Skocz do zawartości

Laptop z chin a sprawy prawne.

deotyret

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ma ktos doświadczenie z importem towarów z chin?

Znalazłem laptop który chce zamówić. Cena jest ok, transport dehlem pod wskazany adres. Cena calośc pasuje. Jedyne co mi nie pasuje to to, ze musze zamowić min 3 sztuki :/

Jak to wszystko sie odbywa? Chcialem zostawic jeden laptop dla siebie a dwa sprzedać np na allegro. Przepraszam ale wogóle nie mam o tym pojecia, a cena za marzenie - MACka jest poprostu super.

Pomocy.

99% to nie podróby, tylko najczęściej wyroby tych samych fabryk z których masz produkty markowe (podwykonawców, wytwarzających dla wszystkich znanych marek, tylko że bez loga). Produkcja w naszym kontynencie w porównaniu z ichniejszą, prawie już nie istnieje. Rok temu nikt nie śnił że chińszczyzna będzie konkurować z produktami "zachodnimi", a teraz tylko patrzeć na dynamiczny rozwój choćby Lenovo.

Dzisiaj mi oclili 4-tonowy kontener. ;-)

Jeżeli chodzi o handel detaliczny, osobiście odradzam, zwłaszcza że ryzyko - trudno zaprzeczyć - jest.

Pozdrawiam, J.

Nigdy nie sprowadzałem stamtąd detalicznych ilości czegokolwiek, może poza grzecznościowymi wyjątkami (jakieś prezenty od partnerów, parę próbek, itd).

Procedurę masz w dużym skrócie taką:

- Znajdujesz dostawcę, zamawiasz towar

- Najczęściej płacisz z góry (i tutaj się kłania współpraca długoterminowa, bo nie jest miło za każdym razem się modlić żeby przyszedł laptop a nie kamienie), ewentualnie płacisz akredytywą, ale przy transakcjach poniżej 50 tys. USD odpada (to samo dotyczy poprzez pośredników którzy nie obracają swoimi pieniędzmi), no i akredytywa trochę kosztuje, zwłaszcza przy niskich kwotach

- Sprowadzasz - fracht (duże ładunki, trwa to ok. 50 dni - sprowadzaj przez Hamburg, nigdy przez Gdynię) lub samolot, w Twoim wypadku polecam samolot bo sprzęt się zdążyłby zestarzeć

- Sporządzenie SAD, wyliczenie należności celnych i OPŁACENIE ich przed odprawą (uwaga, z góry musisz zapłacić VAT i cło, cło może wynosić 0%)

- Odprawa celna (bezwzględnie sugeruję przez agencję), UWAGA (!) od kilku miesięcy obligatoryjnie wymagają CE i powoli sadzą się na ROHS, przez te nowe niespodzianki niewiele by zabrakło żebyście nie zobaczyli nowego SWL-a :D

I tutaj masz przy detalu taki kłopot, że:

- Chińczyk może zniknąć z pieniędzmi i mimo że masz jego dane, szukaj go wśród 100.000 osób o tym samym imieniu i nazwisku

- Transport lotniczy może kosztować tyle co produkt

- Odprawa celna może jednostkowo bardzo dużo kosztować

- Delikatny towar może się uszkodzić w transporcie

Jeżeli masz zamiar odsprzedawać produkt, zapoznaj się z przepisami dot. nielegalnego importu (dotyczy importu markowych produktów, podczas gdy jakiś dystrybutor ma wyłączność na terenie i zarejestrowany znak towarowy). Jako importer musisz zagwarantować serwis gwarancyjny, bo w praktyce nie istnieje coś takiego jak zwrot do Chin.

To co jeszcze można zrobić, to sprowadzić jako próbki (bodajże zwolnienie z cła - nie jestem w 100% pewien, bo przy większych dostawach próbki się standardowo kupuje w ramach clonych grup produktowych). Jak chcesz robić na tym pieniądze a nie sprowadzić sobie coś dla hobby, to ta opcja w praktyce odpada.

Pozdrawiam, J.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności