Skocz do zawartości

prawo: podatek od zysków z portaliku

redbeard

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

szukalem odpowiedzi na moje pytanie na grupach i forach, lecz bezskutecznie, wiec zadam je z nadzieją na wskazówkę gdzie szukać - a może ktoś zna odpowiedź.

otóż załóżmy że mam portal internetowy i chce wprowadzić możliwość subskrypcji - kilkadziesiąt złotych rocznie od użytkownika. nie mam działalności gosp. i nie mam zamiaru (na razie) jej otwierać.

chcę rozliczać się z US legalnie (tzn. jestem w stanie płacić te 20kilka% w zamian za spokój sumienia). czy jest na to rada? przypuszczam, że jest jakaś pula pieniędzy, którą mogę zarobić bez dział. gosp, ale jak z rozliczaniem itp?

dziekuję z góry za wszelką pomoc!

michał[/b]

według mnie mylisz 2 pojęcia dochodów wolnych od podatku cos koło 2000 zł od których nie płacisz podatku.

a jak wpisac to do pita to nie mam pojęcia bo umowy o dzieło itp nie mają sensu w takim wypadku.

najprościej to zadzwoń do US na informacje najbezpieczniej nie do swojego i sie spytaj. jak trafisz na uczynną osobe to podpowie...

nie wiem jak US ale w ZUS można sie dogadac u Ciebie w mieście. :lol:

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

dzieki!

nie, nie myle tych 2 pojec, po prostu zakladam, ze skoro mozna bez zadnej umowy/firmy zarabiac np. na adsense czy handlujac na allegro, to jak sie ma sprawa w przypadku serwisow internetowych (czy dowolnej innej drobnej dzialalnosci uslugowej)....

chyba faktycznie zadzwonie do US, jak sie czegos dowiem to dam znac

dzieki - michal

Idź do znajomego prawnika/biura podatkowego, potem do drugiego (ale nie mów, że z 1 gadałeś). Jezeli będziesz miał jasność, to POTEM możesz zadać oficjalne zapytanie na piśmie do US, a oni mają obowiązek zinterpretować przepisy i udzielić Ci jasnej odpowiedzi. Uwaga! dla Twojego sąsiada odpowiedź może być inna - i obie są wiążące dla każdego konkretnego pytającego.

Wg. mnie (nie jestem prawnikiem) to to podpada pod OBOWIĄZEK rejestracji działalności gospodarczej (albo olej temat i rób na czarno :) )

z utęsknieniem czekam na kolejne wybory

Według mnie ma znaczenie, czy twoje dochody będą systematyczne oraz jaka będzie ich wysokość. Jeżeli to będzie powiedzmy 200zł na miesiąc, to raczej działalności nie musisz otwierać, ale jak będzie to dochód, który uznają za znaczący i będzie on systematyczny, to wtedy mogą się przyczepić, że musisz otworzyć działalność. Gdzieś o tym czytałem w necie, chyba tutaj https://www. ehandel. pit. pl/. Tylko, że tam było konkretnie o handlu w necie, ale wydaje mi się, że tutaj będzie podobnie.

Dała matka rozum? To kombinuj.

a to takie pytanie ode mnie dodatkowe :

jezeli pracuje na umowe o dzielo i odprowadze z tego tytulu tyle podatku ile zarabia przecietna firma to czy sie do mnie przyczepia ze nie mam firmy czy wolno mi na umowe o dzielo zarabiac ile chce ?

bo podatki place tak samo jak kazda firma ale ZUSu nie bo placi mi uczelnia (czy rodzice - nie wiem) :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

a to takie pytanie ode mnie dodatkowe :

jezeli pracuje na umowe o dzielo i odprowadze z tego tytulu tyle podatku ile zarabia przecietna firma to czy sie do mnie przyczepia ze nie mam firmy czy wolno mi na umowe o dzielo zarabiac ile chce ?

bo podatki place tak samo jak kazda firma ale ZUSu nie bo placi mi uczelnia (czy rodzice - nie wiem) :)

Jesli pracujesz na umowe o dzieło to podatek odprowadza jedna ze stron zgodnie z umową.Jednak na koniec roku bedziesz się musiał rozliczyć pitem dla osób fizycznych.

Reszty nie pamietam i dośc szybo sie to zmienia trzeba by było z księgowymi porozmawiać.Jakoś takoś :D

Firmę w Polsce utrzymuje czynną od 1997 roku w Hamburgu od 2008 Roku więc nie robią na mnie wrażenia awatary i linki w stopce. Zajmuje się od zarania początków Black Hat Seo. Mam prawo do zapomnienia. Niech się firma Google zajmie sztuczną inteligencją zanim  Sam Altman ich wyprzedzi :) Moje stare konto https://www.forum.optymalizacja.com/profile/21-kill-bill/  :( boże jaki młody byłem i głupi. Wróciłem i wchodzę z drzwiami nie drzwiami.

...jezeli pracuje na umowe o dzielo i odprowadze z tego tytulu tyle podatku ile zarabia przecietna firma to czy sie do mnie przyczepia ze nie mam firmy czy wolno mi na umowe o dzielo zarabiac ile chce ?..

Umowa o dzieło ma swoje prawa. Jeśli się do nich stosujesz to jest wszystko OK.

Nie ma ograniczeń co do tego ile możesz zarobić.

to dobrze chociaz oni na pewno nie beda zadowoleni, bo zle to powiedzialem,

co roku nie ja sie rozliczam z urzedem skarbowym tylko oni ze mna - zwracajac mi podatek :)

tak, tak - ja to mam jak w raju :D za rok jak skoncze studia ide na nastepne bo to zloty interes - dopuki sie nie skonczy 26-lat - szkoda ze czasu nie cofne ale chociaz jeszcze przez rok bede mial jak w raju... 8)

nie jestem przekonany - ostatnio do kolejnej umowy musialem podpisac deklaracje, w ktorej bylo napisane m.in:

Wykonuję działalność osobistą z której przychód nie przekroczył równowartości limitu 10 tys. EURO, i w związku z tym jestem podatnikiem zwolnionym z obowiązku płacenia podatku VAT na mocy art. 113 ust. 1. ustawy o podatku od towarów i usług ( Dz.U. nr 54/2004, poz. 535 z późn. zm. )

a na dole byla informacja:

UWAGA!

Informacja: Jeżeli przychód ze wszystkich umów ( tj. o dzieło, zlecenie, prawa autorskie ) przekroczy równowartość 10 tys. EURO ( tj. 43 800 PLN ) należy odprowadzać od nich podatek VAT w wysokości 22%.

Osoba, która uzyskała więcej niż równowartość 10 tys. EURO ( tj. 43 800 PLN ) , musi zarejestrować działalność gospodarczą i uzyskać numer REGON . Następnie na tej podstawie powinna zarejestrować się dla potrzeb VAT.

pozdr - michal

Wykonuję działalność osobistą z której przychód nie przekroczył równowartości limitu 10 tys. EURO

miesiecznie czy rocznie ?

nawet jak rocznie to raczej takiego pulapu nie osiagne - dzieki za info - trzeba poczytac :)

intruder2600rocznie to miałbyc bat na róznych managment pańśtwowych firm, bo po ustawie kominowej zaczeli trzepac umowy o dzieło ale jak zwykle poszło po wszystkich.

redbeard do mądrych ksiegowych tak jak abyss mówi tęz warto wstapić

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności