Harvi Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Witam, w czerwcu skończyłem 18 lat, od tamtej pory podpisałem umowę o dzieło oraz trzy umowy zlecenia. Podatek zapłacił pracodawca, ja mam w domu jedynie umowy, rachunki. Czy muszę jakoś rozliczać się z tych umów z urzędem skarbowym? Pracodawca musi mi wysłać jakiś PIT, sam muszę o to zadbać? Jestem zielony w tych tematykach , miałem pisać temat na forum jakimś podatków, ale pomyślałem sobie, że duża część userów PiO pracowała pewnie w taki właśnie sposób, to może wie jak to jest z pitami, US a umowami dzieło/zlecenia pozdr SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grim Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 A masz w ogóle NIP (Numer Identyfikacji Podatkowej)? Jeżeli nie to w pierwszej kolejności wniosek o NIP Bez NIP'u dla Skarbówki nie istniejesz ... tzn. masz NIP = zaczynasz się rozliczać z podatków Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harvi Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Mam NIP, pamiętam, że bardzo mi się spieszyło z jego wydaniem i chyba 4 czy 5 dni po urodzinach miałem już nip SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek1318 Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Z tego co się orientuję, to zleceniodawca musi teraz do końca lutego wypełnić PIT 11/8B, złożyć go (chyba w Twoim) urzędzie skarbowym oraz wysłać kopię Tobie, wtedy ty w swoim zeznaniu podatkowym możesz uzyskać zwrot nadpłaconego podatku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grim Opublikowano 4 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2010 Masz NIP, więc już teraz nie ma zmiłuj co roku składasz zeznanie podatkowe Pracodawca powinien Ci dostarczyć rozliczenie / zeznanie za wykonane prace w roku ubiegłym ... ... a Ty do końca kwietnia składasz w swoim Urzędzie Skarbowym PIT-36 (o ile dobrze pamiętam numerek ) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
someone Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 A jak ktoś nie złoży zeznania, bo np ma nip, ale nie miał dochodów? Kalkulator akcyzy akcyzowy.pl. Sprawdź ile idzie przelew: ileidzieprzelew.pl Akcesoria GSM dla smartfona i tabletu telu.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grim Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 To się po niego upomną ... jeżeli ktoś nie miał dochodów w ubiegłym roku, składa zeznanie z 0 w rubryczkach ... ale zeznanie podatkowe złożyć musi Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
holee Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 NIe jestem znawcą, ale coś mi się wydaje że Grim jakieś farmazony wypisujesz. Miałem NIP kilka lat przed podjęciem pracy i nie składałem zeznań podatkowych. Niedrogie wpisy w płatnych, zadbanych, długowiecznych katalogach (hurtem taniej - pisać na PW): Katalog stron Gąsik.net - PR 5 | Data powst.: 2007-01-18 Katalog stron Jabole.net - PR 4 | Data powst.: 2007-03-08 Katalog stron Ariz.pl - PR 4 | Data powst.: 2005-12-12 Katalog winiarski e-wina.net - PR 2 | Data powst.: 2007-02-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grim Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Zgłoszenie wniosku o wydanie NIP'u i jego ostateczne, dożywotnie przyznanie jest równoznaczne z otrzymaniem tytułu podatnika / płatnika podatków, na terenie Polski ... a ten piękny tytuł zobowiązuje do składania rozliczeń za ubiegły rok podatkowy ... nawet jeżeli się podatku nie odprowadzało Pozdrawiam SPROSTOWANIE holee zwracam honor ... powertowałem w ustawach i przyznaję się do błędu Jeżeli się w ubiegłym roku podatkowym nie uzyskało przychodu (pracując, sprzedając, wynajmując, itd.), nie ma obowiązku składania zeznania Przydaje się czasami wymiana opinii ... można sprostować wiedzę w niektórych tematach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_25 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Harvi nic się nie martw , sam jestem w podobnej sytuacji. Dostajemy PIT i sie rozliczamy i po kłopocie . A orientujecie sie jak wygląda sprawa jeśli ktoś nie przekroczył progu podatkowego ? Zwrot z podatku ląduje do pracodawcy który mnie zatrudnił na umowe zlecenie/dzieło ? barankiewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek1318 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 A orientujecie sie jak wygląda sprawa jeśli ktoś nie przekroczył progu podatkowego ?Zwrot z podatku ląduje do pracodawcy który mnie zatrudnił na umowe zlecenie/dzieło ? Pieniądze są zwracane Tobie, nie zleceniodawcy/pracodawcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mery_master Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 A ja mam trochę inne pytanie, ale w tym temacie pasuje Posiadam umowę o dzieło z siecią reklamową i przez cały rok uzbierało się trochę grosza. Otrzymałem od nich PIT-11 i za bardzo nie wiem co dalej. Dodam, że jako student (osoba ucząca się) rodzice otrzymują z tego co wiem jakiś dodatek finansowy, który jest tylko wtedy gdy ja nie mam dochodu. Czy posiadacie więcej szczegółów? Bo googluje i nie mogę znaleźć nic konkretnego. Tanie loty z Poznania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_25 Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Przerabialem to z rodzicami, i mialem wielki problem (Tomek czemu zarobiłeś X k PLN teraz nie będziemy mieli przez Ciebie żadnych odliczeń Krótko mowiąc przepraszam że robię cokolwiek . Jak masz już jakiś dochód (nie 1000 złoty w skali roku), to rodzice muszą zrezygnować z wszelkich ulg jakie na Ciebie mają (ja np. dostawałem jakąś kasę na książki na początku września ale że mam dochód z umów o dzieło to już nie mam prawa się upominać a raczej moi rodzice). Zapewne rozchodzi ci się o to. LINK Krótko mówiąc zapomnij - leć z PIT11 odo biura rachunkowego i się rozlicz z podatku i tyle (oczywiście nie leć z jednym- jeśli nawiązywałeś kontakty w oparciu o umowy z więcej niż jednym pracodawcą to ściągnij wszystkie PIT11 i dopiero idź). barankiewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harvi Opublikowano 27 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Nie muszą z niczego rezygnować, jeżeli zmieściłeś się w kwocie wolnej od podatku, co w 2009 roku wynosiło bodajże 3091zł. A miałeś dochody, pit dostałeś - robisz deklaracje do US i tyle, pewnie pare zł Ci jeszcze zwrócą. SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_25 Opublikowano 27 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2010 Harvi masz rację. @mery_master co to znaczy "trochę grosza"? barankiewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.