Skocz do zawartości

nie załapałem tu czegoś

martintt
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzcie mi w jaki sposób robicie strony?? chodzi mi o zwykły html

bo ja chyba cos nie tak robie.

duzo ludzi mówi mi zeby nie korzystć z iframe ze to wyszło z mody i ogólnie juz sie nie robi itp. ale ja korzystam bo mam tylko jedno menu..

dalej dowiecie się czemu.

mój problem zaczyna sie od tego:

tworze menu ( we fleshu np.) są w nim -> o mnie. download, kontakt..

robie podstawową strone która nazywa sie index.html ocziwiscie moje menu tam jest. podstrony download, kontakt tez sa zrobione i nazywaja sie download.html itd.

gdy na głównej stronie index.html klikam w np. kontakt ... wchodzi kontakt.. ale żeby z kontaktu wejść na index to już nie moge. musiałbym zrobic nowe menu z hiperłączem do index. i ogólnie kazda podstrona ma swoje odzielne menu. czy wy tez tak robicie czy ja jestem jakis nie do informowany ? o php nie ma zielonego pojecia dopiero sie ucze.

da sie uzyskac taki efekt w htmlu, zeby bylo jedno menu i z kazdej podstrony da sie wejsc na reszte podstron i na odwrót. mi sie to udalo jak zrobilem w iframe.

prosze o kilka wzkazówek.

hm.. nie wiem czy dobrze rozumuję ;) ale looknij sobie np na stronę którą ostatnio robiłem https://jestem.dzidzia.info/work/pow/ popatrz na css`a i na kod xHTML`a, jak czegoś nie rozumiesz to popatrz na Google i wszystko stanie się prostę :hi:

To o co pytasz to SUPERPODSTAWY.

"My" najczesciej robimy w PHP i menu mamy (załóżmy) w jednym pliku ale jest wielokrotnie pobierana. Efekt tego jest taki jakbys napisał tyle plikow .html ile masz PODSTRON a kazdy z tych plikow zawieralby menu (czyli wyglada to tak jakbysmy powielali menu wszedzie tam gdzie jest potrzebne).

Niejeden czlek zapytany o znajomosc php odpowie znam tylko include - bo wlasnie include jest tym, czego potrzebujesz.

Sprawdz najpierw czy twoj server obsluguje php.

Nastepnie zrob sobie Twoje menu w htmlu - np. menu.txt (rozszerzenie nie ma znaczenia).

Potem w Twoj index wsadz kod:

<? include("menu.txt"); ?>

I tym sposobem bedzie ci wklejany za kazdym razem jeden ten sam plik. Zaleta - jesli masz 100 podstron i chcialbys cos poprawic, poprawiasz tylko jeden plik, a nie 100. Powodzenia.

ERBIT tak to sa superpodstawy, ale pamietam, jakim cudownym olsnieniem z nieba bylo dla mnie odkrycie include, a osobie ktora mnie olsnila codziennie skladam wirtualne swieze kwiaty u stop i przynosze wirtualne sniadanie do lozka :]

La Palma tu żyję.

Strony www, ilustracja to robię.

Link Vault jest spoko.

Bełdzio zajefajna stronka!

tylko cos jest z napisem Ambassadors - Abmassadors ?

85442[/snapback]

thx :spam: a txt jest raczej ok bo kopiowałem z oryginalnej strony ;)

dzieki michal1991 i Bełdzio juz załapełem to. :(

mam jeszcze pytanie do Bełdzio..

kolor orange widac tylko wtedy jak zapisze to w stylach css tak?  czy jak to sie robi?

<DIV class=orange style="width: 760; height: 44"></DIV>

85458[/snapback]

orange w tym przypadku to nazwa klasy, która odpowiada ustawieniu koloru tła na #FFAA00 :)

To o co pytasz to SUPERPODSTAWY.

"My" najczesciej robimy w PHP i menu mamy (załóżmy) w jednym pliku ale jest wielokrotnie pobierana. Efekt tego jest taki jakbys napisał tyle plikow .html ile masz PODSTRON a kazdy z tych plikow zawieralby menu (czyli wyglada to tak jakbysmy powielali menu wszedzie tam gdzie jest potrzebne).

85465[/snapback]

a konkretnie na podstawie gotowego pliku robi się szablon, dzięki któremu zmniejszamy objętość kodu np w pliku funkcje.php umieszczamy 100 lini kodu odpowiedzialnego za stworzenie menu i teraz zamiast w każdym pliku wstawiać ten sam kod to dołączamym plik funkcje.php poprzez include_once() i wpisujemy nazwę funkcji która 'wypluwa' kod (x)HTML`a tworzącego menu :)

ERBIT tak to sa superpodstawy, ale pamietam, jakim cudownym olsnieniem z nieba bylo dla mnie odkrycie include, a osobie ktora mnie olsnila codziennie skladam wirtualne swieze kwiaty u stop i przynosze wirtualne sniadanie do lozka :]

85472[/snapback]

niezły hardkor :) tylko pozazdrościć tej osobie ;)

jakim cudownym olsnieniem z nieba bylo dla mnie odkrycie include, a osobie ktora mnie olsnila codziennie skladam wirtualne swieze kwiaty u stop i przynosze wirtualne sniadanie do lozka

a znasz require() ? :spam:

Sprzedam IPHONE 13PRO MAX stan używany sprzedam iphone

praca za granicą, ogłoszenia sprawdzonych pracodawców: praca za granicą
dieta ketogeniczna, przepisy ketogeniczne? Jak wywołać stan ketozy dieta ketogeniczna