jezyk1:

Pozdrawiam, J.

Jeż - a nie masz przypadkiem ochoty przesłać mi maila z adresem dobrego forum zagranicznego?

Tego co np omawia trust rank i gdzie zawarta jest ta ogromna wiedza.

:jezyk1:

A jak powiem ładnie proszę :)

Tak z ciekawości, jakiś link?

27.02.05, 09:08 - pierwszy post w którym znalazłem "linkpower", wcześniej nie wyskakuje. :jezyk1:

Sir nimek - Trochę się chwalę, taki już mój urok. :)

Sex #1 w Polsce to raczej ciężka sprawa, o #2 można byłoby powalczyć, tylko po co? Przeanalizuj to co napisałem na początku - dojdziesz wtedy do wniosku, że jak każdy z nas, posiadasz ograniczonego LinkPowera i możesz go przeznaczyć albo na pozycjonowanie stu lekkich fraz, albo jednej ciężkiej, np. "sex". ;)

Pozdrawiam, J.