Skocz do zawartości

Warto stawiac katalogi - jeszcze?

Sezuza

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie dotyczy sensu stawiania katalogów, a dokładniej - ich wyższości (niższości?) w stosunku do dobrego bloga czy strony tematycznej

W blogu mam linki w treści, blog może (powinien) być tematyczny - więc automatycznie powinien/jest lepiej postrzegany przez "Wielkiego Brata".

Zawsze tez mogę dać linki z boku, na zasadzie "Warto wiedzieć"... - a jak się zmienią "zasady gry", to je usunę i po sprawie.

Katalog zaś ... hm.... zostają tylko linki "z boku" lub "w stopce" - ale to się szybko może okazać nie za bardzo dobre ze względu na wytyczne...

Czy Waszym zdaniem - warto jeszcze stawiać katalogi? Są opinie w necie, że dobre są warte zachodu - że dodanie wpisu do wartościowego katalogu jest ważne z punktu SEO - co jednak ja, jako osoba prowadząca taki katalog, będę miał? W Adsensa nikt nie kliknie (raczej), linki w stopce proszą się o filtr....

Sorry może za pytanie, ale nie stawiałem katalogów i jakoś nie do końca jestem przekonany, co do ich wartości dla mojego zaplecza - a może się mylę?

Kwestia podejścia do seo - niektórzy wolą postawić w ciągu X czasu 2 porządne stronki. A inni wolą 50 katalogów (niskiej jakości nie moderowane "same się tworzą" - czasem złapią jakiś większy site - wrzuci się do SWL - po czym tworzy kolejną porcję która zastąpi te co bana dostaną czy site im spadnie po dodaniu wielu wychodzących.

Ilość lub jakość - wszystko ma swoje plusy jak i minusy. Tylko Ty możesz zadecydować jaką masz strategię.

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Kwestia podejścia do seo - niektórzy wolą postawić w ciągu X czasu 2 porządne stronki. A inni wolą 50 katalogów (niskiej jakości nie moderowane "same się tworzą" - czasem złapią jakiś większy site - wrzuci się do SWL - po czym tworzy kolejną porcję która zastąpi te co bana dostaną czy site im spadnie po dodaniu wielu wychodzących.

Ilość lub jakość - wszystko ma swoje plusy jak i minusy. Tylko Ty możesz zadecydować jaką masz strategię.

Ja chcę mieć dobre, moderowane katalogi - nie interesują mnie takie, co zaraz padną... I właśnie dlatego pytam - bo o stronkę tematyczną - zadbam, o bloga swojego - zadbam. Wiem, co dadzą. A taki dobry, moderowany katalog - co on mi da?

A co myslicie o takiej sytuacji.

Dopiero co wykupiona domena, stara, dosc dobrze podlinkowana. Sek w tym ze linki glownie we stron szwedzkich ( chyba :) ).

Czy katalog na takiej domenie nie jest najlepszym rozwiazaniem?

Katalog, ktory dopala zapleczowki, nie koniecznie strony docelowe. (dodam ze strona strona z miejsca dostala PR4)

Osobiście nie stawiam katalogów. Zupełnie odbiegam od spamu i tym podobnych śmieci. Dlatego moim zdaniem jeśli miałbyś wybierać między katalogiem, a tematyczną stroną czy blogiem... to stawiaj to drugie ;)

Czyli w przypadku katalogu zyskuję tylko to, że umieszczam kilka linków do jakiejś strony i one oddają mi moc strony - ale nie są te linki otoczone tekstem i łatwo "wpadają" w oko (nie są tematyczne, często z SWLi), stąd mają mniejszą moc - i przyszłość?

Czyli w przypadku katalogu zyskuję tylko to, że umieszczam kilka linków do jakiejś strony i one oddają mi moc strony - ale nie są te linki otoczone tekstem i łatwo "wpadają" w oko (nie są tematyczne, często z SWLi), stąd mają mniejszą moc - i przyszłość?

linki które umieścisz w katalogu nie przejmą całej mocy, bo to jest katalog stron i moc będzie rozkładana na inne linki które będą w katalogu, chyba że chcesz zrobic katalog bez linków bezpośrednich do stron z wpisów, ale wtedy jedyną osobą dodającą będziesz Ty ;)

dlaczego link w katalogu nie może być otoczony tekstem? Twój katalog - Twój pomysł jak to zorganizujesz... i kto powiedział, że w katalogu trzeba wrzucać linki z SWL'a? nikt, więc albo zrób porządny katalog i się nim zajmuj, albo zrob śmiecia, wrzuć co tam chcesz i nie przejmuj sie filtrami, banami itd...

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

A lepiej mieć Ferrari czy Porsche? Na jednym i drugim pojeździsz - teraz tylko w zależności jak będziesz dbał - tak długo pojeździsz.

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Tak, oczywiście ,że nie warto stawiać.

Zgadzam się Zgred'zie. Nie można na nich nic zarobić, Google ich nie lubi i w ogóle załamka totalna... :placze:

Najgorsze to użerania się z pokemonami co nie potrafią czytać regulaminów i tłumaczenie im dlaczego ich sennik lub strona MFA to badziewie.

Straszą potem wujkiem policjantem, ciocią prokuratorem i urzędami ochrony konsumentów :rolleyes:

zakręcony: katalogi mają być jako zaplecze. Stronki tematyczne blogi - to jest na pewno OK. Katalogi - mam wątpliwości...

zgred: też mi się tam wydaje. Ja widzę to tak - stawiam katalog, dbam o niego, odrzucam masę spamu - jak to łatwo się domyślić - mam w końcu, po pewnym czasie, kilkaset wpisów. Aby jako zaplecze taki katalog coś sobą reprezentował, muszę umieścić na nim link do jakiejś strony - docelowej lub zapleczowej. Tylko, że z każdej strony katalogu takich linków będzie masa, co automatycznie osłabi mój link, bo moc strony pójdzie podzielona na wszystkie wychodzące z niej linki... W blogu czy stronce nie dopuszczę do takiej sytuacji, bo nie ma tam aż tylu linków. I dlatego te linkiw blogu są lepsze. A poza tym - jest tam dużo unikalnego tekstu - dlatego mówisz, że nie warto? Bo dużo pracy, a efekt wątpliwy? Mam rację, zgred - czy też opierasz swoją opinię na innych faktach/przesłankach?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności