Skocz do zawartości

Statyczna czy dynamiczna? Problem z tysiącami podstron...

ammar

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Przeszukałem archiwum i niestety nieznalazłem jasnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie - mianowicie, czy dla serwisu mającego wiele podstron (rzędu kilku tysięcy) lepiej być dynamicznym, czy statycznym, aby zostać szybciej zindeksowanym?

Mam teraz wybór i mogę zadecydować, czy strony dawać przez parametr np. pa.php?id=9999, czy dać na to wszystko mod_rewrite i zrobić sobie gustowne podstrony /pa/9999.html?

Strona jest nowa (luty 2005), mam trochę linków i PR 2. Boty mnie odwiedzają, ale obawiam się, że tak dużo stron to będzie indeksował wieki... a zależy mi na rozsądnym czasie zindeksowania wszystkich podstron.

Ewentualnie co można innego zrobić, aby boty szybciej indeksowały dużą ilość podstron (o rotacyjnych linkach wiem, o mapie wiem, o zbieraniu linków też wiem).

U mnie problemem może być tu fakt, że boty często czytają zupełnie niepotrzebnie strony, które się nie zmieniają (np. regulaminy itp.) a nie biorą się za nowe strony.

No i druga sprawa - na każdej stronie u mnie jest wiele wewnętrznych linków - wg. inne kategorii, stopka, menu itd. W sumie będzie tego zwykle 60-80 sztuk. Czy to może wpływać negatywnie na orientację botów co powinny odwiedzić?

Z góry dzięki za pomoc.

aby zostać szybciej zindeksowanym?

wg. mnie, zdecydowanei lepsza opcja statyczna, z tym że jezli masz duży serwis pamietaj o obciążeniu przy tworzeniu stron z mod_rewrite

gustowne podstrony /pa/9999.html?

sadze że lepszy wybór

aby boty szybciej indeksowały

zrób mapę strony i daj do niej link np w stopce żeby był na wszystkcih stronach

boty często czytają zupełnie niepotrzebnie strony

zabraniaj w robtos.txt lub dla konkretniej strony np "if regulamin" echo <meta name="robots" content="noindex,follow">

Canon sony aparaty cyfrowe, kamery cyfrowe - promocja. Atrakcyjny system ratalny. Katalog stron www

przyjazne linki lepiej wyglądają, czasami prościej są łapane przez niestandardowe roboty/przeglądarki.

Co do szybkości indeksacji - moje zdanie jest w dalszym ciągu takie, że nie ma to wpływu, ale co osoba, to inne doświadczenie...

Ja uzywam parametrów i jak dotąd nie było problemów (może dlatego, że podczas tworzenia mod_rewrite nie znałem ;))

Dzięki za info. Stronę pewnie zrobię na statycznych, bo coś piszą, że to lepsze, a i Onet mnie wtedy znajdzie... obciążenie na razie mi nie straszne (w razie czego jestem w stanie fizycznie pliki zapisać i też nie będzie problemu).

zrób mapę strony i daj do niej link np w stopce żeby był na wszystkcih stronach

Z mapą mam problem - bowiem jak zrobić mapę do tylu podstron? Chyba Zrobię mapę map i mapy każdej kategorii, a dopiero te mapy będę rozbijać się na poszczególne strony... tylko, czy to nie zabije idei mapy jako najkrótszej drogi???

Inna sprawa - czy mapa może być robots="noindex,follow"? Bo mi zwykle google robiło durne kawały i wyszukiwało kawałki kilku anchorów oddając je jako wynik (np. zapytanie "szafa grająca", a google zwraca stronę z linkami o anchorach "szafa drewniana" i "lalka grająca").

Co do nie indeksowania to doczytałem o rel="nofollow" - spróbuję się tym pobawić, jeśli chodzi o te nie indeksowane strony (typu regulamin itp.)

czy to nie zabije idei mapy jako najkrótszej drogi

W przypadku tysięcy podstron nie ma co marzyć o typowej mapie jak dla serwisu zawierającego 30 podstron. Główna mapa napewno Ci nie zaszkodzi, taka zawierająca po kilka pierwszych linków do kategorii a w nich po kilka linków do stron. Natomiast mini mapy powinieneś wmontować w system nawigacji na samych podstronach - jak dobrze pokombinujesz to wybrniesz elegancko z problemu.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

rel="nofollow"

to tylko dla linkow wychodzacych

co do mapy ja robie mape rotacyjna (przeciez nie dam kilkadziesiat tys linkow) ;)

MOJ PRZEPIS

kilka tysiecy linkow to mazna w 3 dni wciagnac zaczynajac od 0 trzeba:

-miec powera w linkorach

-modrewrite

-na kazdrej stronie zrobic link to mapy

-mape generowac losowo z 300 linkow najlepiej co 50 zrobic przynajmniej napis "<h2>Dzial 1,2...</h2>" zeby na mapie nie bylo samych linkow

-na kazdej stronie losowo wyswietlac z 50 linkow do innych losowych podstron (po zaindexowaniu wszystkiego mozna zdjac)

po zrobieniu wszystkiego kierujemy powera:

2/3 na strone glowna

1/3 na jakas strone w glab

jak sie zacznie mozna przeniesc calego powera na glowna

przy odpowiedniej mocy linkow MUSI w kilka dni polknac wszystko nie ma bata ;)

PS przez czas pisania postu wciagnol 400 podstron :twisted:

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

Musisz sobie zrobić "radar", który będzie odznaczał co, ile razy i kiedy ostatnio GB indeksował/odwiedział. Pamiętaj też, że do indeksu lecą adresy stron, których GB jeszcze nie odwiedził(wtedy widoczny jest sam link bez opisu, tytuł i kopii). Nigdzie nie jest opisane w jaki sposób GB rozpracowywuje jakiś adres, czy np. wszerz lub wgłąb - rzadko ktoś się taką wiedzą dzieli. Musisz to zbadać sam.

Co do linków to nie powinny zmieniać swojego położenia. Rotacyjność może przynieść chwilowy efekt(wspomniany wcześniej) i negatywne długofalowe skutki(strony mogą wypadać z indeksu).

Moim zdaniem najdoskonalszym przykładem poprawnego, naturalnego i niebudzącego podejrzeń linkowania jest Wikipedia.

radar hmm myslalem nad tym niedawno zeby w bazie sobie notowac ktory link juz zapodal botowi a ktory nie ale jak do tej pory bylo to zbedne a wciagalem juz naprawde sporo. Radar zrobie ale do innego pomyslu gdzie bede potrzebowal naprawde blyskawicznie wprowadzac do google kolejne nowe podstrony serwisu bo potem juz robot bedzie mniej przychodzil i zeby jak najbardziej wykozystac jego obecnosc.

Co do rotacyjnych to ja ich uzywam tylko do czasu az bot odwiadzi podstrony potem jest to nie potrzebne a strony tak czy siak sie wyindexuja jak bedzie nikla zawartoscia na dodatek bez aktualizacji na stronie.

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

radar ..hehe, pod warunkiem ze ci bot wpisami nie zapcha bazy.

zapodam jeszcze raz przyklad swoj: www.dodajfirme.pl/roboty.php - tutaj mam zliczanie ktory link byl ile razy odwiedzany przez bota. Fajnie to by dzialalo - jednak jak boty sie rozszaleja to kiszka z tego wychodzi bo trzeba czyscic baze danych, lub kopie tabeli robic i ta glowna tabele czyscic, jednak zawsze mozna sobie na localhost w domu polaczyc wszystko do kupy i miec wglad ;)

rel="nofollow"

to tylko dla linkow wychodzacych

No to zamaskuję JS - boty odwalają JS od razu wraz z komentarzami, no nie?

MOJ PRZEPIS

kilka tysiecy linkow to mazna w 3 dni wciagnac zaczynajac od 0 trzeba:

-miec powera w linkorach

-modrewrite

-na kazdrej stronie zrobic link to mapy

-mape generowac losowo z 300 linkow najlepiej co 50 zrobic przynajmniej napis "<h2>Dzial 1,2...</h2>" zeby na mapie nie bylo samych linkow

-na kazdej stronie losowo wyswietlac z 50 linkow do innych losowych podstron (po zaindexowaniu wszystkiego mozna zdjac)

po zrobieniu wszystkiego kierujemy powera:

2/3 na strone glowna

1/3 na jakas strone w glab

jak sie zacznie mozna przeniesc calego powera na glowna

przy odpowiedniej mocy linkow MUSI w kilka dni polknac wszystko nie ma bata ;)

Super, ale czy dodając linkora nie zaszkodzę sobie bardziej niż pomogę? Przecież będę miał masę linków wychodzących... tak generalnie na tym forum czytałem wiele wypowiedzi negatywnych o tych systemach (choć liczy się to teraz dla mnie - dla stronki z PR2 i kilkuset podstronami...)

radar ..hehe, pod warunkiem ze ci bot wpisami nie zapcha bazy.

Nie zapcha chyba ze zle zaprojektowana baza wszystko musi sie opierac na indexach

jeszcze raz przyklad swoj: www.dodajfirme.pl/roboty.php

tez mam cos takiego tylko mniej danych id|bot|gdzie|ip|data a i tak baze ciagle musze czyscic bo mi miejsca brak :-)

Super, ale czy dodając linkora nie zaszkodzę sobie bardziej niż pomogę?

Dlatego napisalem ze trzeba miec powera na starcie z innych stron zeby nie wstawiac linkow na nowa strone raz ze bys mial malo punktow dwa ze bys oslabil strone

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

jeszcze raz przyklad swoj: www.dodajfirme.pl/roboty.php

tez mam cos takiego tylko mniej danych id|bot|gdzie|ip|data a i tak baze ciagle musze czyscic bo mi miejsca brak :-)

E tam - po co baza? Nie lepiej zapytać grzecznie googla co ma zindeksowane? np. na każdej podstronie dam sobie słowo AMANEX.intval($id/100) i potem tylko grzecznie zapytam googla skryptem jakie stronki posiada na słowo AMANEX1, AMANEX2, AMANEX3, itd.

Super, ale czy dodając linkora nie zaszkodzę sobie bardziej niż pomogę?

Dlatego napisalem ze trzeba miec powera na starcie z innych stron zeby nie wstawiac linkow na nowa strone raz ze bys mial malo punktow dwa ze bys oslabil strone

Powera??? Hmm.. mówisz o dużej liczbie linków zewnętrznych... jak mam powera to po cholerę mi linkor??? :) A tak na poważnie - https://beta.search.msn.com/ podaje, że jest 4792 linki... a w Google mam PR 2/10. Czy to wszystko za mało na zastosowanie np. linkora?

E tam - po co baza? Nie lepiej zapytać grzecznie googla co ma zindeksowane? np. na każdej podstronie dam sobie słowo AMANEX.intval($id/100) i potem tylko grzecznie zapytam googla skryptem jakie stronki posiada na słowo AMANEX1, AMANEX2, AMANEX3, itd.

E tak to nie :-) baza pokazuje online czy robot aktualnie jest na stronie na jakich podstronach potem po przeanalizowaniu widac kiedy przychodzi i wiesz kiedy masz sie jego spodziewac a a twoj pomysl hmm kompletnie nie przydatny dla mnie :) rownie dobrze sobie wpisze site:domena.com i tez bede wiedzial czy stron przybylo ;)

Co do powera to pod tym pojeciam mam na mysli ze posiadasz kilka(dziesiat) tys. punktow w linkuj/linkor zdobytych na innych swoich stronach i te punkty kierujesz na nowa strone ktora chcesz szybko zaindexowac

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

Bardzo skomplikowane (jak dla mnie) niektóre wątki ja powiem tak:

swego czasu robiłem dwie bliżniaczo podobne (forma) strony, obie korzystały z tej samej bazy tyle że z innych tabel. Ponieważ serwer nie obsługiwał mod_rewrite w jednej z nich zastosowałem skrypt który przepisywał sesje na statyczne druga poszła na żywca w php. Róznica w indeksowaniu była kolosalna - ten zhateemelowany zindeksował się niemal w całości w bardzo krótkim czasie - pehapowy był bardzo z tyłu. Rozkład linków był bardzoi podobny mimo tego ten pierwszy dostał wyższy PR i generalnie stoi całkiem wysoko.

html rulez?

{ Sprzedam ten link}

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności