matjab Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Witam. Pracuje nad swoim serwisem i zastanawiam się nad następującym zagadnieniem. Mianowicie w jaki sposób nazywać podstrony. Strona zawiera zdjęcia zgrupowane w kategoriach i powstaje pytanie co wpisywać w urle, żeby frazy kluczowe pojawiały się również w adresie. Muszę zaadresować strony ze zdjęciami jak i kategoriami zdjęć. Przykładowo: domena.pl/zdjecie/20 <--strona do zdjęcia domena.pl/zdjecia/12 <-- strona do kategorii zdjęć Zrobiłbym to tak jak powyżej, ale po pierwsze, czy Google nie odbierze tego jako upychanie słów kluczowych (podobne frazy), i po drugie, czy nie jest to uciążliwe i mylące dla użytkownika? Alternatywnym rozwiązaniem było by zastosowanie adresów typu: domena.pl/zdjecia/20 <-- strona do zdjęcia domena.pl/kategorie-zdjec/12 <-- strona do kategorii zdjęć Jednak wyczytałem w mądrej książce że stosowanie "nic nieznaczących" znaków typu ' - ' jest nie wskazane w adresie.. Z drugiej strony widziałem takie rozwiązania na stronach użytkowników tego forum.. Co sądzicie. Z góry dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dMien Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Ja bym wybrał drugą formę, ale zamiast kategorie-zdjec ustawiłbym samo kategorie. Pierwszy przykład z różnymi literkami jest faktycznie bardzo mylący. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matjab Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Nie doprecyzowałem problemu. Na stronie pojawią się też kategorie linków i kategorie artykułów, a to komplikuje nieco sprawę i pozostawia wybór tylko pomiędzy tymi dwiema propozycjami. Chyba, że macie jakieś inne pomysły.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perplexus Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Jednak wyczytałem w mądrej książce że stosowanie "nic nieznaczących" znaków typu ' - ' jest nie wskazane w adresie..Z drugiej strony widziałem takie rozwiązania na stronach użytkowników tego forum.. To jak niby rozdzielisz adres zawierający kilka słów? Wg tej magicznej książki powinno być: domena.com/madonna-frozen.html czy domena.com/madonnafrozen.html Proponuję Ci wyrzucić tę książkę i kierować się rozumem. e-weblink uznałem za najgorszy system wymiany linków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matjab Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Można też użyć adresów typu domena.pl/kategorieartykulow/2 domena.pl/kategoriezdjec/20 domena.pl/kategorielinkow/7 ale takie frazy są raczej bezużyteczne.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perplexus Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Ja Ci proponuję zrobić link w postaci: domena.pl/20-nazwakategorii.html np: domena.pl/20-kwiaty.html domena.pl/21-ptaki.html e-weblink uznałem za najgorszy system wymiany linków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony_gremlinek Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 a można i tak: www.strona.pl/zdjecia/nazwa-kategorii-12345.html www.strona.pl/artykuly/nazwa-artykulu-12345.html i ważne, by identyfikatory były na szarym końcu, a czy - czy _ czy też / niemal bez znaczenia, ja osobiście preferuje - i _ Moje staruszki po liftingu, darmowe, zgodne z wytycznymi G, responsywne! Katalog stron firm Zorb -/- Katalog sklepów Świat Zakupów -/- Katalog firm ProBi. PS Nie łatwo się dodać. A jeśli lubisz technologię, zwłaszcza bezzałogowce, to w wolnej chwili zajrzyj na InfoDron - info.dron.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matjab Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 jak rozumiem zastosowanie .html na końcu jest niezbedne z punktu widzenia indeksowania...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony_gremlinek Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 nie jest niezbędne, ale mile widziane poza tym stosowanie / wskazuje logicznie dla laika bardziej na ścieżkę dla katalogu, a .html wskazuje ewidentnie na plik Moje staruszki po liftingu, darmowe, zgodne z wytycznymi G, responsywne! Katalog stron firm Zorb -/- Katalog sklepów Świat Zakupów -/- Katalog firm ProBi. PS Nie łatwo się dodać. A jeśli lubisz technologię, zwłaszcza bezzałogowce, to w wolnej chwili zajrzyj na InfoDron - info.dron.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matjab Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Dzięki za cenne uwagi. Zabieram się do pracy:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
perplexus Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Dlaczego identyfikator numeryczny na końcu? Jakie to ma znaczenie? Ja daję na początku i nie narzekam. Co to za teoria z tym numerem na końcu? e-weblink uznałem za najgorszy system wymiany linków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony_gremlinek Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 im coś jest wcześniej przy długich adresach tym ważniejsze, również zauważyłem na swoich projektach, że im mniej identyfikatorów w linku, nawet i na końcu, tym strona wyżej, nawet w site. Testy szeroko tematyczne nie są, wręcz dość wąskie, jednak mnie statystyki przekonały Moje staruszki po liftingu, darmowe, zgodne z wytycznymi G, responsywne! Katalog stron firm Zorb -/- Katalog sklepów Świat Zakupów -/- Katalog firm ProBi. PS Nie łatwo się dodać. A jeśli lubisz technologię, zwłaszcza bezzałogowce, to w wolnej chwili zajrzyj na InfoDron - info.dron.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matjab Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 W zasadzie jeszcze jedno pytanie. Teraz zastanawiam się jakie rozwiązanie wybrać i dochodzę do wniosku, że może: np. DLA ZDJĘĆ domena.pl/zdjecia/architektura/102.html domena.pl/zdjecia/przyroda/45.html DLA ARTYKUŁÓW domena.pl/artykuly/tutoriale/92.html domena.pl/artykuly/porady/55.html czyli wg. klucza domena/nazwa działu/nazwa kategorii/id.html Co o tym sądzicie, czy takie nadmiarowe wydłużanie linka (o fraze artykul/ zdjecie) nie jest niewskazane? i czy lepiej do id dodać jakiś keyword (np. nazwę zdjęcia)..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szemron Opublikowano 2 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2009 Zrobiłbym to tak jak powyżej, ale po pierwsze, czy Google nie odbierze tego jako upychanie słów kluczowych (podobne frazy), i po drugie, czy nie jest to uciążliwe i mylące dla użytkownika? Dla Google to nie problem, dla użytkownika jedna literka w adresie URL takim problemem już może być. Tam, gdzie są zdjęcia, użyłbym np. kategoria, albo album. Dlaczego identyfikator numeryczny na końcu? Jakie to ma znaczenie? Ja daję na początku i nie narzekam. To raczej bez różnicy pod kątem SEO, ale Ty to pewnie wiesz matjab, co do ostatnich Twoich pytań, to: 1) upychanie adresu url słowami kluczowymi nie ma sensu; mają być w title i w meta 2) wydłużanie adresów url też nie jest wskazane, szczególnie na siłe Cały czas patrzysz, gdzie tam jeszcze upchać jakieś słowo, a nie tędy droga. Adresy mają być krótkie, spójne i przyjazne zarówno dla G jak i dla nas. Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl Proszę o kontakt na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.