Stwor Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Od niedawna weszła zasada tzw. "jednego okienka", czyli otwarcia działalności gospodarczej w jednym miejscu - na razie tylko w teorii. Jednak nie chcę dyskutować czy to działa czy nie, ale bardziej jak to wygląda "od kuchnii". Sam jestem obecnie na etapie otwierania firmy tym sposobem i jest tu problem, że jest to nowość i nikt nie wiem co i w jakiej kolejności trzeba zrobić. Wg. mnie droga wygląda tak, ale nie jestem pewien, gdyż nikt nie jest w statnie (urzędy) udzielić konkretnej odpowiedzi: 1. Urząd gminy (wniosek edg-1) - proste 2. ZUS (wniosek ZUS-ZUA) - proste 3. Urząd Skarbowy (VAT-1? i ew. VAT-R) - tutaj zaczynają się schody, z jednego źródła dowiaduję się że nie trzeba wypełniać VAT-1, gdyż jest on nadawany poprzez wniosek edg-1 i wystarczy wystąpić o jego wydanie. Jak to jest z waszego doświadczenia ? Bo aby wypełnić VAT-1 potrzeba mieć REGON z punktu nr.4. VAT-R to oczywiście dla vatowców, więc wiadomo, że dopiero po otrzymaniu nipu i regonu oraz opłacie skarbowej. 4. GUS (wydają regon poprzez wniosek edg-1) - trzeba czekać od miesiąca do nawet półtora miesiąca. Najbardziej mnie zastanawia sprawa tego nipu dla firmy ? Mam nadzieję że w końcu dodzwonię się do kogoś kompetentnego w US bo już dostaję białej gorączki jak ich słyszę. Za wszelkie porady z góry dzięki. prozone.pl - tym czym aktualnie się zajmuje niezaleznosc-finansowa.pl - czasami coś napiszę Hippos - Katalog stron PREMIUM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomyslowy Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Przy jednoosobowej działalności NIPem firmy jest Twój NIP. U mnie odbyło się to tak: wniosek w urzędzie miasta, później rejestracja do VATu i to wszystko. REGON przyszedł pocztą (urząd miasta wysłał moje dane). ZUS.. tu nie jestem pewien.. bo nie wiem, czy przypadkiem nie załatwiło tego moje biuro rachunkowe. W każdym razie ja nie załatwiałem. Działalność zakładałem dosłownie miesiąc temu, więc info całkiem świeże. EDIT: Rejestrując się do VATu wypełniałem tylko VAT-R i do niego nie trzeba REGONu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gordon Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Złożyłem wniosek w UM, odebrałem tam potwierdzenie wpisu po 3 dniach i zaniosłem do księgowego. On załatwił resztę, czyli US i ZUS. Regon dostałem pocztą mniej więcej w ciągu kolejnego tygodnia, ale jakbym się do nich przeszedł, to miałbym od ręki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smut Opublikowano 30 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Dokładnie tak jak mówi przedmówca. 1. Składasz EDG-1 Jeśli nie chcesz czekać, jedziesz du GUSu po 1-2 dniach i odbierasz swój REGON 2. Składasz wniosek VAT-7 (jeśli chcesz być VATowcem). 3. Księgowy załatwia reszte. Gwarantowany efekt. 100% satysfakcji lub zwrot gotówki. Tylko teraz profesjonalne pozycjonowanie książek na Twojej półce. 20% zniżki jeżeli masz różową i prostą (wypozycjonowaną) ścianę. Nie pozycjonujemy stron w Google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.