jamesisko Opublikowano 31 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2005 Witam, nie wiem czy tylko u mnie ale bot nazwie: Mozilla/5.0 (compatible; Yahoo! Slurp; https://help.yahoo.com/help/us/ysearch/slurp) molestuje moje strony masakrycznie. dziennie na dodajfirme.pl mam srednio od 13 do 15 tys wizyt ;/ tabela w mysqlu gdzie jest to zapisywane rosnie jak na drozdzach. U kogos jeszcze tak ten bot szaleje? Jest on wazny czy mzona mu ukrocic to co wyrabia?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nawigator Opublikowano 31 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2005 Jeśli nie chcesz go całkowicie wyciąć, to zapodaj mu w robots.txt takie coś: User-agent: Slurp Crawl-delay: 300 To go zwolni do tempa 1 strona na 5 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesisko Opublikowano 31 Maja 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2005 o... to jest w specyfikacji robots.txt ? humm musze doczytac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nawigator Opublikowano 31 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2005 Nie ma (validatory się czepiają), ale działa dobrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesisko Opublikowano 31 Maja 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2005 validatory to olewam.. ale jak nie ma w specyfikacji to sam nie wiem..., gdzie jest wiecej info na ten temat? bo patrz co sie dzieje: https://www.dodajfirme.pl/roboty.php o 8.40 czyscilem znow baze... ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nawigator Opublikowano 31 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2005 gdzie jest wiecej info na ten temat? https://help.yahoo.com/help/us/ysearch/slur...p/slurp-03.html msnbot też na to reaguje. Oczywiście ilość sekund można ustawić mniejszą, ale dla tych wyszukiwarek (przynajmniej na razie) chyba jest to nie celowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesisko Opublikowano 31 Maja 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2005 oki ustawnione, zobaczymy jak to poskutkuje;) dzieki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesisko Opublikowano 31 Maja 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2005 heh ustawilem na 5 sek i raczej sobie to ten bot olewa, co 2, co 1 sek mi indeksuje ;/ tzn. by nie bylo watpliwosci - nie chodzi mi o transfer, tylko o to czy serwer wydoli podawanie stron. nie chce by bot zaindeksowal pusta strone albo strone bledu bo serwer nie wydolil - nie znam mozliwosci serwera, wiec wolalbym by to wolniej indeksowalo. Procz botow mam jeszcze ludzi na stronie w liczbie ok 3, 4 tys na dobe wiec.. jak do tego boty dojda rozne to moze sie zdarzyc ze robot dostanie pusta strone?.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nawigator Opublikowano 31 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2005 Musisz poczekać parę godzin, aż bot znowu łyknie robots.txt. Przecież nie czyta go za każdym razem, ale co jakiś czas. 5 sek. to mało. I tak Ci będzie obciążał serwer. Ja dałem duż więcej i naprawdę działa. Nawet się nie pośpieszy 1 sek. Czeka cierpliwie skubaniec te swoje 5 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamesisko Opublikowano 31 Maja 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2005 humm, no faktycznie nie zawsze czyta oki to czekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szy Opublikowano 31 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2005 Jeśli nie chcesz go całkowicie wyciąć, to zapodaj mu w robots.txt takie coś: Kod: User-agent: Slurp Crawl-delay: 300 Fajna informacja, dzięki. Szy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EDDY Opublikowano 31 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2005 Google też na to reaguje? Polecam linki stałe w Seomatik.pl oraz dopalacz stron Gotlink.pl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zebol Opublikowano 3 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2005 User-agent: Slurp Crawl-delay: 300 Piękne rozwiązanie - zaoszczędziłem sporo na transferze dla tego robota. Google też na to reaguje? Edit: Walidatory się dowalają, ale powinno działać dla G-boota. Wartość nie może być mniejsza od 10 User-agent: googlebot Crawl-delay: 60 https://www.searchengineworld.com/cgi-bin/r.../robotcheck.cgi Największą głupotą jest uczenie się tego, co potem trzeba zapomnieć [...] - Miarą mówcy nie jest ten kto mówi, lecz ten co słucha [...] / Platon (ok. 437 - 347 p.n.e.) Drogi wszechświecie, przestań no lecieć w kulki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.